Naar de middelbare school is spannend. Hier kun je vast lezen hoe het er op een middelbare school aan toe gaat.
De middelbare school
Een rooster
Wanneer je naar de middelbare school gaat, dan werken de meeste scholen met een rooster. Schrijf dit rooster goed in je agenda, want anders weet je niet waar je wanneer voor welk vak moet zijn.
Wat staat er op een rooster:
- Het lesuur: de meeste scholen hebben lesuren van bijvoorbeeld 45 of 50 minuten. Je leert al snel welke uren op welke tijden beginnen.
- Het vak: dit kan zijn Nederlans, Engels of bijvoorbeeld Wiskunde.
- De docent: wie geeft het vak. Een leraar spreek je niet meer aan met juf of meester, maar met meneer of mevrouw. De namen van de leraren worden vaak afgekort op het rooster gezet.
-
Het lokaal: waar moet je zijn.
Roosterwijzigingen:
Een roorste kan wijzigen, bijvoorbeeld als er een leraar ziek is of een vrije dag heeft. Er komen dan roosterwijzigingen. Veel scholen hebben een inernetsite waarop de roosterwijzigingen voor de komende dag kunt zien. Als er onverwacht een les uitvalt, dan hebben de meest scholen een zogenaamde telefoonketting. Hierbij belt de school 1 persoon dat de les uitvalt, die belt dit vervolgens door naar een klasgenoot, die dat dan weer doorbelt. Meestal worden degenen die het verst weg wonen het eerst gebeld.
Hoe vind ik de weg?
De meeste middelbare scholen zijn veel groter dan je basisschool. Het lijkt dan ook moeilijk om de weg te vinden. Dat geeft helemaal niet. Iedereen in de eerste klas heeft hetzelfde probleem. De leraren weten ook dat het moeilijk is om de weg te vinden en zullen je helpen. Je zult er verbaasd over zijn dat je na een paar weken de weg net zo goed weet als iedereen op de school. Voor de meeste scholen geldt dat lokalen die met een 0 beginnen op de begane grond zijn, lokalen die met een 1 beginnen zitten meestal op de eerste verdieping, met een 2 op de tweede verdieping, enz.
Welke boeken neem ik mee?
Je hoeft niet iedere dag alle boeken mee te nemen naar school. Het beste kun je ’s ochtends op je rooster kijken welke vakken je die dag hebt en dan de boeken voor die vakken meenemen. Je bosatlas hoef je op de meeste scholen niet mee te sjouwen (ook niet als je aardrijkskunde hebt).
Als je een lange lesdag hebt, dan moet je ook veel boeken meenemen. Deze boeken kunnen zwaar zijn. Een goed idee is het om de boeken die je voor de pauze nodig hebt mee te nemen en de rest in je kluisje te leggen. Na de pauze wissel je vervolgens de boeken om.
Huiswerk
Op de middelbare school krijg je veel meer huiswerk dan op de basisschool. Je hebt dan ook echt een agenda nodig. In je agenda zet je op het juiste lesuur op de juiste datum (namelijk de dag dat je het huiswerk moet inleveren) het huiswerk voor het juiste vak. Dus als je op dinsdag 2 september het derde uur voor Nederlands opdracht 1 en 2 moet maken, dan zet je in je agenda op 2 september, op regel 3 Ne, maken opdr. 1 en 2.
Pesten
Een heleboel kinderen zijn bang gepest te worden op de middelbare school. Zeker de eerste paar weken zullen andere kinderen je weleens brugsmurf noemen. Meestal zijn dit de tweede klassers, die waren zelf een paar weken eerder ook nog “brugsmurf”! Iedereen is in de eerste klas begonnen, dus dat roepen moet je maar niet serieus nemen.
Wordt je echt gepest, dan kun je dat melden. Vrijwel op iedere school krijg je een mentor toegewezen. Een mentor is één van de docenten die aan jouw klas gekoppeld is en die voor jullie belangen opkomt. Een mentor kan je helpen om het pesten te laten stoppen. Verder kun je er natuurlijk altijd met je ouders over praten. Misschien kunnen zij je helpen.
Wat moet ik doen als ik te laat ben?
Dat wisselt een beetje per school. Bij de meeste scholen is er een systeem met te-laat briefjes. Een keer te laat kan natuurlijk gebeuren en meestal staat daar ook geen straf op. De eerste weken zijn de leraren vaak iets soepeler, ze weten dat het voor jou moeilijk is om de weg te vinden. Het beste kun je natuurlijk voorkomen om te laat te komen, door gewoon op tijd van huis te gaan.
Andere vragen, opmerkingen of suggesties? Registreer je dan hier. Als je je geregisteerd hebt kun je een reactie plaatsen…