blog placeholder

Het karaktervolle Abcoude, midden in de randstad, maar toch compleet anders.

Abcoude is een klein dorpje aan de Angstel, net onder de rook van Amsterdam, maar net binnen de provinciegrenzen van Utrecht. Ondanks de gematigde omvang van het dorp, bestaat het toch al eeuwen. De eerste bewijzen van de plaats Abcoude gaan zelfs terug tot de 11e eeuw. Tegenwoordig wonen er in Abcoude ongeveer 8500 mensen, dit is inclusief Braambrugge. Sinds 2011 vormen Abcoude en Baambrugge samen geen zelfstandige gemeente meer, maar zijn zij opgegaan in de gemeente Ronde Venen, waar onder andere ook Vinkeveen en Mijdrecht deel van uit maakt. Abcoude vecht al jaren voor het behoudt van haar dorpse karakter, maar ingesloten tussen Amsterdam en Utrecht en aan de snelweg A2 is dat steeds moeilijker geworden.

Abcoude staat vooral bekend om zijn twee, voor een dorp van dit formaat, imposante kerken. Midden in het dorp, op het kerkplein staat de protestantse kruiskerk en een aantal honderd meter verder staat de katholieke H.H. Cosmas en Damianuskerk. De eerste stamt helemaal uit de 15 e eeuw en de laatste uit 1888 en herbergt ook een begraafplaats. De torens zijn van ver buiten Abcoude te bewonderen. De kerken passen uitstekend bij de historische dorpskern die is weten te preserveren over de jaren. Hierdoor heeft Abcoude ook een zeer rustiek karakter gehouden al die tijd. Tegenwoordig lopen daarom ook veel fiets- en wandelroutes door de plaats, naar en langs de natuurgebieden en rivieren in de buurt; zoals het Gein,  de Vecht, de Vinkeveense Plassen en het Abcoudermeer.

Één van de andere trekpleisters van de plaats is het Fort Abcoude. Het Fort is gebouwd tussen 1884 en 1887 en is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en was in gebruik tot en met de Eerste Wereldoorlog. Het Fort is tegenwoordig gewoon open voor bezoek en is zo speciaal dat het zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Het Fort wordt momenteel gerestaureerd door Natuurmonumenten.

Het grootste evenement wat hedendaags in Abcoude plaatsvindt is de jaarlijkse paardenmarkt en feestweek. Van origine wordt al meer dan eeuw de paardenmarkt in Abcoude op de laatste donderdag van augustus gehouden. Tegenwoordig is daar een feestelijke week rondom om georganiseerd die veel publiek trekt. Door het centrum zijn tijdens de festiviteiten (die van dinsdag tot en met zaterdag lopen) kermisattracties uitgestald. Op zaterdag wordt het grote feest afgesloten met een geweldige vuurwerkshow.

Abcoude herbergt ook enkele roemruchte sportclubs; zoals FC Abcoude en HV Abcoude, respectievelijk de plaatselijke voetbal- en hockeyvereniging. Beide clubs zijn te vinden op Sportpark de Hollandse Kade, aan de rand van de dorpsgrenzen. Daarnaast heeft Abcoude ook een volleybalvereniging en worden vele andere sporten beoefend binnen het dorp.

Uiteindelijk blijft Abcoude (en Baambrugge) een klein dorp dat midden in de randstad het karakter van kleine gemeente probeert te behouden. De plaats heeft een rijke geschiedenis en doet haar best om deze zo goed mogelijk voor te zetten zonder zichzelf te verloochenen. Abcoude biedt veel moois voor iedereen die wat rustieks zoekt in het midden van moderniteit en vooruitgang.