blog placeholder

Voorlezen is in de eerste plaats erg gezellig, het is even bewust tijd nemen voor je kind of kinderen en over een verhaaltje kan natuurlijk gepraat worden.Vaak genoeg ontstaan er naar aanleiding van een verhaaltje weer nieuwe verhaaltjes of komt het kind met iets wat ze herkennen op de een of andere manier van school of van een andere plaats

Vanaf welke leeftijd

 baby

 Voorlezen kun je vanaf dat je baby geboren is, je hoeft uiteraard geen hele verhalen te lezen maar het geluid van voorlezen is voor kinderen die moe zijn erg rustgevend, daarnaast geeft het jouzelf in je drukke bestaan met je baby ook een rustpuntje tesamen met je baby.

 Het is uiteraard niet zo dat je kindje je begrijpt op die leeftijd maar de rustige toon waarmee je leest, het feit dat je op dat moment aandacht aan je kind schenkt kan je kind innerlijk rust geven.

 Echte huilbaby’s waar je soms geen raad meer mee weet kunnen van het voorlezen rustig worden omdat jij je even op iets anders focust dan uitsluitend het huilen, je kind wordt geliefkoosd, je praat tegen hem of haar op een rustige manier en op dezelfde dreun wat alles doorbreekt wat je tot nog toe hebt gedaan om je baby stil te krijgen.

 Peuter

 Met peuters is vooral het interactieve voorlezen erg leuk, verhaaltjes waar ze zelf dingen kunnen benoemen, waar ze dingen aan kunnen wijzen en waar je vooral samen mee in het verhaal zit. Ook is bij vele peuters hetzelfde boekje erg belangrijk, een herkenbaar puntje en een houvast, daarom zijn boekjes van jip en janneke ook zo geliefd, bekende figuurtjes die allerlei avontuurtjes beleven de avontuurtjes zijn herkenbaar voor het kind en ook de weinig figuurtjes zijn heel herkenbaar voor een kind.

 Een interactief boekje voor peuters kun je heel makkelijk zelf maken, de uitleg hierover staat in een ander artikel van mij. Waarom is voorlezen zo belangrijk voor peuters

 Allereerst voor hun taalontwikkeling, het kind hoort heel vaak bepaalde zinsopbouw en uiteraard horen ze dit niet bewust maar op het moment dat ze ouder zijn en de zinsopbouw wordt verkeerd gebruikt zullen ze dit herkennen en verbeteren. Daarnaast leren ze nieuwe woorden en leren ze zich langzaamaan inleven in een verhaal, hoewel je natuurlijk nog niet kan verwachten dat de de concentratie langer dan 5 minuten duurt. Door voorlezen leren ze ook de wereld om zich heen kennen.

 Kleuters

 Voor kleuters is evenals voor peuters ook de herkenbaarheid heel belangrijk. In dit opzicht zijn het niet mee zozeer de figuren die steeds terug moeten komen of de verhaaltjes die steeds hetzelfde moeten zijn maar vooral de situaties moeten herkenbaar zijn en de fantasie prikkelen.

 Naar aanleiding van verhaaltjes kun je kinderen heel goed dingen uitleggen, of er kan een dialoog ontstaan tussen de voorlezer en het kind. Door het verhaaltje kan een kind dingen die ze op school hebben gehoord of geleerd opeens herkennen en in een ander licht zien niet zelden ontstaat er naar aanleiding van een verhaaltje een gesprekje over dingen die je nog niet eerder van je kind hebt gehoord.

 Daarnaast is het ook belangrijk dat de fantasie van een kind geprikkeld wordt.Je kunt bijvoorbeeld een situatie of een plaats waar het verhaaltje zich afspeelt helemaal beschrijven of het kind vragen hoe hij het ziet en wat hij in een dergelijke situatie zou doen,hoe het verhaaltje volgens hem verder zou moeten verlopen etc.

 Het is ook nog een beetje interactief maar je kunt je al meer richten op het verhaaltje zelf.

 Boekjes voor kinderen in deze leeftijd kun je online bestellen maar beter is nog naar een boekhandel gaan en kijken waar de interesse van het kind zelf ligt en hem zelf wat boekjes uit laten zoeken.

 Waarom is voorlezen zo belangrijk voor kleuters?

 Kleuters leren door middel van voorlezen zich te concentreren en ze leren te luisteren, ook allemaal vaardigheden die ze ook in groep 1 en 2 van de basisschool leren, door thuis deze trend door te zetten leren ze dat luisteren en concentreren niet plaatsgebonden is en dus alleen op school gedaan moet worden.

 Daarnaast stimuleert het voorlezen heel erg de fantasie van een kind, en zeker wanneer je zelf nog eens een stukje kunt afwijken van het verhaaltje en zelf er wat bij kan verzinnen en meegaat in de fantasie van het kind.

 Vanaf groep drie

 Wordt de fantasie van een kind steeds rijker, je kunt het kind dus steeds meer vragen situaties te beschrijven of gebeurtenissen te beschrijven, daarnaast gaan ze natuurlijk ook zelf lezen. op het moment dat het kind zelf zijn eerste boekjes kan gaan lezen is het leuk om bijvoorbeeld het kind een stukje te laten lezen en hem dan weer even te laten uitrusten en dat je zelf een stukje verder leest.

 Hoe groter het kind wordt hoe moeilijker de boekjes zullen worden, echter ondanks dat het kind het misschien fijn vindt om zelf te lezen is voorlezen voor dergelijke kinderen ook nog een heerlijk rustpunt.

 Voor oudere kinderen kan voorlezen helpen wat rust te krijgen in hun vaak hectische bestaan, ook kan voorlezen van een leuk boek helpen hun hoofd ’s avonds voor het slapengaan nog even leeg te maken.

Luisterboeken 

Mocht het je niet lukken om ’s avonds voor te lezen is het misschien handig om voor wat oudere kinderen een luisterboek op te zetten voor het slapengaan.

 In de auto zit al vaak standaard een dvd afspeel apparaatje maar ook zijn luisterboeken ideaal voor onderweg,het is rustiger voor de kinderen, en zeker op lange autoritten kan een luisterboek voor een kind ideaal zijn, temeer omdat de fantasie van het kind toch meer geprikkeld wordt dan wanneer ze film kijken.

 Voorlezen is dus voor kinderen van elke leeftijd leuk en een goede manier van tijdverdrijf, daarnaast ook een leuke gelegendheid om eens even 1 op 1 met je kind bezig te zijn.