blog placeholder

Terschelling of Skylge is het derde waddeneiland van Nederland en valt onder de provincie Friesland.  Het heeft een totale strandlengte van 30 kilometer en heeft meer dan 70 kilometer lengte aan fietspaden. Terschelling is bekend om de vuurtoren de Brandaris, Willem Barentz, het oerol festival en natuurlijk de cranberry.

Je kunt Terschelling bereiken met de veerboot of met de draagvleugelboot. Met de veerboot is het ongeveer anderhalf tot twee uur varen en met de draagvleugelboot ongeveer een uur. De boten vertrekken uit Harlingen. Eenmaal aangekomen op Terschelling kun je met eigen vervoer of met de bus of taxi naar plaats van bestemming. Campings verzorgen meestal vervoer van en naar de camping. Ook kun je gelijk een fiets huren bij één van de fietsverhuurders.

De dorpen van Terschelling

West-Terschelling is de hoofdplaats van Terschelling

Midsland

Hoorn

Formerum

Lies

Oosterend

Baaiduinen

Hee

Horp

Kaart

Kinnum

Landerum

Midsland aan Zee

Seerijp

West aan Zee

 

Een klein stukje geschiedenis

In de middeleeuwen was Terschelling bereikbaar te voet vanaf Dijkshorn(Friesland) naar Hoorn, toendertijd de belangrijktste plaats op Terschelling. Maar de watersnood van 1287, ook wel de St. Hubertusvloed genoemd bracht daar verandering in. De waddenzee kwam tussen Terschelling en Friesland te liggen waardoor West-Terschelling de belangrijkste plaats werd.

In 1666 werd Terschelling overvallen door een engelse vloot onder leiding van admiraal Robert Holmes. Het hele dorp werd vrijwel geheel in as gelegd. De vuurtoren de Brandaris (uit 1594) was een van de weinige gebouwen die het vuur overleefd had.

 

Terschelling is bekend om een aantal dingen

Allereerst natuurlijk de Branderis! Deze vuurtoren is de oudste vuurtoren van Nederland. Het was de eerste vuurtoren die van elektrisch licht werd voorzien  en heeft als enige vuurtoren in Nederland een lift. Tegenwoordig is het ook een gewilde trouwlokatie.

De cranberry, een veenbes die oorspronkelijk uit Amerika komt. De plant belandde op Terschelling nadat een vat met bessen op het eiland aanspoeldde in 1845. De vinder dacht waarschijnlijk iets waardevols aan te treffen en na het proeven van de bittere wat zurige bes heeft hij het vat achter gelaten in de duinen. De cranberry verwilderde en werd in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Holkema. De bes is rijk aan vitamine C en heeft een geneeskrachtige werking ,vooral voor blaasproblemen.

Het natuurreservaat De Boschplaat is zeer geliefd bij vogelspotters. Het heeft een gevarieerde plantenvegitatie en is de kraamkamer van vele vogelsoorten.

Het Oerol festival werd in 1981 voor het eerst gehouden op Terschelling. Het is inmiddels één van de grootste theaterfestivals in Europa.

De bekende ontdekkingsreiziger Willem Barentz die op Terschelling werd geboren, moest overwinteren op Nova Zembla nadat zijn pogingen om een noordroute naar de Oostindische kolonie was gestrand op ijsschotsen. Ter nagedachtenis aan deze bekende Terschellinger staat er een standbeeld op Formerum.

Het bekende boek van Cor Bruyn” Sil de Strandjutter” is op Terschelling verfilmd.

En natuurlijk Hessel ,de bekende zanger van Terschelling ,die nog steeds avond aan avond optreed in zijn Cafè De Groene Weide in Hoorn.