blog placeholder

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Verhaal

Zodra ik het boek begon te lezen, zuigt het je helemaal op. Je hebt geen oog meer voor wat er om je heen gebeurt, nee, je wordt compleet opgezogen door de vele korte verhalen in dit boek. Er staan zowel spraakmakende reportages als nietsontziende columns beschreven in dit boek. Onder andere de Heineken ontvoering komt aanbod. Peter beschrijft zeer nauwkeurig de gebeurtenissen, zoals die voltrokken, na de arrestatie van een aantal criminelen, welke de ontvoering hadden bedacht en uitgevoerd. Tevens beschrijft Peter, hoe vanuit die gebeurtenissen, een vriendschap ontstond tussen hem en één van de ontvoerders, namelijk Cor van Hout. Verder komen aantal beruchte moordzaken aanbod, zoals de moord op Bebe Pana, de moord op Gijs van Dam jr., en wordt aandacht besteed aan een aantal moordzaken, waar kinderen bij betrokken zijn. Tot slot wordt de spectaculaire ontsnapping van kapitein Willem Merk, van het eiland st. Helena uit de doeken gedaan. Dit, en andere zeer geruchtmakende zaken en columns, staan beschreven in dit boek.

Opbouw

Omdat dit boek geen roman is, heeft het dus niet een opbouw over het gehele boek. Per verhaal is er wel een opbouw te onderscheiden. Peter bouwt het verhaal goed op. Als voorbeeld, noem ik een moordzaak. Peter beschrijft de gebeurtenis, de plaats delict, daarna de verdachten en dan het bewijs. De verhalen zijn duidelijk gestructureerd en de columns zijn qua opbouw goed gestructureerd.

Spanning

Peter is niet voor niets misdaadverslaggever, dus in dit boek komen een aantal ‘spannende’ verhalen aanbod. Ik vond bijvoorbeeld het verhaal van de ontsnapte kapitein een zeer spannend schrijven. Ook andere verhalen, verteld Peter, alsof jezelf er midden in staat. Peter beschrijft namelijk zeer veel details en het verhaal wordt op een journalistieke manier neergezet. Kortom, het boek leest als een thriller, met korte verhalen, ook al deze het niet.

Conclusie

Het boek verdient naar mijn inzicht een dikke 9. Het boek is opgebouwd met vele verhalen en columns. Per verhaal vind de opbouw plaats, zoals hierboven besproken, en wordt het op een ‘spannende’ manier beschreven. Peter laat duidelijk merken dat sommige zaken zijn aandacht nooit zullen verliezen en koste wat het kost moeten worden opgelost. Ook legt Peter uit hoe zijn vriendschap met Cor van Hout is begonnen en hoe hij Frans Meijer opspoorde! Kortom, Peter heeft een zeer gedegen, duidelijk, spannend en een persoonlijk boek opgeleverd. Een boek bestemd voor iedereen, welke zich interesseren in misdaad en dan vooral misdaad gericht op onschuldige slachtoffers.