Iedereen kan het zich het drama op Koninginnedag nog goed herinneren. Toen probeerde Karst T.eenaanslag op de Koninklijke familie te plegen door met zijn auto dwars door de afzetting heen rijden. Daarbij kwamen acht mensen om hetleven, inclusief de dader zelf.
Koninginnedag moet met strengere beveiliging worden gevierd!
Standpunt:
Na het drama op Koninginnedag in Apeldoorn verwachtte iedereen dat Koninginnedag er door extra veiligheidsmaatregelen minder vriendelijk uit gaat zien. Deze gedachte is niet ongegrond, volgens de regering zal Koninginnedag nooit meer het zelfde worden. Als het aan de regering ligt zal Koninginnedag voortaan alleen nog door kunnen gaan met extreem veel beveiliging. Dit klinkt inderdaad misschien een beetje drastisch, maar mij lijkt het belangrijk dat er zeker de eerste paar jaar hard opgetreden wordt om herhaling te voorkomen.
De overheid wil Koninginnedag veiliger maken door achter het publiek een extra veiligheidsring in te richten, bestaande uit gepantserde politievoertuigen en betonnen bloembakken. Die afzettingen moeten ervoor zorgen dat niemand met een auto van achter het publiek de Koninklijke stoet kan bereiken.
Argumenten voor:
1. Als het moeilijk wordt om een aanslag te plegen, zal het minder snel geprobeerd worden.
2. Omdat er tijdens de aanslag ook toeschouwers slachtoffer zijn geworden, wil de regering de toekomstige toeschouwers een veiliger gevoel geven door meer politie in te zetten. Dit zou betekenen dat Koninginnedag net zo gezellig kan worden als het was.
3. Als er meer beveiliging is kan er ook sneller gereageerd worden op het moment dat er iets gebeurt zodat het gevaar afgewend kan worden.
4. Mocht er toch iets gebeuren, dan staat er altijd een heel leger van agenten klaar om slachtoffers te helpen.
Argumenten tegen:
1. Meer beveiliging betekent ook meer kosten, dit verklaarde Premier Balkenende tijdens een spoeddebat.
2. Als er zichtbaar meer politie is bij zo’n happening, zal de feestsfeer kunnen verslechteren.
3. Volgens een politie woordvoerder is de kans dat er een volgende keer weer een aanslag op het koningshuis plaats vindt te verwaarlozen.
4. En ook al zou de regering extreem veel beveiliging inzetten, zou dit niet betekenen dat er helemaal geen kans is dat dit nog een keer gebeurt.
Weerlegging:
Elke kans op een aanslag moet zo klein mogelijk worden gehouden, ook als dit betekent dat het de regering veel geld gaat kosten. Ik ben van mening dat meer politie bij zo’n happening er voor zal zorgen dat mensen zich veilig voelen. Dit zal uiteindelijk ook bijdragen aan een gezellige sfeer.
Conclusie:
Je kan wel zien dat het echt nodig is om zeker de eerste paar jaar veel beveiliging in te zetten. Dit zal er dus voor zorgen dat de toeschouwers weer met een gerust hart Koninginnedag kunnen vieren. Als het door meer geld aan beveiliging te besteden veiliger wordt, moet dat maar. Safety First!