blog placeholder

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Door: Jonas Jonasson

Het boek vertelt twee verhalen langs elkaar heen: het levensverhaal van Allen in het verleden en in het heden. Het eerste hoofdstuk is maar een halve pagina lang. Hierin besluit Allen dat hij geen zin heeft in zijn 100 jarige verjaardagsfeest en klimt hij uit het raam van het bejaardentehuis. In de volgende hoofdstukken volg je het avontuur van Allen en wordt je meegenomen naar 100 jaar wereldgeschiedenis. 

Op zijn pantoffels, komt Allen bij het busstation aan. Een jongeman vraagt aan Allen even op zijn koffer te passen. Als de jongeman op het toilet is, arriveert er een bus en Allen besluit om de koffer mee te nemen. Hij vraagt aan de buschauffeur hoever hij kan meereizen voor 50 kronen en vertrekt.

De halte waar hij moet uitstappen blijkt in the middle of nowhere te zijn. Allen maakt een wandeling door het bos en vind een vervallen station. Daar woont Julius Jonsson, een oude kruimeldief. Samen openen ze de gestolen koffer en vinden daarin 50 miljoen kronen. De jonge eigenaar van de koffer heeft de reisroute van Allen gevonden en arriveert op dat moment bij het vervallen station. De oude mannen weten het voor elkaar te krijgen om de jongeman in de diepvries op te sluiten. Dan begint het avontuur waarbij Allan en Julius door Zweden reizen, nieuwe vrienden maken en achterna gezeten worden door de politie en de criminele bende Never Again.

Tussen de hoofdstukken door lees je ook wat Allan de afgelopen 100 jaar heeft meegemaakt. Zijn vader is op zijn negende vertrokken naar Rusland en zijn moeder overlijdt op zijn vijftiende. Allen heeft dan al alles geleerd over explosieven en zet een eigen dynamiet bedrijf op. Dankzij zijn ervaring reist Allan over de hele wereld en komt in contact met verschillende wereldleiders, staatshoofden en belangrijke mensen uit de geschiedenis. Waarbij zijn vrienden en hij talloze keren aan de dood ontsnappen.

 

Vanwege de bijzondere titel heb ik dit boek gekocht en ben ik deze gaan lezen. Tijdens het lezen word je meegenomen in een vogelvlucht door de geschiedenis van de 20e eeuw. Het boek leest heerlijk en luchtig. De manier waarop de hoofdpersoon Allan omgaat met de gebeurtenissen, wordt met zoveel nuchterheid en vanzelfsprekendheid verteld, dat ik er hardop om heb gelachen. Ik kan niet wachten tot dit boek verfilmd is!