blog placeholder

De absolute leider van de caso nostra Bernardo Provenzano, werd op 11 april  2006 gearresteerd in Corleone, een stadje ten zuiden van Palermo. Hij was de meest gezochte man in Italië. Provenzano, dan 73 jaar, had zich 43 jaar lang verborgen weten te houden voor de politie. Een moeilijkheid voor de politie was dat ze geen recente foto van de man hadden, alleen een foto waarop hij 25 was. Ze wisten zodoende niet precies waar ze naar zochten.

Provenzano werd in 1933 in Corleone geboren (beroemd om The Godfather) en verliet de school al snel voor een gewelddadige carrière. Hij werd al die tijd gezocht voor een reeks moorden op journalisten, politici en maffia rivalen. Zijn bijnaam destijds luidde de tractor, naar de wrede manier waarop hij zijn vijanden uit de weg ruimde. Hij was ook mede verantwoordelijk voor de moord op de twee voornaamste maffiabestrijders, de rechters Falcone en Borsellino, in 1992. Toen de maffiabaas Salvatore Riina in 1993 werd gearresteerd, werd Provenzano de nieuwe capo dei capi van de Sicilaanse maffia Caso nostra.

Anders dan Riina kiest Provenzano voor een nieuwe aanpak: minder geweld maar meer contacten met politici en zakenlieden. Via die contacten weet hij grote controle uit te oefenen op de Siciliaanse economie. Deze nieuwe maffia opereert dus meer van binnen uit, maar heeft niet minder invloed dan de oude maffia. Zijn bijnaam verandert al snel van de tractor in de boekhouder.

Provenzano was vooral gespecialiseerd in de gezondheidszorg en de afvalbewerking. Andere maffiapraktijken zijn de drugshandel en mensenhandel. Zoals bekend worden veel winkeliers in Sicilië afgeperst: volgens sommige onderzoeken gaat het zelfs om 80%. De politiek van Berlusconi heeft verder wetten doorgevoerd die voordelig voor de maffia zijn.

Het lijkt een mysterie waarom Provenzano pas na 43 jaar gestopt is. Hij is eerder gearresteerd geweest maar wist steeds te ontsnappen. Het lijkt erop dat allerlei personen, maffiosi maar ook ‘vrienden’ in de politiek hem steeds geholpen hebben. Hij heeft verschillende onderduikadressen gehad in Sicilië. Bekend is verder dat hij tenminste eenmaal het land verliet om zich in Frankrijk te laten opereren aan zijn prostaat.

Zoals gezegd speelde zijn geheime uiterlijk een grote rol: de politie wist niet hoe hij er uit zag. Zo kon het gebeuren dat een van zijn handlangers Provenzano tegenkwam in een bioscoop in Parlermo, waar hij naar de Godfather 3 keek. Verder gebruikte Provenzano geen telefoon waardoor hij niet af te luisteren was. Hij werkte uitsluitend met pizzini, kleine kaartjes waarmee hij opdrachten uitdeelde.

De laatste jaren begon men te geloven dat hij dood was, omdat zijn vrouw Salveria en hun 2 zoons in 1992 terugkeerden naar Corleone. Maar uiteindelijk hebben ze hem dan toch gevonden: in een klein boerenschuurtje, terwijl hij zijn lunch aan het bereiden was. De politie kwam hem op het spoor via een pakketje schoon wasgoed dat zijn vrouw aan hem liet bezorgen. De politie vond 3 boeken in het schuurtje; een bijbel, een boek over de geschiedenis van de Italiaanse maffia en een medische encyclopedie met plaatjes. Aangezien het te riskant was voor Provenzano om naar de dokter te gaan moest hij immers zichzelf helpen…