blog placeholder

Deze filmreeks moet je gezien hebben! The Fellowship of the Ring is het eerste deel van de Lord of the Rings en verteld dan ook het begin van het avontuur dat Frodo met zijn vrienden aangaat.

Regisseur: Peter Jackson

Jaar: 2001

Duur: 178 minuten

Genre: Action, Adventure, Drama

Cast: Elijah Wood, Noel Appleby, Sean Astin, Sala Baker, Sean Bean, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Billy Boyd, Marton Csokas, Ian Holm, Christopher Lee, Mark Ferguson, Michael Elsworth, Megan Edwards 

 

Samenvatting

Er was eens een man genaamd Bilbo. Hij verbleef af en toe in het Gouw en maakte hier het een en het ander mee. Op een dag werd hij 111 jaar oud, maar sinds zestig jaar geleden ging hij er niet ouder uit zien. Er is niemand ooit ouder dan 111 geworden bij de Hobbits en daarom word het een groot feest. Gandalf, een vriend van Bilbo, zorgt voor vuurwerk. Gandalf is een tovenaar. Ook Frodo is jarig. Hij is nu meerderjarig geworden. Als Bilbo een speech geeft op het feest, zegt hij dat Frodo nu oud genoeg is om op reis te gaan. Toen deed Bilbo een ring om zijn vinger en hij verdween met een lichtflits. Frodo en Gandalf wisten dat dit zou gebeuren en kenden heel het verhaal van de ring. Vroeger had Sméagol de ring een keer gevonden. Deze ring verteerde echter zijn leven ook al werd hij niet ouder door de ring. Hij werd steeds afstotelijker en kreeg een dubbele persoonlijkheid, genaamd Gollum. Dan komt hij Bilbo tegen. Ze doen een spelletje en de ring is de inzet. Bilbo wint en komt zo in bezit van de ring.

Na het feest zaten Gandalf en Bilbo bij Bilbo thuis. Hij had oude kleren aan getrokken en wilde vertrekken. Bilbo had alles nagelaten voor Frodo alleen de ring niet. Gandalf dwong hem ertoe ook de ring achter te laten voor Frodo. Bilbo zei dat hij naar Rivendel ging, naar het huis van een half- elf. Gandalf waarschuwt Frodo dat hij de ring nooit mocht gebruiken, zoals hij Bilbo dat had zien doen. Ook zei Gandalf dat Frodo naar hem moest uitkijken, want hij ging weg, maar hij zou weer terugkomen. Na zes jaar kwam Gandalf weer terug naar het Gouw. Hij ging naar Frodo en wilde hem iets vertellen. Eerst moest Frodo de ring in het vuur gooien. Na behoorlijk wat twijfel deed Frodo dit. Toch vond hij het zo moeilijk dat hij de ring er met zijn blote handen weer uit wilde halen. De oude tovenaar haalde de ring er toen uit met een tang en legde hem op zijn hand. De ring was niet eens warm geworden van het vuur. Gandalf zei tegen Frodo dat hij naar de ring moest kijken. Er stonden tekens in. Gandalf kon ze lezen. Het waren regels uit een gedicht: ‘Één ring om allen te regeren. Één ring om hen te vinden. Één ring die hen brengen zal en in de duisternis binden.’ Gandalf vertelt vervolgens het verhaal over de geschiedenis van de ring. Ook vertelt hij wat er in de toekomst met de ring zou gebeuren. Hij vertelt dat het vreselijk zou zijn als de duistere heerser Sauron de ring in zijn bezit zal krijgen. Sauron kent ook het verhaal van de ring en is erachter gekomen waar de ring is. Om te vorkomen dat Sauron hem in zijn bezit krijgt, moet hij vernietigd worden. Dit kan alleen door de ring in de Doem- berg te gooien. Deze Doem- berg bevindt zich in het rijk van Sauron zelf. Gandalf wist niet wie de ring moest vernietigen, maar zei dat Frodo naar Rivendel moest gaan met de ring. Hier was een spoedvergadering met alle elfen, mensen en dwergen die wat van de ring af wisten.

Frodo gaat op weg samen met vier vrienden: Sam, Meriadoc, Merijn en Pepijn. Deze laatste twee zijn een tweeling. Gandalf raadt ze aan niet de gewone weg te nemen, want dit kan voor moeilijkheden zorgen. Hier komen ze snel achter want ze zien een ruiter helemaal in het zwart. Zijn gezicht is niet te zien. Ze verstoppen zich snel, maar het is duidelijk dat de ruiter geen goede bedoeling heeft. Als ze vervolgens ergens gaan rusten valt de tweeling in slaap tegen een boom. Maar dan worden ze opeens heelmaal opgezogen door de wortels. Ze weten niet wat ze moeten doen, maar dan komt er een klein mannetje, genaamd Tom Bombadil. Tom zingt een liedje en de boom ontspant zich. De tweeling is weer vrij. De vrienden verblijven een poosje bij Tom en hij leert hun een liedje voor als ze weer in nood komen. Als ze weer verder gaan lopen komen ze bij de Grafheuvels. Hier dwalen geesten rond. Opeens is Frodo zijn vrienden kwijt. Hij zingt het liedje en Tom komt hem weer helpen.

Later komen de vrienden de Stapper tegen. Frodo ontvangt een brief van Gandalf die zegt dat de Stapper te vertrouwen is en dan hij met de vrienden mee gaat reizen. De echte nam van de Stapper in Aragorn. Frodo deed een keer de ring om en Aragorn vertelt dat Sauron hierdoor weet waar hij nu is. Ook doen de vrienden van Frodo een keer wat doms. Ze hebben ’s nachts vuur gemaakt waardoor de ruiters vanuit de verte al kunnen zien waar ze zijn. Ze komen dan ook op de jongens af en Frodo geeft toe aan het verlangen om de rng om te doen. Hij word door een ruiter gestoken in zijn schouder.Dan komt Aragorn te hulp en jaagt de ruiters weg. Aragorn neemt Frodo mee naar de elven Glorfindel en Elrond. Frodo word wakker in het huis van Elrond en Gandalf zit naast hem. Hij verteld hem dat er weer een vergadering plaats zal vinden. Bij deze vergadering wordt een reisgenootschap samengesteld die de ring moet gaan vernietigen bestaande uit de hobbits Frodo, Sam, Merijn en Pepijn, de tovenaar Gandalf, de mensen Aragorn, zoon van Arathorn en Boromir, zoon van de stadhouder van Gondor, de elf Legolas, zoon van koning Thranduil en de dwerg Gimli, zoon van Gloin. Frodo krijgt van Bilbo een zwaard dat blauw kleurt als er Orks in de buurt zijn. Als ze onderweg worden aangevallen door orks weten ze hen te verslaan. Na nog een hoop tegenslagen besluit Frodo samen met Samen verder te gaan.

Lees ook de artikelen: The Lord of the Rings: The Two Towers en The Lord of the Rings: The Return of the King.

Mening

The Lord of the Rings zijn films die je gezien moet hebben. Dit eerste deel laat zien waar het verhaal over gaat en zorgt er ook echt voor dat je de volgende delen ook wilt zien. Het is spannend en avontuurlijk. Er zitten ook veel actiescenes in en de film houdt je aandacht goed vast. Kijken dus!