blog placeholder

Jeruzalem, de stad van de drie wereldgeloven, heeft een lange geschiedenis.

Geschiedenis

Al in de 19de eeuw v. Chr. wordt Jeruzalem genoemd in Egyptische documenten. Het is een stad in Israel opgetrokken uit natuursteen. In 1949 verklaarde Israël Jeruzalem tot hoofdstad.

Jeruzalem is verdeeld in een West en Oost gedeelte. Dit komt omdat het plan (wat na de 2e wereld oorlog gemaakt was) mislukte om Jeruzalem onder VN-bestuur te plaatsen. Het westelijk deel werd bij Israël gevoegd en het oostelijk deel kwam bij Jordanië.

In West- Jeruzalem werd het Israëlisch parlement gebouwd, ook wel de Knesset genoemd. Er werden ook andere regeringsgebouwen gebouwd maar ook de Hebreeuwse Universiteit, nieuwe woonwijken, parken en tuinen. Het werd een moderne stad

In Oost Jeruzalem bevindt zich de oude stad waar de Tempelberg (ook wel Haram Al-Sjarif genoemd) te vinden is, waarop de Al-Aqsamoskee en de Koepel van de Rots zijn gelegen. Ook is de Klaagmuur eraan gelegen en vier etno-religieuzewijken: joods, islamitisch, christelijk en Armeens.

Tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967 veroverde Israël Oost-Jeruzalem op Jordanië en annexeerde de oude stad en een gebied eromheen. De stad werd herenigd onder één gemeente en de muren en hekken werden neergehaald.

 

1 stad 3 geloven

Zowel Joden, christenen als moslims beschouwen Jeruzalem als een belangrijke stad. Voor de Joden is de ‘Klaagmuur’ een belangrijke plek. De klaagmuur is de westelijke muur van de voormalige Tweede Tempel. Moslims komen naar Jeruzalem omdat op de Tempelberg in de oude stad de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. Na Mekka en Medina is Jeruzalem de belangrijkste islamitische stad. Jezus leefde en werkte in Jeruzalem ook werd hij daar gekruisigd en herrees hij uit zijn graf. Daarom is Jeruzalem ook een belangrijke stad voor Christenen.

In 2008 telt de stad 753.100 inwoners. Jaarlijks komen er honderdduizenden pelgrims en andere toeristen.