blog placeholder

Een vakantiebestemming die een duidelijke opmars doormaakt is Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dan ook veel te bieden aan de liefhebbers van natuur. Ecuador bestaat uit vier verschillende gebieden met elk een eigen klimaat: La Costa (het gebied aan de Stille Oceaan), La Sierra (de hooggelegen gebieden van de Andes), La Oriente of La Amazonia (aan de rand van de Amazone) en de Galápagos eilanden. Door de verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden is het aantal voorkomende soorten flora en fauna bijzonder groot. Het land is dan ook opgenomen in de lijst van 18 landen in de wereld met biologische megadiversiteit.

De klimaatsverschillen houden verband met de hoogteverschillen en de ligging op de evenaar. De zon heeft een kortere baan tot het aardoppervlakte, waardoor temperaturen snel op kunnen lopen tot 40 graden aan de kust en in de jungle. Op grote hoogte, zoals in Quito en andere gedeeltes van de Sierra, zorgen wolkendekens echter voor beschutting en verkoeling door regen. Quito wordt ook de stad van de eeuwige lente genoemd; het is er zelden heet en nooit echt koud.

Natuurschoon
Hoewel de Ecuadoraanse kust kan worden bezocht voor een echte zonvakantie, onderscheidt het land zich vooral op natuurgebied. Vogelliefhebbers kunnen zich vergapen aan meer dan 1500 verschillende soorten; van kleurrijke zangvogels tot snelle roofvogels en van de kleine kolibrie tot de grote condor. Daarnaast wemelt het in de oerwouden van slangen, apen en de brilbeer, een pandasoort die uniek is voor Ecuador. Op de Galápagos zijn de reuzenschilden, de zeeleguanen en de blauwvoetgenten de meest in het oog springende verschijningen. Ook het leven onder water is van grote diversiteit, doordat vier verschillende zeestromingen tezamen komen bij de archipel. Vanzelfsprekend hebben de eilanden ook een aantrekkingskracht vanwege de reis die Charles Darwin maakte. Zijn observaties ter plaatse over de verschillende soorten op de eilanden lagen ten grondslag aan de ontwikkeling van zijn evolutietheorie.

 

Vulkanen
De Galápagos zijn gevormd door vulkanische activiteit. Ook op het vaste land van Ecuador zijn diverse vulkanen te vinden. De Pichincha nabij Quito kende in 1999 nog een uitbarsting, waarna as op de stad neerdaalde. Ook de Cotopaxi is nog steeds actief, maar wordt desalniettemin veel beklommen. De berg is een attractie voor veel bezoekers van Quito. De Tungurahua nabij Baños is een zeer actieve vulkaan. Soms zijn ’s nachts roodgloeiende stenen te zien die van de berg naar beneden rollen. Om die reden is de Tungurahua verboden terrein. Niettemin trekt het schouwspel jaarlijks vele bezoekers. De Chimborazo is een dode vulkaan, maar is de hoogste berg van Ecuador. Vanaf het middelpunt van de aarde is de berg de hoogste ter wereld, maar de Mount Everest is hoger vanaf zeeniveau. De Chimborazo staat afgebeeld op de Ecuadoraanse vlag.

Orchideeën
De Sangay in het hart van de Sierra is de meest actieve vulkaan van Ecuador. Rondom deze berg is het Parque Nacional Sangay gelegen, waarin eveneens een typische Andes-hoogvlakte (Páramo) gesitueerd is. Het gebied wordt gekenmerkt door een unieke vegetatie. Zo kunnen bijzondere orchideeën worden gevonden. Bloemen zijn voor Ecuador een belangrijk exportproduct. Net als een enorme variëteit in het dierenrijk zijn ook de aanwezige planten en bloemen door het hele land verschillend, hetgeen ook een grote aantrekkingskracht heeft natuurliefhebbers.