blog placeholder

Framboise, Boise voor haar familie verteld als 65 jaar oude vrouw haar verhaal van toen zij 9 was. Bijzonder, onthullend, onthutsend. Wrang en van alles tegelijk. Wat een verwrongen waarheid was dat. Langzaam aan wordt alles helderder en wint ze vrijheid. Bijgestaan door een jeugdvriend, die op het juiste moment er opnieuw voor haar is.

Als Boise de oude boerderij van haar moeder koopt van haar broer en hem weer opknapt en heerlijk eten gaat verkopen bouwt zij gestaag een goede klantenkring op. Nu was zij al 65 maar ooit woonde zij ook in deze boerderij met haar ouders en broer en zus. Zij was de jongste van drie kinderen.

Hun vader overlijd in de tweede wereld oorlog en hun moeder lijd aan vreselijke migraine aanvallen. Wanneer zij sinaasappels ruikt komen ze opzetten. Ze is een eigenaardige vrouw met woede aanvallen en vreemde trekken en erg gesloten. Na een vreselijk geschiendenis zijn zij weg gevlucht uit dit dorp en nu is Boise terug. Maar niet onder haar eigen naam.

Haar jeugd vriend van vroeger wordt algauw vaste klant. Paul, hij laat niet merken dat hij haar herkend heeft. Later blijkt dat hij bij het proeven van haar gerechten wist wie zij was.

In de oorlogstijd was Boise 9 jaar oud, zij en haar broer en zus spraken vaak met een duitse jongen, Thomas, in ruil voor informatie gaf hij hun lekkers of tijdschriften of make-up. Het was spannend en zonder haar eigen vader ging Boise zich enorm hechten aan Thomas.

Nadat er een meisje uit het dorp overlijd doordat zij door een slang bij de rivier de Loire is gebeten, ervaart Boise haar eigen sterfelijkheid en vist naar slangen die zij ophangt as trofees. Ook gaat er een legende rond over Ouwe Moer,een grote gevaarlijke snoek,die niemand kan vangen en als je hem geizen hebt gaat er iets vreselijks gebeuren.Vastberaden is Boise om deze snoek te vangen, zij zet vallen en zoekt speciaal aas uit en controleert haar vallen.

Wanneer Boise ontdekt dat haar broer,Cassis en zus, Reine-Claude dingen krijgen voor informatie wil ze mee en eist haar plekje op. Zij zorgt ervoor dat haar moeder vaker dan haar lief is sinaasappelen ruikt en vaak morfine gebruikt.

Thomas is een charmeur en een vlijer. Op een avond vind er een vreselijke samengang van situaties plaats en gebeurd er iets ergs met Reine-Claude. Daarna wordt er een man vermoord. Gedumpt in de rivier, later terug gevonden, Gestruikeld zegt men, dronken ook.

Vanuit de geschreven notities die Boise geerfd heeft van haar moeder ontdekt Boise hoe haar moeder echt was en wat haar bewoog. Zal zij voor haar eigen dochters nog iets anders kunnen betekenen dan haar moeder voor haar?

Thomas wacht een vreselijk einde, Ouwe Moer maakt nog 1 slachtoffer. Burgerslachtoffers worden er gemaakt door de duitsers, een dorp doordrongen van verdriet en wraakgevoelens. Wat zal er met hun gezin gebeuren?

De zoon van Cassis en zijn vrouw, dwingen Boise tot openbaarheid over al deze zaken en eindelijk, eindelijk komt er licht.

Bijzonder, ingewikkeld en avontuurlijk. Teveel om op te noemen. Geen getover deze keer, alleen lekker voedsel en een vreselijke geschiedenis.