Ik heb de film Hotel Rwanda gekeken en hierbij een recensie geschreven. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Algemene info over de film
Hotel Rwanda is een film gemaakt door Terry Georgre hij is nu bezig met de film Inside man 2.
De film is in 2004 uit gekomen en in Nederlands op 17 Maart 2005.
Hij is geschreven door Terry Georgre en Keir Pearson.
De film is gebaseerd op een waar verhaal.
De genres van de film zijn:
- Drama
- Thriller+++
- Oorlogsfilm
- Historisch drama.
De belangrijkste mensen uit de film zijn gespeelt door:
- Xolani Mali(Politieman)
- Don Cheadle (Paul Rusesabagina)
- Desmond Dube (Dube)
- Hakeem Kae-Kazim (George Rutaganda)
- Tony Kgoroge ( Grepoire)
- Rosie Motene ( Mevrouw van het rode kruis)
- Neil McCarthy ( Jean Jacques)
De muziek van de film is geschreven door Andrea Guerra.
De film heeft 3 Oscars gewonnen nog 12 andere prijzen en is 29 keer genomineerd.
Samenvatting
Hotel Rwanda is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Het is een gewelddadige film. In de film zie je een belangrijk moment in het leven van Paul Rusesabagina. Hij is een Hutu die getrouwd is met een vrouw die een Tutsi is. Paul is een manager in een hotel genaamd Hotel des Milles Collines in Kigali. Hij is erg goed in zijn werk en hij gaat ver om zijn gasten het naar hun zin te maken.
In Rwanda leven de twee grootste bevolkingsgroepen, de Hutu’s en de Tutsi’s, al jaren op gespannen voet met elkaar. Via de radio word de Hutu bevolking aangezet om iets aan het probleem te doen(de Tutsi’s). Paul Rusesabagina die zelf ook Hutu is, geeft hier weinig aandacht, omdat hij denkt dat het wel goed zal aflopen. Hij besteed zijn aandacht alleen aan zijn gezin en werk in het hotel.
Op een avond als Paul thuis is, worden er bij hem in de straat een paar mensen opgepakt. Paul’s vrouw Tatiana is zelf Tutsi, daardoor is de broer van Tatiana bezorgd en vindt dat ze moeten vertrekken voordat het nog erger word. Maar Paul denkt dat het wel zal meevallen.
De volgende ochtend als Paul onderweg is naar zijn werk, ziet hij allemaal lijken op de grond liggen en huizen in brand staan.
Hij probeert het hotel draaiende te houden, maar wanneer er opeens een groep vluchtelingen(Tutsi’s) voor de deur van het hotel staan, heeft hij geen andere keus dan onderdak bieden. Er komen steeds meer vluchtelingen bij, en Paul probeert hun allemaal onderdak te geven.
Wanneer Paul beelden ziet die een Amerikaanse cameraman heeft gefilmd, dringt de ernst van de situatie tot hem door. Duizenden Tutsi’s worden op de straten van de stad afgeslacht en ook Hutu’s die samenwerken met de Tutsi’s. De spanning in het hotel stijgt elke dag meer. Al helemaal wanneer de Hutu rebellen weten dat er Tutsi’s in het hotel aanwezig zijn.
Terwijl de VN vredestroepen zijn ingezet om de Tutsi’s te beschermen is Paul de enige hoop die deze mensen hebben. Hij is de enige die heldhaftig genoeg is om de gevluchte Tutsi’s tot zijn hotel toe te laten.
Dan besluiten Paul om zij vrouw,kinderen en meer Tutsi’s met een busje weg te brengen uit de stad, Kolonel Oliver van de VN is de bestuurder van het busje. Maar onderweg worden ze tegen gehouden door de Hutu’s. En keren ze terug naar het hotel.
De situatie in het hotel is erg slecht. Bijna alles is op.
Kolonel Oliver vertelt dat ze over 2 dagen kunnen vluchten uit de stad. Maar Paul vindt dit te lang, omdat alles op is en het is erg gevaarlijk om nog langer te blijven.
Dan herinnert Paul zich dat hij nog drank heeft bij de diplomaat. Hij gaat erheen om het drank op te halen. Hij geeft het aan een Hutu generaal. De generaal vertelt Paul dat hij mee mag naar Gitarama. Maar Paul weigert. En keert terug naar het hotel..Iedereen moet naar buiten komen uit het hotel. En met z’n alle verlaten ze het hotel.
Ze komen veilig aan op een camping, en vanuit daar worden ze met bussen weg gebracht naar een veilige plek. Maar als ze in de bus zitten en de bus rijd bijna weg, komt de zuster van het weeshuis aan gerend met het goeie nieuws dat de neefjes van Tatiana nog leven.
Paul en Tatiana nemen alle kinderen van het weeshuis mee, en lopen weer terug naar de bus, op weg naar een veilige woonplaats.
Begrippen:
VN= Verenigde Naties
Volk = de gezamenlijke bewoners van een staat
Natie = groep van individuen van hetzelfde staatsburgerschap die in een begrensd gebied wonen
Dekolonisatie = het tot zelfbestuur brengen van een kolonie
Nationalisme = voorliefde voor het eigen volk (gepaard met een zekere afkeer van het vreemde)
Multinationale staten zijn staten waar meerdere stammen wonen in 1 staat.
Natiestaat = een land waarin minstens 60% van de bevolking tot 1 volk hoort
Mijn mening:
Ik vind de film heel mooi, omdat het een waar gebeurd verhaal is en daardoor leef je je meer in de situatie in. Het is ook een hele gevoelige film omdat er mensen vermoord worden enz.
Ook het stuk wanneer Paul een wapen in zijn handen krijgt en word vertelt dat hij zijn vrouw, kinderen en meer Tutsi’s moet dood schieten, vond ik een erg gevoelige moment uit de film. Het is ook mooi omdat Paul veel moeilijkheden moet doorstaan en er alles voor over heeft, niet opgeeft en hierdoor veel Tutsi’s helpt.
Ik zou de film wel aanraden omdat tijdens en na het kijken van de film aan het denken word gezet, doordat er veel gruwelijke dingen in voorkomen, zoals moorden, mensen die opgepakt worden omdat ze tot een andere bevolkinggroep horen. Ook is het een mooie film doordat het op een waar gebeurd verhaal is gebaseerd. Hierdoor leef je mee met de hoofdpersonen. En word de film gevoeliger, omdat je dan realiseert dat die gruwelijke dingen ook echt gebeurd zijn.