blog placeholder

Naast een land van zon en strand is Spanje ook bekend door zijn fascinerende steden: het kosmopolitische Barcelona, het swingende Madrid, het in de huerta gelegen Valencia, met het interessante Ciutat de les Arts i les Ciencias van de beroemde architect Calatrava. Maar ook de wat kleinere steden en stadjes hebben heel wat verrassends te bieden, zoals Mérida, een van de belangrijkste steden uit het Romeinse keizerrijk en Ampudia met zijn klassieke Castiliaanse volkscultuur. Hieronder treft u een aantal alternatieve tips aan die uw verblijf in Spanje tot een hoogtepunt kunnen maken.

1 Cáceres

Nergens in Spanje vind je zo’n groot aantal monumenten als in het oude Cáceres. De op een heuvel gelegen Ciudad Monumental, zoals de oude stad wordt genoemd, is bijna geheel ommuurd door een middeleeuwse vesting die boven het Plaza Mayor ligt. Er zijn talloze fantastische bouwwerken en paleizen uit de Renaissance te bewonderen. Er zijn mooie pleintjes en om elke hoek is er een verrassing, maar het is wel een museumstad, zonder verkeer, zonder bewoners. Het grenst aan het lange Plaza Mayor, dat het sociale hart van de stad vormt. ’s Avonds bieden het Plaza Mayor en de oude stad een onvergetelijk schouwspel van levendigheid.

Provincie, Cáceres, regio Extremadura; 90.000 inwoners.

2 Daroca

Aan de voet van een aantal zeer ruige rotsen ligt het prachtige middeleeuwse stadje Daroca. Langs de kilometerslange brokkelige vestingwallen zijn nog meer dan honderd torens te zien. Alsof er een wereldstad beschermd moet worden. De meest indrukwekkende stadspoort die er nog over is, is de Puerta Baja, die wordt bewaakt door twee enorme toren. Van hieruit heeft het toeristenbureau een Ruta Monumental uitgezet die stijgend en dalend door de stille straatjes, langs alle bezienswaardigheden gaat.

Provincie Zaragoza, regio Aragón; 2500 inwoners.

3 Uncastillo

Helemaal gaaf en middeleeuws is het wonderschone stadje Uncastillo met zijn geelbruine aardekleur van het omliggende landschap. Een architectonisch fenomeen dat je vaker ziet in de regio Aragón. De straten, de poorten, de huizen met balkonnetjes, alles is even mooi in Uncastillo. Het mooiste is de romaanse kerk Santa María met kunstig gedraaide en versierde pilaren, kapitelen met fraaie dierenfiguren en beelden die op een van de toegangsbogen middeleeuwse beroepen uitbeelden.

Provincie Zaragoza, regio Aragón; 900 inwoners.

4 Cuenca

De oude stad van Cuenca is tegen de top van twee diepe ravijnen geplakt, waar in de diepte de rivieren Huécar en Júcar stromen. Het is een van de meest indrukwekkend gesitueerde steden in de regio, met middeleeuwse hangende huizen. De bekendste zijn de Casas Colgadas, die over de rand van het ravijn hangen, wat een spectaculaire aanblik biedt. Dertig kilometer ten noorden van Cuenca ligt in de Serranía de Cuenca la ciudad encantada, de betoverde stad. Je vindt er de meest opvallende sculpturen die door het karstgebergte (soort kalksteen) door weer en wind zijn gevormd.

Provincie Cuenca, regio Castilie-La Mancha; 53.000 inwoners.

5 Almagro

Almagro is de historische zetel van de ridders van Calatrava en het mooiste stadje van de streek. Het heeft een heel bijzonder Plaza Mayor, dat met arcaden wordt omgeven en dat vroeger als Plaza de Toros werd gebruikt. Het hoogtepunt op het langwerpige Plaza Mayor is de Corral de Comedia, een uniek theater uit de zestiende eeuw; verder staan er veel kerken en adellijke huizen waar boven de deuren grote wapenschilden hangen. Het plein is omgeven door een mooie stad met witte huizen die versierd zijn met ijzerwerk in de vorm van tralies, balkons en dakgoten.

Provincie Ciudad Real, regio Castilie-La Mancha; 8500 inwoners. 

6 Vejer de la Frontera

Niet ver van het strand van El Palmar ligt het tegen een berg geplakte Vejer de la Frontera. Het staat bekend als het mooiste pueblo blanco, witte stadje, van Andalusie met rondom prachtige vergezichten. In de oude binnenstad kom je het ene mooie straatje, het ene mooie binnenplaatsje, het ene mooie hoekje na het andere tegen. Er zijn in Andalusie heel wat labytintische stadjes te vinden, maar in Vejer de la Frontera is het doolhof pas echt compleet.

Provincie Cáiz, regio Andalusie; 13.000 inwoners.

7 Guadix

Guadix is een merkwaardige stad die je moet zien en ervaren. Het ziet eruit of na een bombardement de boel niet goed is opgeruimd. Er staan nog wat muren en er zijn veel losstaande schoorstenen, maar de huizen zijn verdwenen. Van het puin zijn rode bergjes gemaakt waarin grotten zijn uitgehakt. Daarvoor zijn vaak witgekalkte gevels gezet, waarin soms een venster is gemaakt. In de Barrio de Santiago liggen ook behoorlijk luxe grotten waar de voorzetstukken bijna een heel huis op zich zijn. Ook buiten de grottenwijk is in Guadix nog het een en ander te zien.

Provincie Granada, regio Andalusie; 20.000 inwoners.

8 Mérida

In de Romeinse tijd heette Mérida Augusta Emerita en was een van de belangrijkste steden van het Romeinse keizerrijk. In 23 voor Christus werd het gesticht door Augustus, wiens schoonzoon Agrippa er zo rijkelijk bouwde dat de stad het Spaanse Rome werd genoemd. Veel van die bouwwerken zijn nu nog te bewoneren en verkeren in redelijke staat. Een mooi begin voor een wandeling door het Romeinse Augusta Emerita is de Puente Romano met zijn achthonderd meter de langste brug van het Romeinse Rijl.

Provincie Badajoz, regio Extremadura; 55.000 inwoners.

9 Ampudia

Door de klassieke Castiliaanse volksarchitectuur is Ampudia een verrassend mooi dorp. Bijna het hele dorp bestaat uit straten met huizen waarvan de eerste verdieping uitsteekt en op houten palen rust. Onder die balken vloeren bevindt zich een loopstraat in de schaduw. Deze manier van bouwen loopt vooruit op die van de arcadebouw, die is toegepast op de vele Plazas Mayores in Castilie. In Ampudia is het nog allemaal in de primitieve vorm, wat armelijk en heel mooi. Met name de straat die in een kromming door het dorp loopt, is een belevenis.

Provincie Palencia, regio Castilie-Leon; 700 inwoners.  

10 Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is een van de mooiste steden van Spanje. Het is vrijwel geheel opgetrokken uit graniet, zoals de meeste Galicische steden. Maar het graniet heeft hier door de vele regen een lichte gouden gloed. In het schijnsel van de lantaarns, als er nog een lichte damp boven het plaveisel hangt, is Santiago sprookjesachtig. Hoewel de binnenstad vrijwel geheel voor het autoverkeer is afgesloten, is het geen museumstad. Door de vele studenten en bedevaartgangers zijn de straten en pleinen altijd levendig en heerst er een prettige gezelligheid.

Provincie La Coruña, regio Galicie; 100.000 inwoners.