blog placeholder

Mijn zoontje van 11 kwam thuis van de eerste training voor schoolvoetbal. Ik vroeg hoe de training was gegaan met ome Harry. Hij vertelde dat ome Harry geen zin had die middag en op de bank was blijven liggen en dat ze dus zelf maar hadden getraind. Het was een puinhoop geworden met veel schelden en ruzie onderling. Hij vroeg of ik ze niet wilde trainen. Dat wilde ik wel dus ging ik naar mijn zwager Harry om te vragen of hij er bezwaar tegen had als ik de jongens de resterende 3 weken 3 keer zou trainen. Hij vond dat best.

Teambuilding voor beginners

Ik heb drie middagen vrijgenomen en me goed voorbereid. Ik had o.a. een lijst gemaakt met alle 16 namen van de jongens. Toen ik met mijn zoon naar de eerstvolgende training fietste zij hij tegen me:”pap, als Ferry en Thijs ruzie maken moet je er maar niets van zeggen en let maar niet op al het gescheld, dat gaat altijd zo.”

Toen alle jongens op het trainingsveld waren riep ik ze bij elkaar. Het duurde even want ze renden alle kanten op maar na een flinke brul “hier komen!!” stonden ze uiteindelijk in een halve kring om me heen. Ik vroeg aan ze of ze allemaal graag mee wilden voetballen op het schooltoernooi. Ja, graag, yes, riepen ze. Okay, zei ik, luister dan goed, ik heb hier een namenlijst. Als je scheld of gemeen speelt krijg je een kruisje, dan doe je 1 wedstrijd niet mee. Bij het tweede kruisje doe je 2 wedstrijden niet mee en bij 3 kruisjes speel je helemaal niet mee.

Teambuilding voor beginners

Ik heb vervolgens met deze 16 jongens 3 keer een uur getraind en het enige onvertogen woord wat ik gehoord heb was “Shit” toen de bal een keer de bosjes in ging. Maar de jongen die het zei kwam meteen naar me toe en zei sorry.

Teambuilding voor beginners

Ik begon de eerste training met een discipline oefening om een eenheid van het team te maken. Ik zei we gaan 4 keer het veld op en neer hardlopen maar we houden elkaars handen daarbij vast, en als de ketting breekt beginnen we opnieuw. Ze begonnen en na 20 meter liepen er een paar te hard en brak de ketting. Een beetje tegensputterend liepen ze weer terug en begonnen opnieuw. Nu ging het anderhalf veld goed. Ze moesten weer helemaal opnieuw beginnen en nu kozen ze eieren voor hun geld en pasten zich aan elkaar aan. Ze wisten nu, wat de trainer zegt dat gebeurt gewoon. Ze waren nu heel gedisciplineerd wat een heel positief effect had op hun spel.

Toen kwam de avond van het schoolvoetbaltoernooi. In de kleedkamer zei ik tegen ze. Jullie lopen samen eerst 4 keer het veld over de breedte heen en weer. Jullie hebben geluk, jullie hoeven elkaars hand niet vast te houden. Het was op de velden één chaos van kinderen die overal lukraak door elkaar heen renden. Alleen ons team kwam rustig uit de kleedkamer en rende gedisciplineerd in één lijn 4 keer het veld op en neer. Ze speelden in de wedstrijden ontzettend goed samen en wonnen alle wedstrijden op één na. Ze verloren uiteindelijk alleen van de oudste jongens van hun eigen school.