blog placeholder

Iedereen kent de 3 grote piramides van Giza. Waar vonden zij hun inspiratie? Lees verder en ontdek wie de eerste echte piramides bouwde. 

Egypte, het land van de piramides. Het land die door zijn mysteries en ontelbare schatten reeds eeuwen de mensen fascineert.

De allereerste piramides dateren uit het Oude Rijk tijdens de derde dynastie (ca. 2707-2639 voor Chr.). Deze piramides waren vrij primitief maar deze trappiramides zijn de voorlopers van de later gebouwde piramides van Giza (vierde dynastie) en piramides op andere plaatsen. De eerste van deze piramides werd ontworpen door Imhotep, en gebouwd voor koning Djoser (Zoser).

De farao’s van de derde dynastie waren de eersten die echte piramides lieten bouwen als gedenktekens aan hun dood.

Djoser is de 2de koning van de derde dynastie. Djoser en zijn minister Imhotep waren de hoofdfiguren van de deze dynastie.

De heerser is voornamelijk bekend voor zijn grafcomplex in Saqqara (Sakkara).

Dit ontzaglijk complex omsloot zijn trappiramide die trouwens de oudste is die we kennen.

Aan minister Imhotep, ontwerper van zijn trappiramides, hebben wij in de Late Tijd de uitvinding van het bouwen in gehouwen natuursteen te danken. Imothep werd zelfs vergoddelijk en geassimileerd met de Griekse god Asclepios, de patroon van de artsen. Dit gestadig groeiende prestige van de “Werkleider” van de koning wijst erop hoe belangrijk hij was.

Aan de bouw van elke piramide liggen religieuze ideeën aan de basis.  De trappenpiramide, afgeleid van de traditionele mastaba waarin voorafgaand en gedurende de bouw van de trappiramides de heersers in werden begraven, beschrijft men als trappen die de overleden koning toelaat het hemelse rijk te bereiken. Het lichaam van de farao werd niet opgeborgen in een grafkamer maar in een schacht die met de piramide bedekt werd.

De mastabas hadden geen piramidevorm, noch muren en stenen kunstwerken (pilaren) en hadden geen gelijke verhogingen met lange gangen naar de eigenlijke tombe.