blog placeholder

Veel mensen maken de fout om alles vanuit Nederland te gaan organiseren. Vaak kun je dezelfde activiteiten veel goedkoper ter plekke regelen. Hier een aantal nuttige tips om de kosten verder te beperken.

Het begint al bij de aankomst op de vluchthaven. Honderden mensen staan te roepen en te zwaaien om je hun taxi in te loodsen. Meestal weet je als net gearriveerde toerist van toeten nog blazen en ben je geneigd om 1 van deze aandachttrekkende mensen eruit te pikken en je naar je hotel te laten vervoeren.

Hierin ben je al met 2 dingen fout bezig:

– Je hebt een hotel geboekt

– Je gaat veels te veel betalen voor je taxi

Een betere keuze is om in Nederland wel al een reisboekje te kopen met adressen van hotels/guesthouses erin. Thuis of onderweg zoek je daar iets in uit dat je wel zou kunnen bevallen. Bij aankomst op de vluchthaven ga je vervolgens naar de departure uitgang ipv de arrivaluitgang. Bij de departure uitgang mogen taxi’s nl niet wachten, dus ze zijn min of meer verplicht om leeg weg te rijden. Deze taxi’s zijn blij als ze iemand kunnen meenemen, dus hier kun je een veel betere prijs bedingen als bij de arrivaluitgang. Vervolgens laat je je afzetten bij het niet-geboekte hotel/guesthouse (want zonder een specifiek adres zal de taxi je naar een heel duur hotel brengen waar de chauffeur connecties heeft of een bonus krijgt als ie er klanten afzet). Als je het goed gespeeld hebt, dan ligt je op de gok uitgekozen hotel/guesthouse in een regio waar er meer liggen en kun je de buurt even afwandelen om er eentje uit te zoeken die je goed bevalt.

Ook bij het inchecken kun je vaak nog een goedkopere prijs bedingen dan ze je vragen!

Bij de meeste diensten die Thailand aanbied vragen ze standaard bijna het dubbele of soms wel meer dan het dubbele dan de dienst waard is. Dus afdingen is een must!

Bij tuk tuks kun je het beste niet helemaal tot de bodemprijs afdingen. Daarmee bezorg je jezelf nl een commissietour. Dan brengen ze je ook wel naar de bestemming uiteindelijk, maar eerst brengen ze je nog langs een legio van winkels. Hier moet je een bepaalde tijd binnen blijven (meestal 10 minuten) en dan mag je weer terug de tuk tuk in. De chauffeur krijgt dan een commissie van de eigenaar van de winkel omdat hij klanten gebracht heeft. Hierbij heb je geen verplichting tot kopen, maar als je pech hebt, dan ben je zo een halve dag kwijt aan winkelbezoekjes waar je niet om gevraagt hebt.

Bij je verdere reis door het land kun je het beste de toeristenbussen ed vermijden en gewoon de normale bussen nemen die de Thai zelf ook nemen. Deze zijn echt spotgoedkoop, hier hoef je niet af te dingen aangezien ze gewoon vaste prijzen hanteren. Ook de samtau’s (auto’s met achterin 2 banken tegenover elkaar) hanteren vaste prijzen die altijd zeer redelijk zijn, dus ook hier kun je onbezorgd instappen. Het allergoedkoopst is uiteraard liften. Hiermee moet je opletten dat je het aziatische liftgebaar gebruikt en niet het europese. In Azië wapperen ze met een hand op en neer ipv ons vertrouwde duimpje, dus als je dat niet weet kun je soms lang staan voordat iemand begrijpt dat je meewilt.

Bij het bezoek aan natuurparken is het handig om een Thai mee te nemen als je die mogelijkheid hebt. Meestal staan er nl 2 bordjes met prijzen: eentje in het engels en eentje in het thai’s. Alleen staat op het bordje in het thai’s een prijs die tot wel 10 keer lager kan zijn dan de engelse prijs. Als toerist heb je dat uiteraard niet door, want de thaise tekens zijn zo verschillend van ons schrift, dat we het niet herkennen als een prijs. Vaak kun je als je laat merken dat je het door hebt (eigenlijk alleen mogelijk dus als je een thai bij je hebt die het thaise bordje kan lezen) een kinderprijsje bedingen waardoor je toch alweer een stukje goedkoper binnen komt.

Ook met de toeristische tours/rondleidingen kun je vaak nog een beetje pingelen aangezien voor de meeste tours toch wel meerdere aanbieders zitten in dezelfde stad.

Over het algemeen kun je de supertoeristische gebieden het best vermijden aangezien ze hier bijna westerse prijzen berekenen en er ook bijna niet op valt af te dingen aangezien er toch genoeg gekken zijn die gewoon de volle mep betalen. In de wat minder toeristische gebieden valt over zowat elke prijs wel te praten en kun je de prijzen van alles terugbrengen tot iets wat voor hun nog heel royaal is en voor ons lekker goedkoop.

Deze manier van vakantie plannen zal voor veel mensen wel een beetje raar en riskant overkomen, maar het zorgt er echt voor dat je vele honderden eurootjes bespaart om nog een keertje op vakantie te kunnen gaan. In elke regio van het land zijn legio mogelijkheden om je te verplaatsen en om te overnachten. Verder leven ze bijna puur op de inkomsten uit toerisme, dus de meeste mensen zijn heel vriendelijk voor toeristen en zullen hun uiterste best doen om te helpen.

1 ding waarmee je ze beter niet kunt laten helpen is met de weg wijzen. Elke keer dat je ergens staat met een kaartje zullen er legio thai op je afkomen om je de weg te wijzen. Hierbij treden enkele problemen op:

– Ze kunnen geen kaarten maken, dus je kaart klopt waarschijnlijk niet

– Ze kunnen geen kaart lezen

– Als ze het niet snappen, dan zullen ze je gewoon de weg wijzen naar een toeristische trekpleister in de veronderstelling dat je dat ook vast wel leuk zult vinden.

Dus het beste laat je ze gewoon meekijken op het kaartje, luister je aandachtig naar hun instructies, bedank je ze vriendelijk en vervolgens loop je naar een rustiger plekje toe om zelf weer verder te studeren op je kaartje (wat hopelijk klopt). Je thaise helpers zullen niet weggaan voordat ze het idee hebben dat ze je daadwerkelijk geholpen hebben, dus de illusie wekken dat ze dat hebben gedaan is echt belangrijk.

Nou, hopelijk helpt dit artikel je om een leuke low-budget vakantie te hebben.

Have fun!