blog placeholder

Studeren is intensief, maar met een doel voor ogen kom je er altijd. Dit is wat mijn ouders altijd zeiden, en zo ben ik terecht gekomen op de universiteit met een doel voor ogen; ‘arts worden!’Studeren hebben mijn ouders nooit gedaan en we kwamen er dan ook vrij snel achter dat het veel geld kost. Nu met de besluiten die dreigen door de Eerste kamer te komen, wordt het onbetaalbaar.

Onbetaalbaar?!

Maar wat houdt de term onbetaalbaar in? De definitie geeft verschillende mogelijkheden; bijzonder duur, heerlijk, kostelijk, onwaardeerbaar. En ze zijn allen toepasbaar op het ‘studeren’. En met de nieuwe besluiten voor de Master  zijn er geen woorden meer voor de bedragen die hierin omgaan. Ik heb een geweldige tijd nu ik aan het studeren ben, soms heb ik enkel grote behoefte om ook wat geld te verdienen. Onder andere om mezelf als student te kunnen onderhouden maar ook om eens wat anders te doen dan mijn hersenen te kraken over de studieboeken. Vooral dat eerste is bij de meeste studenten van essentieel belang. 

Als student alles zelf betalen

Alles zelf moeten betalen is geen grap, een serieuze aangelegenheid. Daarom heb ik persoonlijk dan ook minstens 3 bijbaantjes nodig om mezelf te kunnen onderhouden en tegelijk mijn studie te betalen. Inmiddels is mij erg duidelijk dat dit ter sprake is bij de meeste studenten. En dit is nog tijdens de Bachelor!

Master geneeskunde

Geneeskunde is een pittige studie maar goed te combineren met activiteiten ernaast. Enkel de Master Geneeskunde is een pittige tijd van lange werkdagen waar je in het meerendeel van de gevallen geen cent voor krijgt. Dan ben je maar wat blij met de studiefinanciering die je krijgt om je huur en boodschappen te kunnen betalen! Ook met de OV-chipkaart ben je gezegend want er moet veel met het OV gereisd worden tussen ziekenhuis en je kamer. Je wordt namelijk gewoon ergens geplaatst zonder daar invloed op te hebben.

Het afschaffen van gratis reizen voor master studenten is dan ook een strop voor geneeskunde studenten. En dat in combinatie met het afschaffen van de studiefinanciering waardoor je enkel nog kan lenen is werkelijk not done! Of het een of het ander; is niet leuk, maar prima. Dan zijn er nog mogelijkheden om de maanden aan elkaar te knopen. Maar deze combinatie dwingt de master geneeskunde student tot lenen. Is dit de bedoeling?!

Artsen kunnen makkelijk een lening afbetalen

Nu zijn er veel mensen die mij verkondigen dat ik als arts genoeg ga verdienen om die lening terug te betalen. Deze mythe zou ik ook graag uit de wereld helpen. Als er elke jaar op elke universiteit 350 geneeskunde studenten afstuderen, zouden we een overvloed aan artsen hebben. Er zijn dus genoeg opgeleide artsen die uiteindelijk een kantoorbaanloon ontvangen als verzekeringsarts of bedrijfsarts. Dan is een min of meer gedwongen lening geen pretje. 

Conclusie

Kortom; ik zeg voer een regeling door of maak uitzonderingen op de regel als het dan toch doorgevoerd moet worden.