blog placeholder

Israel

De laatste tijd staat Israel vooral bekend om de spanningen tussen haar en de omringende landen. Maar wat veel mensen helaas niet zien is een prachtig land waar genoeg vakantiemogelijkheden zijn.

De moderne staat Israel bestaat pas sinds 1948. De staat werd na de tweede wereldoorlog gesticht op een gebied waar lang ervoor joodse nederzettingen waren. Vanuit de hele wereld trokken er joden die de terreur van de nazi’s hadden overleefd naar het beloofde land. De hebreeuwse taal werd als landstaal ingevoerd, de sjekel als munteinheid en Jeruzalem als hoofdstad. Ondertussen wonen er al 5.5 miljoen mensen in het kleine land dat slechts een oppervlakte van 22.145km² heeft. Waarvan maar 2% water is. Met haar middelandse zeeklimaat is Israel een fijn vakantieland. De zomers zijn zoals ze doen denken op de foto’s; heerlijk warm.  Het merendeel van de bevolking is joods, een redelijk aantal islamitisch en een gering aantal christen.

Israel heeft haar bekendheid mede te danken aan de vele kibboetsen. Dit zijn landbouwbedrijven waar gezinnen samen werken en leven. Ieder heeft zijn eigen taak, land verbouwen, in de huishouding of bij het opvoeden van kinderen. Bijna de helft van het voedsel in israel wordt door de kibboetsen geproduceerd. De kibboetsen zijn populaire bestemmingen voor backpackers van over de hele wereld. Het wordt beschouwd als een fijne plek om tijdelijk te wonen en werken.

De hoofdstad van Israel, Jeruzalem is voor velen de belangrijkste en heiligste stad van Israel. Voor de joden is daar de klaagmuur. Deze muur is voor de joden het heiligste joodse monument en tevens alles wat er over bleef van de tempel die 2000 jaar geleden door koning Herodes werd gebouwd. Hij kreeg de naam klaagmuur omdat de joden er kwamen klagen over de verwoesting van de tempel. Voor de Christenen is Jeruzalem een heilige plek door de vele kleine kerken die in het oude centrum zijn gebouwd. Voor de Islamieten staat de Al-Aqsa moskee daar. Jeruzalem is een prachtige stad en vooral het oude centrum is de moeite waard. Het is een religieuze stad met een van de mooiste uitzichten van het land.

Niet ver van Jeruzalem vandaan ligt de dode zee. Het is de zoutste zee ter wereld en heeft het laagste waterpeil: 392 meter onder de zeespiegel van de Middelandse zee. De rivier de jordaan komt uit in dit hete en onvruchtbare gebied. Door de hitte verdamot het water, maar blijft het zout achter. Het zoutgehalte van het water is zo hoog dat iemand die niet kan zwemmen er met gemak in kan blijven drijven. Dit zoute water bevat veel mineralen die een positieve werking hebben op mensen met gewrichtsaandoeningen. Daarom gaan er ook om gezondheidsredenen elke dag honderden mensen naar deze bijzonderde en prachtige plek.

De meest levendige stad van Israel is nog altijd Tel Aviv. Het centrum van Tel Aviv geeft een goede indruk van het moderne welvarende Israel. De stad ligt aan de kust en wordt gezien als een bruisend metropool. Het strand is erg populair in de zomer. Overdag om in de zon te liggen en in de avond om te dineren en te dansen. Regelmatig worden er feesten geveven op het strand. En ook in de straten eromheen zijn volop clubs, restaurants en bars te vinden. Naast het wilde uitgaansleven is Tel Aviv overdag ook een fijne stad om in te zijn. Er zijn parken, musea, winkels en nog veel meer mooie dingen te bezichtigen. De aanliggende oude havenstad Jaffa is een echte toeristentrekker. Vooral de oude vlooienmarkt in het centrum naast de zee is erg geliefd. Toch zullen de meeste israeliers dat niet als primaire aanvoeren waarom ze van Tel Aviv houden. Deze stad is niet alleen adembenemend mooi, maar de vrije sfeer die er hangt maakt haar zo speciaal.

Eilat is misschien de warmste en meest toeristische stad van heel Israel. Ze ligt helemaal in het zuiden in de golf van Akaba, een uitloper van de rode zee. Eilat ligt op een steenworp afstand van de Jordanese havenstad Akaba. Vooral onder jongeren is Eilat heel erg geliefd. Er zijn volop discotheken, watersport gelegenheden en hotels. Het dolfijnenstrand is erg populair. Mensne kunnen daar met dolfijnen spelen en naar shows kijken. Maar de mooiste bezienswaardigheid is het koraalrif. Niet voor niets is het er vol met snorkelaars en duikers. In 1985 is ven Eilat een vrije handelszone gemaakt om de economie te stimuleren. Dit maakt taxi’s, hotels, etc veel goedkoper dan de rest van Israel.

Al met al is Israel een geweldige en veelzijdige vakantiebestemming!