blog placeholder

Turtles can fly, oftewel schildpadden kunnen vliegen. Een dramatische oorlogsfilm door de regisseur Bahman Ghobadi. Hier kunt u lezen waar de film over gaat. 

Regisseur: Bahman Ghobadi

Jaar: 2004

Duur: 98 minuten

Genre: Drama, War

Cast: Soran Ebrahim, Avaz Latif, Saddam Hossein Feysal, Hiresh Feysal Rahman, Abdol Rahman Karim, Ajil Zibari

 

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Koerdistan, vlak bij de Tuks- Iranese grens. De titel betekent in het Nederlands: Schildpadden kunnen vliegen. De film geeft weer hoe de mensen leefden tijdens de oorlog in Irak na de val van Sadam Hoessein. Het is niet gespeeld door acteurs.

De film begint met een meisje dat bovenop een rots staat. Ze springt ervan af.

Kak Satelliet is een belangrijk persoon in de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Hij is nog maar dertien jaar oud. Hij helpt mensen in het dorp met het plaatsen van satellieten, zodat ze op tv de val van Sadam kunnen volgen. Kak Satelliet kent een paar woordjes Engels en mensen willen daarom dat hij het nieuws vertaald. Kak Satelliet is echter heel druk. Alle kinderen uit de buurt komen naar hem toe om hem om werk te vragen. Ook de oudere mannen komen naar hem toe om kinderen te regelen voor het werk. Kak Satelliet verdeeld dan de kinderen onder de mannen, zodat ze kunnen gaan werken. Het werk dat ze doen is mijnen rapen en onschadelijk maken. Met deze mijnen kan Kak Satelliet dan weer handelen. Hij koopt er bijvoorbeeld een grote satelliet voor of hij huurt een paar geweren.

Kak Satelliet wordt op een gegeven moment verliefd op Agrin. Dit is een meisje rond zijn leeftijd. Ze is nieuw in het dorp en woont hier samen met haar broer die geen armen meer heeft door een ongeluk met de mijnen. Ook leven ze samen met een klein kind. Het is Agrin haar kind, maar iedereen denkt dat het haar broertje is. Dat het haar kind is, kom je later in film te weten. Wel merk je heel de film dat er iets aparts is met het kleine ventje. Op een gegeven moment krijg je een stukje uit het verleden te zien. Je komt er zo achter dat Agrin verkracht is. Ze houdt niet van haar kind, omdat de vader een van de moordenaar was van haar ouders. Haar broer geeft wel om het kind. De broer van Agrin heeft voorspellende gaven. Hij verteld dat er een oorlog aan zit te komen. Kak Satelliet laat de kinderen nog harder werken zodat ze geld hebben voor geweren. Omdat Agrin van het kind af wil laat ze hem ’s nachts achter. Hij belandt op een mijnenveld. Kak Satelliet redt hem, maar raakt zelf gewond aan zijn voet. Aan het eind van de film blijkt dat Agrin samen met het kind van de rots af is gesprongen, zoals je in het begin al aan zag komen.

Mening

De film is erg simpel gefilmd en geproduceerd. De mensen uit de film zijn geen echte acteurs, wat af en toe best wel kan irriteren. Ook de taal waarin gesproken wordt kan gaan irriteren. Ik vind het geen aanrader en zou hem zelf nooit een tweede keer kijken.