download.jpeg

Kinderen zullen het meest leren op school. Zo leren ze vanalles al vanaf de kleuterklas tot hun achttiende waar ze hun middelbare studies afronden. Toch betekent dit niet dat je als ouder niets aan je kinderen kunt aanleren. Zo zijn er bepaalde vaardigheden dat je je kind op erg jonge leeftijd al kunt aanleren.

Praten

Een van de eerste vaardigheden die je kind zal leren is praten. Je kind leert praten door de woorden die het opvangt in de omgeving. Als ouder zal je hier dus een grote invloed in spelen. Probeer dus met de juiste zinsbouw tegen je kind bezig te zijn. Wanneer je kind begint met praten, maar bepaalde woorden verkeerd zegt, dan is het belangrijk om dit te verbeteren. Doe dit niet op een belerende manier, maar antwoord eerder waarbij je het verkeerde woord op een juiste manier uitspreekt.

Ga je buitenshuis, dan kom je veel dingen tegen. Wijs veel voorwerpen aan en gebruik de juiste naam ervan in een zin. Zo pik je jonge kind ook nog heel wat woorden op. 

Leesvaardigheid stimuleren

Vanaf een leeftijd van twee jaar vordert de taalontwikkeling van je kinderen met grote sprongen. Een goede manier om dit te bevorderen is door een voorleesboek te kopen en iedere avond voor te lezen aan je kind. Voorlezen helpt om hen nieuwe woordjes te leren en kan er ook voor zorgen dat ze later meer interesse hebben om zelf te lezen. Merk je op dat je kind graag leest. Dan kan je je kind veilig leren lezen.

Leer je kind zelfstandig spelen

Spelen is een belangrijke vaardigheid voor een kind. In zijn kindertijd zal immers heel wat tijd al spelend doorbrengen. Hoewel het erg leuk kan zijn om als ouder samen te spelen met je kind, zal je kind ook moeten leren zelfstandig spelen. Je kan je kind hierin helpen door te helpen het juiste speelgoed te kiezen, speelmomenten te selecteren en je kind op weg helpen. Hoe ouder kinderen worden, hoe langer de aandachtsspanne ze hebben om te spelen. Bouw dit dus ook geleidelijk aan.

Leren op de juiste manier communiceren

Als peuters hun zin niet krijgen, beginnen ze met roepen en tieren. Geen enkele ouder belandt graag in de situatie waarbij je kind de hele buurt bijeen schreeuwt in de supermarkt. Toch is terug schreeuwen niet de juiste oplossing. Kinderen leren bepaalde vaardigheden aan door wat ze oppikken van hun ouders. Als je zelf op een rustige manier communiceert met je kind, dan zal je kind leren dat dit de enige juiste manier is. Je kind een vaardigheid aanleren begint nu eenmaal met zelf het goede voorbeeld te geven. Verlies je geduld niet als het niet meteen lukt, want leren doen kinderen pas na herhaling, herhaling en herhaling.