blog placeholder

De resultaten van een klein research project over de ghetto’s van Parijs, waar meerdere grote rellen zijn geweest. Waarom zijn deze wijken waarom ze zo zijn en waarom veranderd er niets?

Een miljoenenstad als Parijs heeft natuurlijk mooie en minder mooie wijken, maar de banlieues zijn een geval apart. In mijn onderzoek ben ik meerdere redenen tegengekomen waarom deze schrijdende situatie voortduurt. De redenen zijn echter goed te verhelpen en relatief simpel. De eerste reden waarom de inwoners van banlieues zo arm zijn is transport. Sinds ze geen geld hebben om een auto te kopen en onderhouden zijn de meeste aangewezen op het OV, wat op zich in Parijs ook prijzig kan zijn. Maar het ergste is dat in sommige wijken totaal gen OV rijdt, een buurt als Clichy-sous-Bois heeft amper een bushalte terwijl er toch zomaar 100.000 mensen wonen. De inwoners moeten ver lopen om de wijk uit te komen. Het feit dat er amper werkgelegenheid in de buurt zelf is werkt ook niet mee, hierdoor moeten de buurtbewoners wel de wijk uit om geld te verdienen, maar sommige kunnen gewoon niet de wijk uit, waardoor ze geen geld verdienen. Zelfs McDonalds opent geen vestiging in deze wijken omdat ze het risico niet willen lopen.

Een andere reden is dat er bijna geen beleid is op de huizenmarkt. Niemand probeert om de buurten meer gemixed te maken. Daardoor woont rijk bij rijk en arm bij arm. Sinds het moeilijk is voor arme mensen om geld te verdienen en zich te bemoeien met de lokale politiek blijft de negative spiraal bestaan. De regering van Parijs heeft al schulden genoeg en hebben dus geen geld om de wijken op te knappen, en hierdoor wordt het voor rijke mensen dus ook niet intressant om in deze vervallen wijken, waar anarchie heerst te gaan wonen.

Als we willen dat het veranderd zullen veel mensen moeten investeren in de banlieues, de plaatselijke regering, Europa en bedrijven. Sommige banlieues liggen op prachtige locatie’s, maar als dit soort praktijken doorgaan zal het alleen maar erger worden. Mensen worden teveel gescheiden door wat ze verdienen. Als de inwoners van banlieues de kans krijgen op een normale baan, met god salaris en toegan tot het openbaar vervoer netwerk zullen er minder mensen tot criminaliteit hoeven over te gaan. Nu pest de politie de jongeren die er rondhangen met overbodige controles. De rellen van een aantal jaren geleden hebben veel impact gemaakt, maar alsnog is er weinig veranderd in Frankrijk, dit terwijl het niet zeer moeilijk is.

Het transport en beleid probleem zijn de grootste factoren in de hele situatie, maar iets wat op de achtergrond meespeeld is het probleem van racisme in Frankrijk. De meeste bewoners van Banlieues zijn niet alleen straatarm, maar ook allochtoon en worden niet gelijk behandeld als andere inwoners van het land en de stad. Als gevolg hiervan voelen de allochtonen gescheiden van de rest het land, en ze voelen zich misbruikt, wat alleen nog maar meer haatgevoelens oproept. Tegenwoordig een klein relletje kan resulteren in dagenlange strijd waar auto’s in vlammen opgaan alsof het niets is.

In conclusie, meer investringen zijn nodig om de wijken erbovenop te krijgen, meer banen en gelijke behandeling en een meer gemixte groep van inwoners zouden ook gerealiseerd moeten worden. Er moet hard gewerkt worden om de ontwikkelingen van de laatste jaren ongedaan te maken, maar het is niet onmogelijk. Fransen moeten niet alleen denken aan nu, maar aan de toekomst, en dan zouden ze zien dat het probleem moet worden opgelost.