blog placeholder

Sherlock Holmes en zijn partner Dr. John Watson nemen Lord Blackwood in hechtenis. In Londen staat Blackwood bekend om zijn zwarte magie en als seriemoordenaar, vanwege het ombrengen van ten minste vijf vrouwen. Blackwood weet zichzelf op te hangen in zijn cel en wordt door Dr. John Watson dood verklaard. Maar schijn bedriegd dat Blackwood de volgende dag op mysterieuze wijze uit de dood herrijst en Rechercheur Lestrade vraagt Sherlock Holmes om de Scotland Yard te assisteren met dit vreemde onderzoek. Holmes ontrafelt de geheimen en dat leidt hem van het ene web naar de andere conspiratie van moord en zwarte magie. Vervolgens komt Holmes erachter dat zijn voormalige geliefde een geheime agenda heeft en hem erin probeert te luizen. Weet Sherlock door dit ingewikkelde probleem heen te prikken? Lukt het hem om de zwarte magie te ontrafelen door niet alleen met de ogen waar te nemen? Of eindigt het leven van Holmes in een kist onder de donkere grond?

Recensie:

Sherlock Holmes is een detective film gebaseerd op de legendarische romanfiguur uit de boeken. Zijn karakter wordt omschreven als roekeloos, sterk, humoristisch en slim persoon. Deze kenmerken komen zeer goed tot uiting in de film. Daarnaast speelt Robert Downey Jr. weer een geweldige rol, die naar mijn mening niet ver van de werkelijkheid af staat. Ik denk dat de levensstijl van Holmes best in het straatje past van Downey Jr. De arrogantie die hij uit moet stralen, geeft Holmes wel een typische stempel. In het begin wordt Sherlock tot op zekere hoogte alleen negatief in beeld gebracht, hij drinkt te veel, rookt te veel, kan niet met mensen communiceren, verwaarloosd zijn hond, en ga zo maar door. Tot het moment komt waarin hij ‘wakker’ wordt en dan komen de mooie scènes en het speurwerk waar de kijker naar verlangd.

De Sherlock Holmes films geven toch altijd een negatief beeld aan de autoriteiten van een land. Als zelfs de Scotland Yard de zaak van ‘zwarte magie’ niet kan oplossen, roept de hoogste rechercheur Holmes erbij. Kortom het miljoenenpeloton van Scotland Yard heeft één simpele ziel nodig die het wel kan oplossen. De afschildering van de politie dat zij niets kunnen is natuurlijk niet rechtvaardig. Een detective wordt er zeer rijkelijk voor betaald in tegenstelling tot de politie, die een vaste bedrag ontvangen.

Je kan dit ook op een andere manier opvatten. Sherlock Holmes heeft in het verleden misschien wel veel moeilijke zaken opgelost en dit heeft zijn naam gevestigd. Het zou een eer zijn om Sherlock Holmes de zaak te gunnen. De boodschap hieruit is dan dus dat als met er hard voor werkt, diegene ook beloont wordt. Zo zit de huidige economie ook in elkaar, eerst presteren en investeren om later gemakkelijk de zaken binnen te halen.

Als laatste wil ik het hebben over het genre. Deze verfilming van het boek brengt toch niet dezelfde sfeer over. Het boek is meer detective en bij de film had ik soms toch het idee dat het meer actie was. Er werd meer geschoten, ontploft en gerend dan dat er onderzoek gedaan werd. Dit is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant geeft de film zichzelf wel een eigen karakter en niet zo zeer de film van het boek. Daarnaast is de speelduur van Sherlock Holmes wel veel te lang. De inleiding is erg omslachtig en als het verhaal eenmaal begint zijn er nog tal van momenten die geen aandacht trekken. Al met al een redelijke film met goede acteurs. Nothing Escapes Him!