blog placeholder

In de 21ste eeuw wordt de lichtflits van Zeus gestolen en hij verdenkt de zoon van Poseidon ervan, Percy Jackson. Zeus stelt Poseidon een ultimatum dat de lichtflits binnen 14 dagen geretourneerd moet worden, anders zal hij de oorlog verklaren met zijn broer. Tijdens een bezoek aan het Metropolitan kunstmuseum wordt Percy Jackson aangevallen door zijn vliegende leraar genaamd ‘Fury’, welke wordt weggejaagd door de reisleider van het museum. Na dit incident onthult zijn beste vriend Grover dat Percy net als hij een halfgod is en dat hij zijn beschermer is. Mr. Bunner, die Percy gered heeft van de ‘Fury’, geeft Percy een pen dat een speciaal wapen vormt. Met een bloedgang gaan ze naar Percy’s huis om spullen te pakken en rijden samen met zijn moeder Sally naar het kamp van de halfgoden. Nabij de ingang worden ze opgewacht door een Minotaur en deze valt Sally aan. Zijn moeder is door de andere broer van Zeus, Hades, naar de hel gebracht en kan op maar één voorwaarde terug krijgen en dat is het bezorgen van de lichtflits van Zeus zodat hij de aanval op zijn broer kan openen. Voordat Percy überhaupt kan reageren, zijn ze al verdwenen. Na wat te zijn uitgerust in het kamp van de halfgoden leert Jackson een zeer aantrekkelijke krijgster kennen, Annabeth. Percy besluit zijn moeder te gaan zoeken door een lange, gevaarlijke weg af te leggen om zowel de lichtflits te vinden als zijn moeder te redden. Dit zou hij nooit alleen redden, dus hij krijgt hulp van Grover en zijn nieuwe vriendin Annabeth. Zal het Percy lukken om zijn moeder te redden? En kan hij een oorlog voorkomen tussen zijn vader en Zeus?

Recensie:

Deze combinatie van de mensenwereld en de goden pakt erg goed uit. De weergave van de halfgoden waren heel sterk uitgewerkt, er valt nauwelijks iets op aan te merken. Veel van deze figuren worden in veel oude geschriften beschreven en benoemt. De uitwerking hiervan is knap gedaan.

Het mooie aan Percy Jackson and The Olympians is dat een verhaal wordt vertelt dat al eeuwen oud is en stamt uit de Griekse oudheid. Daarin krijgen alle goden een passende plek met Zeus als oppergod. In de film worden Poseidon en Hades beschreven als broers van Zeus, maar dat is in werkelijkheid (voor zover je daarvan kan spreken) niet helemaal waar, zij waren grote goden maar geen ‘familie’ van Zeus. Toch geeft dit aan dat er binnen een familie veel haat en nijd is. Dat wordt erg duidelijk aan het begin van de film, Zeus verklaard zijn broer Poseidon de oorlog terwijl niemand er iets mee te maken heeft. Zij sadistische broer Hades wil dat zij ruzie krijgen en de wereld ten onder laten gaan, dat het lekker druk wordt in ‘zijn’ hel. Uiteindelijk blijkt Percy alles gered te hebben door de lichtflits van Zeus terug te brengen.

Doordat de toevoeging van een grote dosis geschiedenis en kennis van de Griekse cultuur is dit een leerzaam verhaal, ook al zijn de feiten niet allemaal even correct. Voor mensen, en met name kinderen, wordt er een redelijk beeld geschapen van de sages en godenverhalen. Je leert dat Poseidon de god is van het water, Hades god van de onderwereld en Zeus god is van de onweer.

Als laatste wil ik het nog even hebben over het acteerwerk van de crew. Het is erg lastig om te acteren alsof je een halfgod bent, want je doet iets na zonder enig idee hoe het er uit zou moeten zien. Toch geeft dit ook veel vrijheid waardoor je je eigen idee beter naar voren kan brengen. Ik ben van mening dat ze dit erg goed hebben uitgevoerd en een prima hoeveelheid van het bovennatuurlijke hebben ingebracht. De speeltijd is prima afgesteld op het verhaal, er is geen moment dat je op je horloge kijkt vanwege saaie scènes. Het avontuur van Percy is een spannende, hevige, leerzame en vooraf vermakelijke tocht langs vele mythes en figuren die een extra lading aan de film geven. Oh my God and Goddesses, Ones there was Lightning…!