blog placeholder

1)    Algemene informatie

2)    Jakarta

3)    Weer en Klimaat

4)    Cultuur

5)    Bevolking

6)    Vakantie

7)    Bali

8)    Visum

9)    Bezienswaardigheden

10) Verkeer en vervoer

Algemene informatie

Officieel heet Indonesie; Republiek Indonesië. Indonesië is een land dat gelegen is Zuidoost-Azië. Indonesië is ‘s werelds grootste eilandstaat vanwege de 17.508 eilanden. Het land grenst gelijk aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië.

De eilandstaat heeft een totale oppervlakte van 1.904.569 km². Indonesië is het op drie na grootste land ter wereld en het land met de grootste moslimbevolking.                                                                                                                                                      

Jakarta

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Vroeger bekend om de naam Batavia. Jakarta is gelegen in de regio Zuidoost-Azie en Jakarta kan als een smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen worden bestempeld. Behalve de traditionele bewoners uit Indonesië wonen er ook veel mensen uit de landen als India, China, Saudi Arabie, Australie en niet te vergeten de Nederlanders die zich hier generaties terug hadden gevestigd.

Java is het dichtsbevolkte eiland van de gehele wereld en Jakarta is de overtreffende hiervan. De stad lijkt op een mierenhoop waar het leven nooit stilstaat. De stad heeft Islamitische invloeden en het is ook de belangrijkste godsdienst in Jakarta.

Je zult ogen en oren te kort komen als je in deze stad verblijft.  Rijk en arm, oude en nieuwe architectuur, traditioneel eten.            

De Nederlanders heeft in de geschiedenis een belangrijke invloed gehad van Jakarta. Dit komt door de V.O.C (Vereenigde Oost-indische Compagnie). Ze hadden in de stad hun thuisbasis van Fort Batavia.

De V.O.C bestaat al lang niet meer, maar toch zijn er nog veel intressante plekken die aan de Nederlandse inbreng doen herinneren.

Het nachtleven van Jakarta kun je ook spectaculair noemen. Door de hele stad kunt u lekker eten. Als het niet op straat zelf is dan wel in een leuk restaurantje. Er is veel variatie in Jakarta. Van Aziatische keuken tot de Franse keuken. Nog een voordeel is dat het eten ook spotgoedkoop is en om niet te vergeten is gastvrijheid ook erg aanwezig.

Voor het uitgaansleven zijn er ook verschillende clubs en cafe’s waar u terecht kunt. Ook met uitgaan is het nog goed betaalbaar.

 

Weer en Klimaat

Indonesië kent een tropisch klimaat en heeft twee seizoenen. De beste tijd om op vakantie te gaan is in de droge periode van april tot en met oktober. Ook gedurende de moesson, tussen november en maart is het over het algemeen goed te doen in Indonesië. Het is wel wat rustiger in deze periode dan in het hoogseizoen en de regen die er is concentreert zich meestal tot enkele uren aan het einde van de dag.

Verder is het klimaat op de meeste eilanden in de winter of in de zomer niet zo extreem en de temperaturen liggen altijd rond de 25 – 30 graden.

Hieronder wordt er per eiland of eilandengroep aangegeven wat je ongeveer van het klimaat kunt verwachten.

BALI

Het droge seizoen in Bali loopt van april t/m september. In mei, juni en juli is het koeler. De temperatuur ligt dan rond de 28 graden. Het regenseizoen begint in oktober en eindigt in maart, maar de buien worden afgewisseld door een strakke blauwe lucht en volop zonneschijn. Hierdoor is het reizen op Bali in deze periode ook erg goed te doen.

De heette maanden op Bali zijn februari en maart en de temperatuur ligt dan rond de 30 graden. De beste tijd om Bali te bezoeken is gedurende de droge en koelere maanden die lopen van mei tot en met augustus. Deze maanden kenmerken zich door frisse avonden en koele winden vanuit zee.

De rijstvelden op Bali zijn op z’n groenst vanaf april.

JAVA EN SUMATRA

Sumatra is de plek waar je oog in oog komt te staan met de innemende oerang oetan. De aanrader is het Tobameer. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het groene landschap krijgt het geheel een magisch uiterlijk.

Java kenmerkt zich door theeplantages, rokende vulkanen en steden met een Hollands tintje. De boeddhistische tempel Borobudur is het hoogtepunt op Java.

De regentijd is van november tot maart. De regen valt voornamelijk in de namiddag. Daarin tegen kan in het (zuid)westen in de drogere periode ook nog regen vallen.

Op Sumatra kan het flink regenen in het natte seizoen waardoor wegen onbegaan worden. In het oosten van Java valt in de droge periode nauwelijks neerslag. De temperatuur ligt het gehele jaar door tussen de 22 en de 29 graden. De beste periode om Java en Sumatra te bezoeken is van mei t/m september.

SULAWESI

Door de vorm en ligging op een scheidingslijn heeft Sulawesi twee tegenovergestelde klimaten. Het zuidwesten heeft de regentijd van oktober t/m maart. In het noorden, rondom Manado, regent het meest in juni en juli maar heeft daarin tegen van augustus t/m oktober de droogste maanden. Ook de temperaturen verschillen. Aan de kust is het warm met temperaturen rond 34 graden. In de bergen kan het fris zijn met een maximum van 24 graden en is het prettig om ’s avonds een trui te dragen.

In het uiterste noorden van Sulawesi ligt een klein eiland verscholen in mangrovebossen met palmbomen en witte stranden; Bunaken. Dit is een ‘duik paradijs’ met zachte koralen en schildpadden. De beste periode om te Flipperen op Bunaken is van april t/m oktober.

SUNDA EILANDEN

Het verschil tussen het droge en het natte seizoen is op de Sunda eilanden, ten oosten van Bali, wat groter. De meest droge maanden zijn augustus en september en de meeste natte maanden zijn januari en februari, en november en december. De duur van het droge en het natte seizoen verschilt wel per eiland. Wat gesteld kan worden, hoe dichter bij Australie, hoe langer het droge seizoen.

 

Cultuur

KENNISMAKING

Een Indonesische kennismaking gebeurd met een lichte buiging of handen die zacht worden geschud en veel word geglimlacht. De handdruk is een uiting van vriendelijkheid en duurt betrekkelijk lang, ongeveer 10 -14 seconde. Indonesische achternamen zijn over het algemeen vrij lang, hoe langer de naam, hoe hoger de status van een familie is. Achternamen worden als heilig beschouwd, zij worden gezien als de zaden voor fortuin en macht. Grinniken of grappen maken over iemands achternaam word niet getolereerd.

Volgens traditioneel Indonesisch gebruik gaan mannen voor vrouwen een deur door.

Maak geen zakelijke afspraken in de maanden juli en augustus, veel Indonesiers zijn dan met vakantie. Afspraken met Indonesische moslims in de maand van Ramadan (deze valt meestal tussen januari en maart) is ook niet van toepassing.

 

CADEAU’S

Het uitwisselen van cadeaus vormt een belangrijk aspect van de Indonesische cultuur, met name in de priv’e-sfeer. In zakelijk verkeer zijn cadeaus minder gebruikelijk, wel complimenten waaruit waardering blijkt. Cadeaus die door het eigen bedrijf zijn uitgegeven zoals, sweatshirts, spijkerbroeken, T-shirts en souvenirs van stad of dorp worden zeer op prijs gesteld. Een gegeven cadeau mag nooit worden geweigerd, want een weigering wordt als een belediging opgevat. Een Indonesier doet er alles aan om zijn emoties niet of nauwelijks te tonen en geen gezichtsverlies te lijden. Omdat ze veel en vaak lachen lijkt het erop dat ze erg blij en gelukkig zijn, dit is lang niet altijd waar. Wanneer iets als kwetsend word ervaren, dan zal men dat niet laten blijken, ze zullen slechts glimlachen.

Als je ze iets vraagt, en ze weten het antwoord niet, zullen ze antwoorden met ‘Ya’. Het  kan dus zo zijn wanneer je vraagt of Bandung linksaf is terwijl het rechtsaf is, beantwoorden ze met ‘Ya, linksaf’. ‘Nee’ of ‘ik weet het niet’ staat niet in hun woordenboek. In Indonesie behandeld iedereen elkaar met respect. Dit betekend dat je niet naar iemand mag wijzen, zowel niet met je vingers als met je voetzolen. Wanneer je iets aangeeft of aanpakt, dan doe je dit met je rechterhand. De linkerhand word gebruikt tijdens een bezoek aan het toilet, waar zij geen wc papier kennen. Je toont ook respect door je gepast te kleden. Mouwloze shirts en korte broeken of rokjes kunnen eigenlijk alleen op en rondom het strand en zeker niet in de stad.

In het openbaar kun je beter geen genegenheid tonen. In Indonesië zie je vaak meisjes elkaars hand vasthouden (en jongens) maar zelden een echtpaar. Wanneer je je niet aan deze gedragsregels houdt, zullen ze dat niet prettig vinden, maar ook dat laten ze niet merken. Zelfs wanneer je ernaar vraagt, antwoorden ze dat het niet erg is.

 

TAAL

De officiele taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia. In deze taal wordt ook het onderwijs gegeven. De meeste Indonesiers spreken ook het Bahasa, vaak zullen zij onderling in het lokale dialect communiceren. In toeristische gebieden kan je redelijk uit de voeten met Engels, maar op het platteland niet. Een aantal oudere mensen, die de koloniale tijd nog hebben meegemaakt, verstaan en spreken soms nog Nederlands. Het Bahasa Indonesia is een van de meest simpele talen ter wereld en dus ook niet moeilijk om te leren. Het is gebaseerd op het Maleis met veel Arabische en Nederlandse invloeden.

De ervaring leert dat de bevolking het enorm op prijs stelt als je in ieder geval probeert wat Indonesisch te spreken. Het kan je ook aardig helpen bij het onderhandelen over de prijs van een product of dienst.