blog placeholder

Een reis naar het Midden-Oosten staat niet vaak bij mensen op het verlanglijstje. Het is een vrij onbekende regio, die we alleen negatief in het nieuws zien. Maar in deze regio ligt één van de mooiste landen: Jordanië.

Jordanië is een stabiel en politiek rustig land. Het is een prima vakantiebestemming ook al ligt het tussen verschillende, niet zo stabiele landen. Jordanië grenst aan Irak, Syrië en Saudi-Arabië. Tussen Israël en Jordanië ligt de Dode Zee en de Jordaanoever.

Hoe komt u er en wat kunt u er doen?

Jordanië bereikt u eenvoudig per vliegtuig vanaf Amsterdam. Er gaan rechtstreekse vluchten. De nationale luchtvaartmaatschappij heet Royal Jordanian.

Jordanië is een prachtig land en u kunt hier het beste een rondreis maken. Er is zoveel te zien. Er worden veel groepsreizen aangeboden, meestal in combinatie met Syrië. Reisorganisaties die reizen richting Jordanië organiseren zijn oa. Fox, KRAS, Summum en Djoser. Na een rondreis kunt u nog heerlijk bijkomen in de badplaats Aqaba, in het zuiden van Jordanië.

Het klimaat en de beste reistijd

In de zomer is het in heel Jordanië erg warm. In het zuiden in Aqaba kan het makkelijk 40 graden worden. Amman is iets koeler maar ook daar wordt het al snel zo’n 30-35 graden. In de winter zijn er echter grote verschillen. Terwijl u in Aqaba nog heerlijk van de zon kunt genieten, het is er dan rond de 20 graden, kan het in Amman veel koeler zijn. De temperatuur ligt er dan rond de 10-15 graden (overdag) en het kan er regenen en zelfs sneeuwen!

De beste reisperiode is dan ook van maart tot half juni en van september tot november.

Bezienswaardigheden

Amman is de hoofdstad van het land. De stad is gebouwd op 7 heuvels. In en rond Amman zijn verschillende bezienswaardigheden:

King Abdulla-moskee: deze moskee kunt u gewoon bezoeken. Er wordt wel van u verwacht dat u gepast gekleed gaat. Korte broeken zijn uit den boze. Iedereen moet zijn of haar schoenen uittrekken. Vrouwen moeten hun haar, schouders en armen bedekken. Bij de moskee zijn speciale gewaden te leen voor dames. Deze trekt u aan over uw eigen kleding en u bent dan gepast gekleed.

Citadel: Op de heuvel Jebel-al-Qala’a vindt u ruïnes uit de Romeinse tijd. Aan de noordkant heeft u een schitterend uitzicht over de 7 heuvels en de oude stad met het Romeinse theater. Ook bevindt zich op deze heuvel het Archeologisch Museum.

Archeologisch Museum: Het museum is vrij klein, maar er is veel interessants te zien. In dit museum bevinden zich oa de “Dode Zee rollen”: bijbelrollen met teksten van de Essenen. Deze rollen zijn gevonden aan de Dode Zee, in Qumran.

Romeins Theater: Dit theater staat bekend om zijn zeer goede akoestiek. U zult hier dan ook zeker gidsen tegenkomen die laten horen hoe goed het is: door te zingen.

Ten Noorden van Amman ligt Jarash. Jarash is een Romeinse Nederzetting. Het is de best bewaard gebleven Romeinse Nederzetting ter wereld!

Ten Oosten van Amman liggen de bekende Woestijnpaleizen. In het oosten is verder niets te zien of te doen.

Ten Westen van Amman ligt de Dode Zee. De Dode Zee is de laagst gelegen plek op aarde. Het ligt 400 m onder de zeespiegel. Het zoutgehalte van de Dode Zee is ongeveer 30%. Hierdoor is er geen leven mogelijk in de zee. Door het zoutgehalte blijft u drijven! Dit is een hele bijzondere ervaring! De modder van de Dode Zee is ook erg goed voor uw huid. Na het drijven kunt u zich ermee insmeren, even laten inwerken en daarna onder de douches op het strand afspoelen. Uw huid zal zijdezacht aanvoelen.

De Route richting het Zuiden

Om Jordanië verder te ontdekken, reist u naar het zuiden. De mooiste route om te nemen is de wereldberoemde King’s Highway (de Koningsweg). De route is niet alleen prachtig, hij voert u ook langs vele bezienswaardigheden:

Mount Nebo: Vanaf Mount Nebo kijkt u uit over Het Beloofde Land. Net zoals Mozes. U kunt de Dode Zee, Jericho, Jeruzalem en de monding van de rivier de Jordaan zien liggen. Op de berg staat ook een klooster. In het klooster zijn prachtige mozaïeken te zien. Ook vindt u op Mount Nebo Het Kruis van Jezus met de slang van mozes.

Als u verder richting het zuiden gaat, komt u langs Madaba. Hier vindt u de St.-Joriskerk. In deze kerk ligt het Palestinamozaïek. Dit is een antieke landkaart, bestaande uit duizenden steentjes.

Als u uw reis vervolgt, komt u door het schitterende Wadi Mujib. Dit is een grote canyon. De weg zit vol haarspeldbochten.

Na deze bijzondere ervaring komt u in Karak. Hier kunt u de Kruisridderburcht bezoeken.  Dit was vroeger echt letterlijk een onneembare vesting.

De King’s Highway eindigt in Aqaba. Dit is dé badplaats van Jordanië. Het ligt aan de Rode Zee. U kunt hier boottochten maken en snorkelen. Vanaf de boot heeft u zicht op Israël, Egypte en Saudi-Arabië!

Petra en Wadi Rum

De 2 mooiste bezienswaardigheden van Jordanië zijn Petra en Wadi Rum. Petra ligt tussen Karak en Aqaba in, Wadi Rum ligt meer naar het zuiden. Deze 2 moet u echt gezien hebben als u een bezoek brengt aan Jordanië. Daarom beschrijf ik ze apart.

Petra staat ook wel bekend als de Roze, uit rotsen gehakte stad. Petra is een Nabateeënstad. Om Petra te zien, kunt u het beste een paar dagen uittrekken. U kunt de belangrijkste hoogtepunten in één dag doen, maar dan heeft u niet echt tijd om van deze prachtige stad te genieten.

U kunt het beste ’s ochtends vroeg al naar Petra gaan. Door het opkomende zonlicht  zijn de kleuren prachtig. U zult zien wat een verschil er is in kleuren ’s ochtends en ’s middags.

U komt Petra binnen door een rotskloof, ook wel Siq genaamd. U kunt lopend gaan of in een karretje getrokken door paarden (tegen betaling). Als u gaat lopen, kunt u wel meer van de omgeving genieten. U kunt stilstaan waar u maar wilt. De kloof is een smalle weg met hoge rotswanden. Aan het einde van de Siq ziet u opeens de beroemdste (oa bekend van de film Indiana Jones) en tevens ook mooiste rotswand van Petra: de Schatkist. Dit uitgehakte bouwwerk is ongeveer 40m hoog en bestaat uit 2 verdiepingen. Afhankelijk van het tijdstip, is de kleur ook anders. Het varieert van Goudgeel, tot roze en zelfs tot dieprood. Hoe vroeger u hier bent, hoe groter de kans dat er nog weinig andere toeristen zijn. Dit is echt een aanrader voor de foto’s!

Na de Schatkist kunt u het beste richting de Koningswand gaan. Hier vindt u de Koningsgraven, de meest indrukwekkende grafmonumenten van Petra.

Na de lunch ( die u gewoon in een restaurant in Petra kunt nuttigen) staat er een beklimming op het programma. En niet zomaar eventjes een klim, de klim naar Het Klooster is steil en vermoeiend (en duurt zo’n 1 1/2 uur!) maar het is echt de moeite waard! U kunt ook eventueel met een ezeltje naar boven, tegen betaling. De ezeltjes lopen echter vlak langs de rand/afgrond dus u moet niet bang aangelegd zijn. Ook worden de ezeltjes naar westerse maatstaven niet echt netjes behandeld. Hier moet u dus tegen kunnen.  Als u besluit de klim te maken dan zal u beloning het Klooster zijn. Het Klooster is een bouwwerk van zo’n 50m breed en 45m hoog. En het is echt schitterend. Vanaf boven heeft u ook een prachtig uitzicht  over Wadi Araba en het Äaronsgraf.

De volgende dag kunt u nog een pittige beklimming maken. Ook deze is zeer de moeite waard. Hij brengt u bij De Offerplaats. Deze beklimming is minder bekend en is dus ook een stuk rustiger. Mocht u maar 1 dag in Petra hebben, maak deze dan ’s ochtends. (Het Klooster moet u gewoon echt ’s middags maken ivm het licht.) Voor de offerplaats maakt het niet zoveel uit. De afdaling voert ook nog langs andere bezienswaardigeheden (en handig, u komt vlakbij het restaurant uit)

Bovengenoemde zijn de meest belangrijke bezienswaardigheden van Petra. Deze zijn in 1 dag te doen, maar dan heeft u wel een pittige dag met weinig “geniet-momenten”. Als u langer de tijd heeft,  dan moet u ook zeker het theater, de zuilenstraat, het Qasr al-Bint Farun (paleis vd dochter vd farao), Al -Habis (gevangenis), Tempel van de gevleugelde leeuwen en het museum bezoeken.

Wadi Rum is woestijn. U kunt hier met een jeep doorheen rijden, maar ook zeker de moeite waard is een kamelentocht bij zonsopgang of te paard door de woestijn. De kamelen en paarden worden door Bedoeïenen verhuurd. Wat u echt moet doen, is een nacht in de woestijn doorbrengen. U kunt bij de bedoeïenen overnachten. Het is allemaal vrij primitief, maar het is een onbeschrijfelijke ervaring. ’s nachts naar de sterren kijken, genieten van de oorverdovende stilte, wakker worden van een prachtige zonsopgang.

Nog wat tips en nuttige informatie:

De taal in Jordanië is Arabisch. U kunt zich als toerist echter goed verstaanbaar maken in het Engels.

Fooien worden verwacht, varierend tussen de 5% en 10%.

Fotograferen is geen probleem. U mag alleen geen militairen complexen en paleizen vd koninklijke familie fotograferen. Vraag als u personen wilt fotograferen even om toestemming. Zeker bij gesluierde vrouwen en bedoeïenen. Het is wel zo netjes!

Zorg dat u bedekkende kleding bij u heeft. (T-shirt met klein mouwtje). Dit geldt voor vrouwen. U bent in een islamitisch land en u zult u daar op bepaalde plaatsen aan moeten aanpassen. Te sexy kleding is niet gepast. In Aqaba zijn ze wel wat gewend, dus daar kunt u gewoon in bikini zonnen. Topless is strikt verboden!

Alcoholische dranken zijn in veel restaurants en hotels te verkrijgen. In Wadi Rum is geen alcohol te verkrijgen. Als u toch iets sterkers mee wilt, zult u dit vantevoren moeten kopen. Tijdens de Ramadan is alcohol vaak niet te verkrijgen, men verwacht dat u dit uit respect ook niet drinkt.

De Waterpijp wordt na de maaltijd gerookt. Erg lekker is een waterpijp met appelsmaak. Tip: laat de ober de waterpijp aan doen. Om de pijp goed te laten werken moet u in het begin heel hard aan de pijp “trekken”. Dit levert nogal eens wat hoestbuien op.