blog placeholder

Het tijdperk van zweten, bikkelen en te laat slapen is weer aangebroken. Scholieren bereiden zich voor het eindexamen maar nu is het echt menens. De tijd daarvóór zijn leerlingen geneigd om pas de nacht voor een toets of schriftelijke overhoring te gaan leren. Die tijd is dus voorbij. De meeste mensen vinden het gedachte alleen al van het eindexamen nogal eng. Naarmate die tijd steeds dichterbij komt, wordt de angst alsmaar groter. Om zo goed mogelijk te voorbereiden voor het eindexamen zijn er hier wat tips.

Onderzoek wijst uit dat zoveel informatie in je hoofd te leren binnen de kortste keren het slechtste methode is van studeren en het heeft nog een ander nadeel: slaaptekort. Mensen onderschatten deze feit nog wel eens. Slaaptekort kan leiden tot een slechte concentratie en nog veel meer. Probeer een paar maanden van te voren al een paar dingen uit het boek (die belangrijk zijn) door te nemen. Mensen denken dat het niks oplevert omdat het eindexamen nog zo ver weg is, integendeel. Ons langetermijngeheugen zal je meer moeten vertrouwen dan je denkt. Het zijn maar kleine hoeveelheden leerstof die je doorneemt maar naarmate het eindexamen dichterbij komt, zul je zien dat het beter gaat met leren omdat het in een keer niet zoveel leerstof is die je moet doornemen. Je hebt hiermee ook een voordeel: voldoende slaap. En zo blijf je dan ook geconcentreerd voor wat je nog moet leren. Zonodig kun je ook een lijst maken met de belangrijkte sleutelwoorden. Zo heb je een overzicht wat je allemaal moet kunnen en kennen.

Als je daarmee begonnen bent met een paar maanden van te voren te leren, moet je dan niet denken dat je na een paar weken al zoveel weet. Je moet je tijd goed indelen, zonodig moet je dan een schema maken om te zien wat je nog allemaal moet doen. Je moet nog steeds blijven leren tot een week vóór het eindexamen.

Als je de leerstof doorneemt, probeer dat dan niet meer dan twee uur te doen. Dit leidt tot hoofdpijn en je zult er weinig van onthouden. Probeer natuurlijk ook tussendoor wat pauze te nemen of iets anders te doen.

In de tussentijd moet je natuurlijk ook goed en gevariëerd blijven eten. Omdat mensen druk bezig zijn met hun voorbereiding, gaan mensen dan overstappen naar junk food of iets wat makkelijk en snel te bereiden is. Dat moet je het meest vermijden als je aan het leren bent.

Oefenen baart kunst. Dit moet je zeker veel doen tijdens het eindexamen. Naast het doornemen van de leerstof moet je natuurlijk ook in de tussentijd steeds een paar vragen doornemen van een eindexamen van de vorige jaren. Dit om te kijken hoever je staat wat betreft je kennis voor het eindexamen.

Het week voor de tentamen probeer je dan langzamerhand je vaart te verminderen. Dit om te voorkomen dat je straks helemaal overbelast bent. Een paar dagen uitrusten voor het eindexamen zal zeker geen kwaad doen.

Tenslotte, het grootste factor die mensen nog altijd onderschatten is hun gedachtegang of mindset. De angst voor het eindexamen is vanzelfsprekend. Het probleem is dat die angst soms wordt omgezet tot pessimisme en dat moet absoluut vermeden worden. Het beste benadering voor het eindexamen is optimisme en het volste vertrouwen dat je het gaat halen. Je hebt niks te verliezen als je optimistisch bent. Pas dan ook op met perfectionisme. Dat komt nog wel eens voor dat scholieren alles goed en keurig willen doen, dat ze het moeilijk maken voor zichzelf. Als je klaar bent met een bepaald vak van het eindexamen, moet je jezelf niet gaan bombarderen met vragen of je het goed hebt gedaan of niet. Wees opgelucht nadat je iets hebt afgemaakt en wees trots op jezelf dat je het uiterst best heb gedaan. Dat moet je natuurlijk altijd doen: je uiterst best doen!