blog placeholder

In onze tijd kennen de mensen het Vaticaan als de pauselijke residentie. Toch is het Vaticaan pas sinds 1377 de pauselijke residentie. En sinds 11 februari 1929 is Vaticaanstad een onafhankelijke staat. We zullen hier het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek bespreken die beiden gelegen zijn in Vaticaanstad.

Sint Pietersplein.

Het bekende Sint Pietersplein dat het grootste plein van Rome is met een breedte van 240 meter en een lengte van 340 meter is gelegen in Vaticaanstad. Het Sint Pietersplein is omringt door de Colonnade. Dit is een bouwwerk van de hand van Bernini en het vormt de entree naar de Sint Pietersbasiliek en het Vaticaan. De Colonnade is versierd door 140 standbeelden van Heiligen die ook ontworpen zijn door Bernini.

Op het plein staat een Egyptische obelisk van 25 meter hoog. Ook staan er 2 fonteinen op het plein. De rechter fontein werd ontworpen door Carlo Maderno in 1613 en de linker fontein werd door Carlo Fontana ontworpen in 1675.

Wanneer men vanaf de ingang van de Colonnade het plein betreedt en oversteekt komt men bij de Sint Pietersbasiliek.

Sint Pietersbasiliek.

De Sint Pietersbasiliek op het Sint Pietersplein is de grootste kerk van het Christendom. De koepel die de basiliek overheerst is ontworpen door Michelangelo. Binnen in de Sint Pietersbasiliek wordt men getroffen door de grootte van het geheel. De lengte in de basiliek is bijvoorbeeld al 186 meter lang.

Het hoofdaltaar in de basiliek onder de koepel bevindt zich boven de Tombe van St. Petrus. Het altaar wordt overdekt door het Baldakijn dat in 1633 voltooid werd door Bernini.

Er staan ontzettend veel mooie en betekenisvolle beelden in de basiliek en het zijn er teveel om ze nu allemaal eer aan te doen. Daarom noem ik hier alleen mijn eigen favoriete beeld. De Pietà van Michelangelo. In de eerste kapel van het rechterschip vindt men de Pietà van Michelangelo. Michelangelo heeft dit beeld tussen 1498 en 1499 vervaardigd en het toont ons een in gewaad gehulde maagd Maria met de dode Christus in haar armen.

Beklimming van de koepel.

Men kan de koepel van de Sint Pietersbasiliek ook beklimmen om vervolgens vanaf het ronde balkon bij de top een geweldig uitzicht te aanschouwen.

Het eerste gedeelte van de klim kan ofwel met de lift ofwel lopend worden afgelegd. Na de eerste klim komt men terecht op een terras dat het middenschip van de basiliek bedekt. Hier kan men de rivier de Tiber zien liggen, maar ook de beelden van de basiliek 53 meter onder je.

Dan het laatste gedeelte van de klim, hier wordt de ruimte steeds kleiner en de wanden steeds schuiner, maar wanneer men eenmaal buiten staat en kan genieten van het uitzicht was het de hele klim waard.