blog placeholder

Een film over de gezondheidsrisico’s, omgevings- en sociale gevolgen van de fastfood industrie. Een onderzoek heeft aangetoond dat er koeien uitwerpselen in de burger, de Big One, van de fastfood keten Mickey’s zit.

Regisseur: Richard Linklater

Jaar: 2006

Duur: 116 minuten

Genre: Comedy, Drama, Romance

Cast: Wilmer Valderrama, Catalina Sandino Moreno, Ana Claudia Talancón, Juan Carlos Serrán, Armando Hernández, Greg Kinnear, Frank Ertl, Michael D. Conway, Mitch Baker, Ellar Coltrane, Dakota Edwards, Dana Wheeler-Nicholson, Luis Guzmán, Bobby Cannavale, Francisco Rosales.

 

Samenvatting

Fast Food nation gaat over de fastfoodketen Mickey’s. Don Anderson is hier de directeur van. In het begin van de film zie je hem samen met zijn werknemers een goede slogan bedenken voor de bekende burger, de Big One. Deze burger is erg bekend en verkoopt heel goed. Ook hebben ze het in deze vergadering over hun concurrenten McDonald’s en Burger King. Don Anderson verteld even later aan een van zijn werknemers dat er onderzoekers aan bevroren Big One burgers hebben weten te komen. Ze hebben ze onderzocht en er schijnen uitwerpselen van koeien in de burgers te zitten.

Ondertussen gaat het ook over een groep Spaanssprekende vluchtelingen die te voet zijn. Op een gegeven moment stopt er een busje waar ze allemaal inspringen. Alleen ene Roberto zijn ze kwijtgeraakt, dus die is er niet meer bij. De man van het busje laat zien dat hij een pistool heeft, mocht het uit de hand lopen. De mensen worden uiteindelijk ergens uit het busje gezet. Ze zitten met zijn allen in een soort hotelkamer.

Don Anderson gaat ondertussen richting Cody Colorado om uit te zoeken hoe de hamburgers gemaakt worden. Hij gaat hier ’s avonds bij Mickey’s een Big One halen. De jongen die hem maakt spuugt erin. Don raakt ondertussen aan de praat met Amber die achter de kassa staat.

De vluchtelingen komen terecht bij de fabriek waar de koeien geslacht worden en waar de hamburgers gemaakt worden. Hier gaan ze aan het werk. De directeur van de fabriek is echter een slechte vent. Hij raakt de vrouwen aan. Twee vrouwen besluiten hier niet meer te willen werken en gaan in een hotel werken.

Even later krijgt Don hier een rondleiding. Don heeft er een goede indruk van.

Ook volgen we Amber. Ze gaat naar school. Hier zit ze met een paar vrienden te praten. Een Collega van Amber verteld dat er een McDonald’s is overvallen. Het is al de vierde overval op een fastfoodketen in een korte tijd. Een vriendin van Amber vind dat Amber moet stoppen bij Mickey’s. Even later zien we diezelfde collega van Amber met een andere jongen praten. Ze hebben het erover om ook een overval te plegen.

Don komt via via in contact met Rudy. Hij verteld Don meer over de fabriek. Don komt erachter dat doordat de lopende band te snel loopt, er onzorgvuldig gewerkt wordt. De ingewanden moeten er uitgetrokken worden en dan komen er wel eens uitwerpselen mee.

Het werken in de fabriek is ook erg gevaarlijk. Een van de mannen die er werkt glijdt uit en komt met zijn been in een machine. Hij is zo zijn onderbeen verloren.

Amber komt in contact met een groep jongeren, een discussiegroep, die veel afweten van de problemen in de fabriek. Amber besluit ontslag te nemen. De groep wil actie ondernemen tegen de fabriek. Ze besluiten de hekken waarachter de koeien staan te slopen. Maar de koeien bleven gewoon staan.

Een van de vluchtelingen komt op de slachtafdeling van de fabriek. Hier is te zien hoe de koeien gedood worden.

Aan het eind van de film zien we een nieuwe groep vluchtelingen lopen. Zo worden door dezelfde man opgehaald als die in het begin van de film ook de vluchtelingen ophaalde. Dit keer geeft hij de vluchtelingen twee zakjes met eten van Micey’s.

Mening

De film scoort bij het publiek een 6,3. Zelf zou ik hem een 4 geven. Het leek mij een interessante film, omdat het over een fastfoodketen ging, maar het viel me behoorlijk tegen. Het is ook niet echt een smakelijk verhaal aangezien het over koeienuitwerpselen in hamburgers gaat. Niet echt een aanrader dus.