blog placeholder

De film vertelt het succesverhaal achter de sociale netwerksite Facebook. De site werd in februari 2004 opgericht door Mark Zuckerberg. Hij had de site opgericht voor zijn medestudeten aan de universiteit en heeft op dit moment 500 miljoen leden. Zuckerberg is nu met zijn 26 jaar de jongste selfmade miljardair aller tijden.

Mark Zuckerburg wordt gespeeld door Jesse Eisenberg als een gedreven en ambitieuze jongen, maar ook als sociaal gestoord en arrogant. Hij is uitermate succesvol in de buitenwereld, maar eenzaam van binnen. Hij vergelijkt zicht zelf met een heldenstatus; hij laat een visitekaartje drukken met de tekst: ‘I’m the CEO, bitch’.

Mark Zuckerburg wilde eerst geen geld verdienen met de website omdat dat ‘niet cool’ zou zijn. Als je ergens een pop-up ziet verschijnen, vinden mensen dat irritant en afkeurend. Als facebook reclames zou lanceren op de site, zou het imago van de site ten kosten gaan. Uiteindelijk heeft Mark toch meer geld nodig en besluit om een contract af te sluiten. Dan gaat het grote succes beginnen, maar ook spannen medestudenten rechtszaken aan tegen Zuckerberg.

De tweeling Winkevoss, die een vergelijkbaar plan hadden. Zij vroegen aan de computernerd Zuckerburg hulp bij het bouwen van de site. Mark hield ze aan het lijntje en ondertussen bouwde hij zijn eigen site. Hij zei ook: ‘Als iemand het idee heeft om een stoel te maken, en iemand anders maakt een betere stoel is het niet meteen het stelen van een idee’.

Ook zijn beste vriend Eduardo Saverin spande een rechtszaak aan. Eduardo zorgde voor het startkapitaal waarmee Facebook van de grond kon komen. Uiteindelijk werd Eduardo aan de kant geschoven en werden zijn aandelen bijna geheel ingetrokken.

Sean Parker (de oprichter van Napster) die gaf vele adviezen aan Mark en Mark besloot om naar hem te luisteren en zich niets van de adviezen van Eduardo aan te trekken.

De hele film gaat dus over de rechtszaak en de oprichting van de site door elkaar. Het scenario zit vol interessante wendingen en de acteurs leveren uitstekend acteurwerk. De film speelt wel in op het idee dat elektronische communicatie minder waardevol is dan echt contact. Persoonlijk vind ik dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je breidt je eigen sociale netwerk juiste uit en je hoeft nooit alleen te zijn.

Ik vind dat de film een mooie afspiegeling geeft hoe de oprichting er werkelijk aan toe is gegaan. Je kan je goed met de personages inleven hoe zij zich hebben moeten gevoeld dat je opeens aan de kant wordt gezet of als je idee door iemand anders wordt overgenomen. Dit komt ook mede door het uitstekende acteerwerk! De film was ook op geen moment saai, en je wilde weten wie nu uiteindelijk alle lof van Facebook zou verkrijgen. Al met al was de film zeker geslaagd.

Score:

Acteerwerk: 9

Verhaal: 8

Vermaak: 9

Eindoordeel: 8,7