blog placeholder

Recensie:

De kans dat een filmserie na een tweede of derde deel begint in te kakken, is behoorlijk groot. Het is dan ook best een risico en een uitdaging om een vierde of zelfs een vijfde deel te maken. Hoe houd je het origineel? Is de serie niet al te veel uitgemolken? Hebben mensen hier nog wel trek in?

Toch hebben dat soort vragen regisseur Justin Lin (onder andere bekend van ‘ Tokyo Drift‘ en ‘ Fast & Furious‘ ) er niet van weerhouden om ‘ Fast & Furious 5‘ te maken. Hij had dan ook wel een enorme troef in handen: hij kon beschikken over de originele cast (en dus personages) uit vrijwel alle voorgaande Fast & Furious-films. En als je mensen als Paul Walker, Vin Diesel, Ludacris en Tyrese Gibson bij elkaar stopt, heb je in ieder geval al snel een zeer vermakelijke film. Stop daar dan ook nog eens ex-worstelaar Dwayne ‘ The Rock’ Johnson bij en het kan bijna niet mis gaan.

Nadat ex-FBI agent Brain O’Conner (Paul Walker) en zijn vriendin Mia Toretto (Jordana Brewster) hun vriend en broer Dominic Toretto (Vin Diesel) hebben geholpen om uit een gevangeniswagen te ontsnappen, duikt het drietal onder in de favala’s van Rio de Janeiro. Daar bereiden ze zich voor op hun allerlaatste autoroof die voldoende geld in het laatje moet brengen zodat ze kunnen rentenieren. Maar ondertussen heeft de CIA een speciaal team opgericht onder leiding van Hobbs (Dwayne Johnson) om het drietal op te sporen en ze in Amerika wederom voor het gerecht te slepen. Met Hobbs op de hielen slaan ze hun laatste slag die volledig in de soep loopt. Daardoor halen ze ook nog eens de woedde van opdrachtgever en maffiabaas Reyes (Joaquim de Almeida) op de hals. Dom, Brian en Mia moeten dus plankgas blijven geven om zowel Hobbs als Reyes voor te blijven.

Van een film als ‘F&F 5‘ weet je wat je mag verwachten. Snelle onbetaalbare wagens, stoere vechtende kerels met grote geweren, bijzonder aantrekkelijke vrouwen en een overkill aan explosies. Feitelijk plukt regisseur Justin Lin dan ook alle succeselementen uit de voorgaande films en shaket het tot een zeer geslaagde mix. Het is duidelijk dat zowel hij als de acteurs het allemaal ook niet al te serieus nemen en dat komt op een positieve manier over op de kijker.

Dat dit vijfde deel nog steeds fris voelt, is ook zeker te dankten aan alle bekende gezichten uit de vorige films die bij elkaar komen. De film is als het ware een reünie. Daarnaast is Dwayne Johnson de kers op de taart. Dat er chemie is tussen Walker en Diesel wisten we al, maar ook Johnson past prima in het krachtpatserplaatje. In ieder geval zal menig man natuurlijk wel even willen zien hoe Diesel en Johnson met elkaar op de vuist gaan. Dat blijkt ook wel uit het enorme succes dat de film al in Amerika heeft. Het is de beste openingsweek ooit voor een Universal-film en voldoende reden voor de studio om ook maar vast een zesde deel aan te kondigen. Walker, Diesel en Johnson keren dus zeker terug