blog placeholder

De Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is een bestseller en pas nadat je het boek hebt gelezen, begrijp je waarom. Hoe is het mogelijk dat iemand zoveel feiten en historische informatie in een verhaal verwerkt en het tegelijkertijd zo spannend en adembenemend houdt? Met zijn vele ”wát” en ”dat kan niet!” momenten houdt De Da Vinci Code je de gehele tijd dat je het in je handen hebt, in zijn greep.

Robert Langdon, Harvard professor van religieuze symbologie, wordt opgeroepen om een moordmysterie, waarvan hij de primaire verdachte is, op te lossen. De bejaarde curator van het Louvre is vermoord in de Grand Gallery, maar heeft voordat hij van het leven beroofd werd, verbijsterende codes op en nabij zijn lichaam achtergelaten. Alles wat met deze moord te maken heeft, wijst in de richting van maar 1 ding – maar wat? Het is aan Langdon en de Franse cryptologe Sophie Neveu, tevens de kleindochter van de vermoorde curator, om dit mysterie te ontrafelen. Des te verder ze komen in het ontrafelen van het mysterie, des te meer ze zich realiseren dat ze nog een lange weg te gaan hebben. Het oplossen van de ene code leidt tot het ontdekken van een volgende. Zullen Langdon en Neveu erin slagen om de code te kraken en vlug de puzzelstukjes in elkaar te zetten, of zal een cruciaal historisch geheim voorgoed verloren gaan………

Beginnend met de moord op de curator, waarbij er ook nog eens geschakeld wordt naar diverse scénes, neemt het boek je mee op een reis die veel van de lezer eist. Het is onmogelijk om het boek neer te leggen, en je wordt door Langdon en Neveu meegenomen op hun reis. De vele historische feiten zorgen ervoor dat je je naast de hoofdpersonen waant.

Het verhaal neemt zoveel verrassende wendingen, dat je op een begeven moment niet meer weet wie je kunt vertrouwen, wie betrokken is bij het mysterie en wie niet.

Met zijn korte hoofdstukken, die elk eindigen met een zogeheten ‘cliffhanger’, heeft het boek me een aantal uur beziggehouden. Ikzelf ben geen groot fan van boeken met al te veel (historische) feiten, maar zelfs ik betrapte mezelf erop mee te denken met de hoofdpersonen, in een poging de code te ontrafelen. Wat ik overigens nog steeds moet doen…

Ik verwachtte een boek met enorm veel saaie feiten uit het verleden en extreem ingewikkelde en verwarrende informatie, maar werd verrast met een boek dat mij in verwondering liet. Ik ben nog steeds verbaasd over hoe Brown de geschiedenis schetst als een subjectief onderdeel dat zo is ontworpen dat het de religie ten goede komt. Van de belangrijke rol die vrouwen speelden tot het geheim achter Mona Lisa’s glimlach; dit boek bevat enorm veel interessante informatie waar ik nooit eerder van had gehoord.

De Da Vinci Code is zeer geschikt voor lezers die eerdere boeken van Dan Brown hebben gelezen. Als je jezelf in staat acht om de code te kraken en het mysterie te ontrafelen, moet je geen seconde twijfelen en het boek lezen. Je zult niet teleurgesteld worden.