blog placeholder

Tijdens een tocht in augustus 1812 door het Nabije Oosten, ontdekte de Zwitser Johan Ludwig Burckhardt, een 1200 meter lange en 100 meter hoge kloof. In deze kloof bevond zich de stad Petra.

 

De stad in de rots

Er word aangenomen dat er in de “Siq” (Arabisch voor kloof) tijdens het neolithicum al mensen woonden. De stad Petra (Jordanië) gaat terug tot de Edomieten, deze zouden de aartsvijanden van de Israëlieten zijn. Deze onderdanen van Ezau, de tweelingbroer van Jacob, hadden zich hier gevestigd. Na hun ondergang verbleven hier rond de 3de eeuw v.C. de Nabateeërs. Later werd Petra één van de belangrijkste handelsplaatsen in het Nabije Oosten. Vele van de gebouwen in Petra werden pas door de Nabateeërs uit de rotsen gehouwen. Voorbeelden hiervan zijn; het “Romeins theater” (bood plaats voor 5000! toeschouwers), het stadscentrum met zuilenstraat, de schatkamer “Khazne al-Firaun”. Er werden in Petra ook vele rotsgraven gevonden, wat doet vermoeden dat deze plek voorzien was als begraafplaats. In 106 n.C. werden de Nabateeërs verdreven door de Romeinen. Hierdoor werd Petra een deel van het Romeinse rijk. Na enkele zware aardbevingen in 363 en 551 werd Petra voor een groot deel verwoest. Hierdoor trokken vrijwel alle bewoners weg uit deze stad. In 663 werd de stad, die praktisch onbewoonbaar was, ingenomen door de Arabieren. De stad raakte daarna in de vergetelheid tot deze terug ontdekt werd door Burckhardt. De eigenlijke opgravingen zijn pas in 1920 van start gegaan en nu worden pas toeristen toegelaten.

Het speciale ontwerp

De stad is ontworpen met strategische redenen. De stad werd binnen in een kloof gebouwd zodat bij een aanval de vijand niet van de flanken kon aanvallen. Deze moest frontaal langs voren binnenstormen waardoor ze zeer kwetsbaar waren. Ook werden de gebouwen zo geplaatst dat men enkel kon gokken op de sterkte hiervan, en of deze goed bewapend waren. Door dit speciale ontwerp was Petra vele jaren een ondoordringbare stad geworden.

Petra had in Europa een status van legende, een onverklaarbare en raadselachtige stad, maar zoals we de stad nu kennen is ze meer een toeristische plek geworden .