blog placeholder

Old Town (Staré Mĕste) is de oudste wijk van Praag, het centrum. Old Town Square, een plein in die wijk, is één van de plekken in Praag die veel toeristen trekken. Er zijn namelijk verschillende gebouwen te zien, zoals de Týn Cathedral en de St. Nicholas Church. Waar wij het echter over gaan hebben is de ‘Pražský orloj,’ oftewel ‘The Prague Astronomical Clock.’

De bouw van het uurwerk

Dit ‘Astronomisch Uurwerk’ kun je vinden in de Old Town City Hall, (Staroměstská radnice). Dat is een raadhuis, dat de dorpelingen zelf moesten bouwen in 1338. Omdat ze niet veel geld hadden, kozen ze gewoon een huis uit en bouwden daar een verdieping bovenop. Later zijn daar nog allerlei delen aan toegevoegd, zoals een extra vleugel en een 69,5 meter hoge toren. De klok is aan de toren toegevoegd in 1410, maar later is hij nog vaak gerepareerd en werden er dingen aan toegevoegd, zoals de beelden van de apostelen.

In 1945 werden grote delen van het gebouw vernield en in de as gelegd door de nazi’s, maar alles is later weer in ere hersteld. Ook aan de klok werd non-stop gewerkt, zodat hij in 1948 weer helemaal gerepareerd was, en zijn werk weer kon doen.

Volgens de legende werd de maker van de Praagse klok blind gemaakt toen zijn werk gedaan was. Zo zou hij nooit voor een andere stad zo’n uurwerk kunnen maken. Toch is Praag niet de enige stad met een Astronomisch Uurwerk, er zijn vele steden met zo’n soort klok, ik noem er hier nog drie:

  • Brescia in Italië
  • Lund in Zweden
  • Strasbourg in Frankrijk

Hoe werkt het?

Het astronomisch uurwerk bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is de astronomisch wijzerplaat, deze laat de stand van de zon en de maan zien. Ook geeft deze plaat vijf verschillende soorten tijd aan:

  • De plaatselijke tijd in Praag.
  • De tijd, gemeten in 12 uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit worden ook wel de ongelijke uren genoemd, omdat elke dag de periode tussen zonsopgang en zonsondergang verschilt.
  • De tijd, gemeten in 24 uur, die aangeeft hoe lang het nog duurt voor de zon ondergaat. Deze uren worden ook wel Boheemse of Italiaanse uren genoemd.
  • De sterrentijd.
  • De plaats van de zon in de dierenriem.

Om al deze tijden aan te kunnen geven, bestaat de wijzerplaat uit drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven. Hierbij worden de tijden aangegeven met drie wijzers, één met een zonnetje, één met een sterretje en één met een handje.

Het tweede onderdeel van het astronomisch uurwerk is de parade van apostelen. Zoals eerder gezegd werden deze beelden pas later toegevoegd, om precies te zijn 1865. Elk uur klappen er twee deurtjes open en schuiven alle beeldjes van de apostelen voorbij.

Het derde onderdeel is weer een wijzerplaat, maar dan met medaillons die de verschillende maanden voorstellen. Hierop wordt voor elke dag de bijbehorende heilige aangeduid.

Eigen ervaring

Ik ben een jaar geleden in Praag geweest en daar heb ik zelf de ‘Pražský orloj’ mogen aanschouwen. Het is erg knap hoe de verschillende schijven en wijzers met elkaar samenwerken, en daarom vond ik het fantastisch om te zien. Ik heb veel respect voor de maker van dit uurwerk. Andere astronomische uurwerken heb ik niet gezien, maar deze zien er weer heel anders uit dan deze klok in Praag. Als ik zo de foto’s bekijk van verschillende uurwerken, springt de klok in Praag er toch wel uit. Dus als je graag een astronomisch uurwerk wilt gaan bekijken, raad ik je aan om naar Praag te gaan. Het mooiste uurwerk staat daar, en de rest van de stad is ook prachtig om te zien. Ik hoop dat u wat aan mijn artikel heeft, bedankt!