blog placeholder

Rome, de hoofdstad van Italië. Rome, de stad waarbinnen nog een stad gebouwd is, namelijk Vaticaanstad. Rome, de stad met ontzettend veel bezienswaardigheden waaronder de bekende Trevifontein en het Colosseum. Rome, kortom een stad die ontzettend veel te bieden heeft en waarvan we hier maar een klein deel van de sluier oplichten.

Rome.

Voordat ik vorig jaar ( zomer 2008 ) naar Rome ging, had ik alleen nog maar gelezen over deze geweldige stad. Maar nu wil ik vertellen over de geweldige dingen die ik heb gezien en tips geven voor toekomstige reizigers.

Ik begin met een tip voor de toekomstige reiziger. Tijdens mijn verblijf in Rome verbleef ik in de Bed & Breakfast Il Covo. Dit is een simpel verblijf, maar voldoet aan alle eisen. Het is opgeruimd, airco, een ijskast en nog een pluspunt: het ligt op een steenworp afstand van het Colosseum. Je moet 1 straat uitlopen en dan sta je voor het Colosseum.

Ik ga een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome beschrijven en daarnaast enkele niet zo bekende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn wanneer men tijd heeft.

Colosseum.

Wanneer men dan eindelijk voor het colosseum staat kan men het niet goed bevatten. Er komen vragen op je op als: Is dit echt door mensen gebouw? & Hoe is het mogelijk dat mensen dit gebouwd hebben?

Dit zijn geen vreemde vragen wanneer men hoort dat het colosseum ellipsvormig is en dat de langste middellijn 187 meter is en de kortste 155 meter. Het colosseum is 50 meter hoog, en in de oude tijd werden hier de spelen gehouden waarbij er plaats is voor 80.000 toeschouwers in dit immens grote bouwwerk. Op 7 juli 2007 is het Colosseum gekozen tot 1 van de 7 ‘nieuwe’ wereldwonderen.

Trevifontein.

Iedereen wil graag de Trevifontein zien wanneer men in Rome is, daardoor is het bijna altijd ontzettend druk bij de Trevifontein. Men kan dan ook het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond gaan om de ergste drukte te vermijden.

Over de Trevifontein is een bekende legende. De legende gaat als volgt: als vreemdelingen het water drinken of er een muntje in gooien over hun linkerschouder, dan kunnen zij er zeker van zijn weer in Rome terug te keren.

De Trevifontein is een geweldig schouwspel waarbij vanalles te zien is, van de fontein zelf tot aan de mensen die er zitten of langslopen en het is zeker een aanrader voor iedereen die Rome bezoekt.

Bocca della Verità ( Mond van de waarheid ).

Op het Tibereiland is de Bocca della Verità te vinden, ook bekend als: de Mond van de Waarheid. Het gaat hier om een riooldeksel van steen dat gevormd is in de vorm van een riviermasker. De Bocca della Verità is vooral bekend vanwege de legende erover. De legende zegt dat leugenaars die hun hand in deze mond steken hun arm zonder hand terugkrijgen.

Santa Maria della Concezione.

Deze bezienswaardigheid is wellicht niet zo bekend maar zeker de moeite waard. Vanaf Piazza Barberini is deze kerk makkelijk en snel te bereiken ( Men kan op weg naar de kerk ook de bijenfontein van Bernini bekijken ). De reden dat ik deze kerk aanraad en in dit rijtje noem is omdat deze kerk niet zoals alle andere is met veel pracht en praal. Hetgeen dat deze kerk zo bijzonder maakt is dat de versieringen in de kerk, tot aan de lampen, gemaakt zijn van de beenderen van monniken.

De Engelenburcht ( Castel Sant’Angelo ).

De burcht die wij nu voor ons zien, was het grafmonument dat keizer Hadrianus voor zichzelf had gebouwd. In 1277 werd de engelenburcht met het vaticaan verbonden door middel van het beroemde passetto, een wandelgang die over de stadsmuren van het Vaticaan loopt.

De benaming Castel Sant’Angelo ( Engelenburcht ) dateert uit de twaalfde eeuw, maar vindt zijn oorsprong in een nog antiekere legende. In 590, toen St. Gregoruis de Grote een plechtige processie hield om de Maagd te verzoeken de pest weg te nemen waardoor de stad geteisterd werd, verscheen er de artsengel Michaël aan de hemel, die boven op het Mausoleum plaatsnam en zijn zwaard weer in de schede stak als teken van de toegestane gratie. Ter ere van de engel werd toen een kapel gesticht en later een standbeeld opgericht om het wonder te gedenken. Sindsdien was ook de naam van het gebouw veranderd in Engelenburcht.

Met de Engelenburcht en de legende rondom de naam sluit ik dit rijtje af, natuurlijk zijn er nog tientallen andere bezienswaardigheden waaronder Piazze Navona, het Kapitool en de spaanse trappen maar het zijn er teveel om ze nu allemaal recht te doen.