Wonen op een zonnig eiland, met de mooiste stranden op een steenworp afstand. Kunnen zeilen, snorkelen, kitesurfen, duiken en zwemmen in een azuurblauwe zee. Barbecueën op het strand met vers gevangen vis. Palmbomen in je tuin, nooit meer een jas aan en het gejaagde leven in Nederland laten voor wat het is….Wie wil dat nou niet?
Om ervaring te kunnen opdoen met werken in het buitenland en te kunnen genieten van het leven op een caribisch eiland, vertrekt elk jaar een grote groep mensen naar Aruba. Sommigen blijven een paar maanden (bijvoorbeeld voor een stage), anderen een paar jaar en er zijn zelfs mensen die er nooit meer weggaan. Waar moet je aan denken voordat je vertrekt?
Verblijfsvergunning
Als je graag op Aruba zou willen wonen en werken is het belangrijk een aantal zaken van tevoren goed te regelen. Uiteraard is het belangrijk om na te gaan of er voor jou werk is. Er is veel vraag naar mensen uit het onderwijs aangezien zowel basis – als voortgezet onderwijs kampt met een tekort aan personeel. Ook heeft de marine op Aruba een basis, te weten in de plaats Savaneta. Verder is er ook veel werk in de horeca (hotels, restaurants, cruise-schepen, casino) Maar ook op andere terreinen is werk te vinden, zoals in het bedrijfsleven of de overheid. Met name hoger opgeleid personeel is moeilijk te vinden op Aruba, omdat veel Arubanen na hun studie in het buitenland niet meer terugkeren. Als je op de bonnefooi vertrekt en ter plekke werk probeert te vinden, moet je je realiseren dat je binnen 3 maanden het eiland moet verlaten indien dit niet lukt. Je hebt dan geen recht op een verblijfsvergunning. Indien je samen met je partner wilt gaan, zoek goed uit of jullie allebei in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, ook wanneer je niet getrouwd bent. Heb je voordat je vertrekt werk gevonden, zorg er dan voor dat je een ondertekend contract (!)van je werkgever bij je hebt.
Dividivi boom, de bekende door de wind scheefgroeiende boom zie je veel op Aruba
Huisvesting
Veel mensen verblijven de eerste periode in een hotel. Vaak wordt dit door de werkgever voor een bepaalde tijd vergoed. Om zeker te weten of dit het geval is, maak hierover dan met je toekomstige werkgever duidelijke afspraken en zorg dat dit zwart op wit staat. Het lijkt misschien overdreven maar je kunt maar beter voorbereid zijn op de vrij starre bureaucratie op het eiland. In de periode dat je eventueel in een hotel verblijft heb je tijd om naar woonruimte te zoeken. Op Aruba staan veel huizen en appartementen die verhuurd worden door particulieren. Het is aan te raden om, voordat je vertrekt, al zoveel mogelijk contacten te leggen met mogelijke verhuurders. Probeer in contact te komen met andere Nederlanders die op Aruba hebben gewoond, plaats een advertentie in een Arubaanse krant, bezoek forums en websites die over dit onderwerp gaan of waar je mogelijk contacten kunt leggen die je later van pas kunnen komen.
Huizen in de vrolijkste kleuren kom je overal op Aruba tegen
Taal
De officiële taal is Nederlands, maar de spreektaal is Papiamento. Op school krijgen de kinderen Nederlandse les en meestal wordt ook het onderwijs in het Nederlands gegeven. Toch spreekt lang niet iedereen op het eiland Nederlands. Dit komt mede door het groot aantal immigranten uit met name Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Venezuela, Ecuador en andere carïbische eilanden. Er wordt op het eiland dan ook veel Spaans gesproken. Door het grote aantal Amerikaanse toeristen (met name door de vele cruise-schepen) en de geografische ligging t.o.v. De Verenigde Staten wordt er ook veel engels gesproken. Toch is het aan te raden om Papiamento te leren. Al is het alleen maar om je goede wil te tonen.
Mentaliteit
Behalve de taal, is ook de manier waarop men met elkaar omgaat, niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten, anders dan je wellicht in Nederland gewend bent. Over het algemeen wordt door buitenlanders in het algemeen en ook door Arubanen vaak gezegd dat Nederlanders nogal direct zijn. Wees hier alert op want het kan als bot en lomp worden ervaren als je in al je eerlijkheid zegt hoe je ergens over denkt. Door de Nederlandse overheersing in het verleden, toen Aruba nog een kolonie van Nederland was, ligt het bij sommige mensen nog steeds gevoelig als een Nederlander ”even komt vertellen hoe het moet”. Ook daar dien je rekening mee te houden. Probeer uit te zoeken wat de hiërarchische verhoudingen zijn binnen de organisatie waar je gaat werken. Deze zijn wellicht niet hetzelfde als in Nederland. Binnen een hiërarchische structuur past een bepaalde manier van omgang met elkaar of met meerderen.
Verhuizing
Spreek met je werkgever duidelijk af wie de kosten voor de overtocht betaalt. ZOrg ook hier weer dat alles zwart op wit staat. Let hierbij op dat zowel de vliegtickets als de overtocht per schip van huisraad etc. bekostigd moet worden. Vraag goed na hoeveel kubieke meter je mee mag nemen. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid kubieke meters hebt, kan het zijn dat je moet bijbetalen. Hou ook in acht dat het een aantal weken (zo’n 6 a 8 weken) kan duren voordat je spullen op het eiland arriveren en je er ook beschikking over hebt (door douane controle moet je vaak nog een tijd wachten voordat alles wordt vrijgegeven). Als je nog 2 weken moet wachten op je spullen terwijl je al wel woonruimte hebt, kan dit voor problemen zorgen. Als je je auto mag meenemen, ga dan na of er op het eiland voldoende onderdelen voor te vinden zijn. Voor Europese merken zoals Peugeot of Renault is dit niet het geval. Het is dan wellicht verstandiger je auto in Nederland te verkopen en op Aruba een andere aan te schaffen.
De kaart van Aruba, de zuidkust is het dichtstbevolkt
Scholen
Als je schoolgaande kinderen hebt is het verstandig vooraf uit te zoeken welke school mogelijk geschikt is. Naast het regulier onderwijs zijn er ook particuliere scholen en een internationale school. Je kunt natuurlijk altijd een bezoekje brengen aan een aantal scholen voordat je een keuze maakt. Voor informatie over onderwijs op Aruba klik hier.