blog placeholder

In het afgelopen jaar is 3D erg veel in trek geweest. Er komen steeds meer 3D films in de bioscoop. Maar nu is het ook zover dat je 3D thuis kunt kijken. Wat voor tv kun je dan halen? Hier een review over de 63 inch plasma 3D tv van samsung. Vreselijk duur en vreselijk groot. Voor hen die een minder grote woonkamer hebben of een minder grote portemonnee, er is ook een 50 inch versie. Die is eigenlijk hetzelfde alleen uiteraard andere afmetingen. Is het de moeite waard? We kijken hier naar de 63″ versie.

De specificaties.

Het beeld is 63 inch, dat houd in 159 cm. En ja, sommige mensen zijn net zo groot. Zo kan ik mijn schoonzusje schuin neerleggen op de tv. Tenminste, spreekwoordelijk. De tv in totaal is 149,5 cm breed, en 96,85 cm hoog op de standaard. Maar met standaard is de tv ook helemaal niet diep, slecht 33,5 cm. Het scherm zelf, dus zonder standaard is 3,5 cm. Plat genoeg om een mooi groot schilderij te vormen. Het scherm heeft 100Hz met een resolutie van 1920 x 1080 een kleinere resolutie zou absoluut niet mooi zijn op dit formaat scherm. Daarnaast is er ook Picture-In-Picture, geniaal als vriendlief wil gamen en vrouwlief haar televisie programma niet wil missen. Dit werkt echter alleen niet wanneer de 3D modus aan is. Personal Video Recorder Ready, USB stick erin en je kan zo je programma’s opnemen. Er zijn 4 HDMI aansluitingen en 2 USB. De tv zelf, met standaard weegt 44,6 kg en zonder 38 kg. Houd er wel rekening mee dat je een echt tv-meubel hebt, ons vorige creatieve tv-meubel is nu namelijk krom. En natuurlijk niet te vergeten 3D HyperReal Engine.

Beeldkwaliteit.

Toen de tv geleverd werd hadden we helaas nog geen HD ontvangst. Zolang ik mijn bril niet ophad was het niet zo een heel erg groot probleem. Ik zag toch al niet scherp. Wanneer je wel scherp ziet (ofwel met je eigen ogen of met een bril) dan is het ineens een stuk minder leuk. Nu we de HD ontvangst hebben zie je pas echt wat de tv te bieden heeft. Je ziet bijvoorbeeld erg duidelijk wanneer er een reclame komt in minder goede kwaliteit. Soms kun je helaas de pixels tellen. Verder is er nog het verhaal dat je bij plasma tv’s erg voorzichtig moet zijn omdat deze kunnen inbranden. Dit valt tegenwoordig reuze mee. Zo blond als ik ben heb ik hier natuurlijk niet aan gedacht en had heerlijke de hele dag Serious Request aanstaan. De hele dag een zelfde balk en hetzelfde logo bovenin. Een pak van mijn hart dat het tegenwoordig niet meer inbrand anders was het hommeles geweest in dit huis. In het begin is de brightness, oftewel de helderheid minder hoog gezet, maar of dit nog steeds echt nodig is blijft een beetje een vraag. Zo heeft een vriend laatst een nieuwe plasma tv gekocht en dit niet gedaan. Hier is totaal niets van te zien. Of je dit dus gaat doen laat ik aan jezelf over.

Geluidskwaliteit.

Op een tv als deze wil je natuurlijk een goede film kunnen kijken. Momenteel is hier het geld op voor een leuke surround set en doen we het met de boxen van de tv zelf. Op zich helemaal niet verkeerd. De tv kan behoorlijk hard. We hebben het maar niet uitgeprobeerd, we zijn namelijk net verhuisd en op die manier wil je de buren niet leren kennen. Ook voor Engelstalige films is het geen probleem om deze zonder ondertitels te kijken, juist omdat de tv zo hard kan en het geluid erg helder is.

De leuke features van deze tv.

Wat mij vooral ook erg aanspreekt in de Picutre-In-Picture. Juist wanneer je twee verschillende dingen wil kijken of spelen is dit een ideale uitvinding. Zoals hierboven omschreven werkt dit niet zodra je de 3D functie inschakelt. We hebben het zelf uitgeprobeerd toen mijn vriend een spelletje aan het spelen was en ik tv aan het kijken was. Wel moet je even goed op de instellingen letten. Je kan namelijk kiezen uit verschillende scherm vormen. Zo heb je de vorm dat het beeld van boven tot beneden gevuld is maar is iedere presentator of actrice ineens de helft van zijn gewicht kwijt. Dat lijkt dus nergens op. Stel je beeld zo in dat je breedbeeld ziet en dan maar met wat zwart op de achtergrond.

Ook het opnemen van programma’s is erg leuk. Je hebt honger en gaat koken maar ondertussen is dat ene programma toch wel erg leuk. Je neemt de afstandbediening drukt op het knopje voor opnemen en kunt dan meteen de tijd instellen. Momenteel heb ik nog niet kunnen vinden of je ook kan instellen dat je over een half uur pas wil opnemen, maar dit hebben we zelf dan ook nog niet nodig gehad. Zorg er wel voor dat je een USB stick in de tv hebt zitten zodat je het ook kan opslaan.

Verder heeft de tv ook nog eens internet. Zodra je natuurlijk de juiste kabel erin steekt. Je heb allerlei samsung apps. Kleine programmatjes, zoals die van 9292ov.nl, het laatste nieuws, hyves, het weer en zo nog veel meer. Erg grappig maar wij zelf doen er niet zo veel mee.

3D, hoe kijkt dit nu.

Voor het kijken van de 3D beelden heb je natuurlijk wel je bril nodig. Hiervoor zijn verschillende varianten, bijvoorbeeld met batterij of opladen via USB. We hebben bij aanschaf 1 bril gekregen. Daarnaast hadden wij een starterset gekocht waar twee brillen inzaten en een film. Uiteraard kon deze film afgespeeld worden op 3D, het zou toch knap stom zijn als dat niet zo was. Dus tv in huis, brillen in huis, film in huis het werd tijd om maar eens te gaan kijken hoe dit is. Ik zalm aar gelijk beginnen met een paar tips, zorg ervoor dat er niets staat tussen jou en de linkerkant van de tv. Links onderin zitten namelijk de sensoren om de 3D signalen te ontvangen. Wanneer hier iets voor staat of voor een gedeelte heb je slechte ontvangst en zal je bril om de haverklap uitvallen. Heb je daarnaast een hele mooie schemerlamp achter je staan, zet maar uit. Deze zal spiegelen in je bril en hier kun je je nogal aan gaan ergeren. Zodra dit allemaal geregeld was hebben we heerlijk genoten van onze eerste film. De brillen doen het goed en na een tijdje zal je eigenlijk niet echt meer merken dat je een bril op hebt. Voor de brildragers onder ons is dit ook geen enkel probleem. Je kan gewoon je eigen bril opzetten met daaroverheen de 3D bril. Hiervoor is ruimte genoeg. Ook wanneer je een smal hoofd hebt past de bril nog prima en blijft deze goed zitten. Inmiddels hebben we meer films gekeken, documentaires en zijn we nog steeds erg enthousiast. De batterijen in de brillen (wij hebben namelijk de versie met batterij) houden het ongeveer 2 a 3 maanden uit wanneer je regelmatig iets bekijkt. Ook dit viel me reuze mee.

Prijs kwaliteit verhouding.

De prijzen liegen er niet om! Let wel erg goed op waar je de tv koopt. Momenteel verschillen de prijzen namelijk tussen ongeveer €2400 en de €3500. Deze prijzen zijn dus voor de 63″ versie. Dat is toch een flinke slok op een borrel. Nou ja, maak er maar gerust een flink fust bier van. Voor ons is het vooral een flinke meevaller geweest dat we nu deze tv in huis hebben. Wat je er voor terug krijgt is een hoop kwaliteit. Tot nu toe zijn geen significante negatieve dingen tegengekomen. We hebben de tv nu ongeveer een klein halfjaar en hebben hem dus uitgebreid getest. Het enige wat tot nu toe gebeurd is, is dat hij iets scheef is gaan staan tijdens de verhuizing. Dit is gewoon weer op te lossen door een paar schoreven even los te draaien, recht te zetten en weer vast te draaien. Dit hebben we alleen nog steeds niet gedaan. Maar ja, dit doe je natuurlijk ook niet even alleen. Daarom is de tv ook erg lastig te stelen, hij is onhandelbaar groot om alleen te verplaatsen. Dat is dan toch weer een mooi voordeel.

Conclusie. 

Zoals je kunt lezen zijn we erg tevreden over onze tv. Je krijgt iedere keer wanneer er iemand over de vloer komt een mooie opmerking dat hij toch wel erg groot is. Ik heb zelfs een keer gehad dat iemands kaak zo ver naar beneden viel dat ik dacht dat deze ontwricht was. Gelukkig viel het wel mee. Ook voor de oudere van dagen is dit een totaal nieuwe beleving. Zo hebben we mijn oma van 87 op de bank gezet met een brilletje op. We hebben een mooie documentaire opgezet over de Grand Canyon, we hebben haar de hele middag niet meer gehoord. Ze was totaal verbijsterd. Een groot succes als je het aan mij vraagt!