blog placeholder

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie volgen is niet gemakkelijk. Een goede motivatie, planning en studiemethode zijn belangrijk. Hier volgen tien tips om je studie of cursus tot een goed einde te brengen.In elke paragraaf worden de tips toegelicht. 

  1. Zoek een studie/ cursus die bij je past
  2. Zorg voor een goede planning
  3. Pas op voor afleiding
  4. Ontspanning is belangrijk
  5. Ontdek jouw studiemethode
  6. Eerst in de breedte dan in detail leren
  7. Zoek meer informatie
  8. Zorg voor beloning en motivatie
  9. Pas op voor Valkuilen
  10. Zorg voor een goede tentamenvoorbereiding

1. Zoek een studie/cursus die bij je past

Het is een stuk makkelijker om een opleiding te volgen waar je interesse in ligt. Staat het te ver van je bed, dan is je motivatie een stuk lager. Bij schriftelijk onderwijs moet je zelfstandig kunnen werken. Motivatie is daarin erg belangrijk! Sommige opleidingen bieden extra mogelijkheden voor examentraining; denk hierbij aan de kennistrainer van LOI of oefententamens van de Open Universiteit. Ga niet voor de leuke gadgets die je eventueel krijgt, maar voor een goede begeleiding.  

2. Zorg voor een goede planning

Dit geldt voor je tijd, maar ook voor de hoeveelheid stof die je bestudeert. Wanneer moet je de opdrachten inleveren? Wanneer ga je tentamen afleggen? Houdt hier rekening mee. Maak een studieschema waarin je de stof in brokjes verdeeld. Maak een overzicht voor jezelf (schriftelijk of op de computer, niet alleen in je hoofd!). Neem in het overzicht ook tijd op voor herhaling en tentamenvoorbereiding. Tijd: Maak een realistische planning hoeveel uur per week je tijd hebt. Schrijf deze tijd op in je agenda en maak er daadwerkelijk tijd voor vrij. Houdt rekening met drukke tijden, zoals de decembermaand. Plan dan minder stof, zodat je je niet schuldig voelt omdat je het niet afkrijgt.

3. Pas op voor afleiding

 “Ik moet nog de afwas doen en daarna de rekeningen betalen en dan…”. Zorg voor rust en ruimte. Bij de een werkt het goed als alles klaar en opgeruimd is. Het helpt om taan het begin van elk studie-uurtje te beginnen met een lijstje met dingen die je nog moet doen (die niets met het studeren te maken hebben!). Als het eenmaal op papier staat, hoeven je hersenen zich daar niet meer druk om te maken! Dit geeft rust, zodat je je meer op de stof kunt focussen. Zorg voor een rustige studeerplek waar je je goed kunt concentreren. Sommige mensen werken het beste bij een opgeruimde stille plek. Sommige mensen kunnen ook prima studeren met de radio aan. Een aparte werkplek waar je normaal niet komt, is ook een goede manier om meteen in het studieritme te komen. Zodra je op die plek zit, is er alleen nog maar ruimte voor studie.

4. Ontspanning is belangrijk

Zorg voor pauzes tussendoor. Je kunt beter een aantal keren kort studeren dan uren achter elkaar blokken. Bij zeer lang studeren, wordt het steeds moeilijker stof te onthouden. Houdt in je planning rekening met vakanties. Het is soms ook goed om na weken studeren een weekje vakantie te nemen. Of studeer jij juist goed op vakantie? Maak er gebruik van.

5. Ontdek jouw studiemethode

Studeer slim: Ontdek welke studeerstrategie bij je past. Het beste is een combinatie van lezen, horen en schrijven… maar dat is niet altijd mogelijk bij een schriftelijke studie. Ontdek voor jezelf hoe je het snelst de stof onder de knie krijgt. Is dit door herhaald te lezen? Samenvattingen maken en vragen aan jezelf stellen over de stof helpen vaak de stof eigen te maken. Er zijn ook andere manieren van studeren. Mindmapping is helemaal in. Op veel plaatsen op het net kun je leren hoe je moet mindmappen. Het is een manier om de stof te overzien en kennis te combineren. Ook is het mogelijk om workshops mindmappen te volgen via het net of op locatie. Hetzelfde geldt voor snellezen. Dit is een ideale manier om grote hoeveelheden stof in korte tijd te bestuderen. Pas als je mindmappen en snellezen echt onder de knie hebt, heb je er baat bij tijdens het leren.

6. Eerst in de breedte dan in detail leren

Overzie eerst de stof. Een voorbeeld: Bij de Nederlandse geschiedenis kun je elke jaartal en gebeurtenis meteen gaan leren, maar je kunt ook eerst de indeling leren maken in belangrijke periodes (bijvoorbeeld de Gouden Eeuw). Later kun je hier gedetailleerde data en gebeurtenissen aan ophangen.

7. Zoek meer informatie

Dit is belangrijk voor de verdieping van de stof. Vaak komt droge stof dan meer tot leven. Voor veel onderwerpen en vakgebieden zijn er filmpjes op Youtube gemaakt. Via Itunes University zijn er duizenden hoorcolleges te downloaden, wie weet binnen jouw vakgebied. Vergeet ook de bibliotheek niet! Zoek … en je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt vinden.

8. Zorg voor beloning en motivatie

Een schriftelijke studie/ cursus valt en staat met je eigen motivatie. Soms is het einddoel behalen niet goed genoeg. Zorg voor tussendoelen. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je bijvoorbeeld aan een moeilijk hoofdstuk begint. Een andere idee: Bedenk zelf iets wat je als beloning ziet. Koop iets leuks, maar laat het in de verpakking zitten en leg het naast je studeerwerk. Als je je tentamen hebt gemaakt, mag je het openmaken. Het pakketje zal je telkens aan je einddoel herinneren. Ook een studiemaatje kan erg motiverend werken.

9. Pas op voor valkuilen

Wat houdt je van je studietijd af? Houdt hier rekening mee. Stuif je tijdens je studeren meteen op als de telefoon rinkelt? Lukt het je niet om je aan je planning te houden? Heb je mensen om je heen die je stimuleren? Heb je faalangst? Raak je tijdens het studeren op het internte de draad kwijt door mailen, googelen etc.? Denk bewust over jezelf en je studiemethode en studiemanieren na. Vermijdt je valkuilen door ze het herkennen.

10. Zorg voor een goede tentamenvoorbereiding

Leer niet alles op het laatste moment… het is beter een goede planning te maken zodat je voor het tentamen alleen nog maar hoeft te herhalen. Dan blijft de stof ook langer dan het tentamen hangen! Heb je moeite met faalangst, presentatie, schrijven of multiple choice? Het is zonde als je de stof wel beheerst, maar door bijzaken toch niet tijdens het tentamen kan presteren. Zorg ervoor dat je zulke problemen aanpakt voor het tentamen. Veel opleidingen bieden oefententamens aan. Maak hier gebruik van, het is een goede voorbereiding op het echte tentamen.

Veel studieplezier!