Basisscholen ! Ieder kind gaat naar de basisschool, maar deze scholen zijn niet voor ieder kind geschikt. Er zijn in Nederland veel kinderen die het tempo van de lesstof niet bij kunnen houden en lopen de gehele basisschooltijd op hun tenen.
Er wordt vaak aangenomen dat alle kinderen hetzelfde zijn en ze allemaal mee gaan met de rest qua leren. Maar dat is niet zo. In elke klas zit wel een kind die het snelle tempo van de lesstof niet aan kan. Op de reguliere basisscholen zijn wel extra handvaten en rugzakjes maar daar redden sommige kinderen het niet mee. Zodra het kind moeilijk kan leren, opvoedingsproblemen heeft of andere specifieke hulp, dan komen ze in aanmerking voor Speciaal Basis Onderwijs. Verwar deze scholen niet met het Speciaal Onderwijs (SO) want deze scholen zijn voor lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapte leerlingen en kinderen met psychiatrische of gedragsproblematiek.
Op de BSO werken ze in kleine groepen, richten ze zich individuel op het kind. Ieder kind heeft zijn eigen tempo en daardoor kan hij of zij wat langer over een basisschool doen dan anderen. Na de BSO tijd horen ze dezelfde kennis te hebben als kinderen van het reguliere onderwijs. Er is veel structuur in de klas maar ook op het schoolplein. Ouders kunnen bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) een beschikking aanvragen. Vaak gaat dat in samenwerking met de vorige school, begeleiders, therapeuten en andere behandelaars.
Zodra er een goedkeuring is, wordt er gekeken waar het kind het beste naartoe kan gaan qua plaats. Vaak wordt er binnen de woonplaats gezocht. Zodra er een plaats beschikbaar is, volgt er een kennismaking. Het kind kan een keer komen kijken en soms een half dagdeel meedraaien. Zo leert hij of zij de juffrouw, de school en de gebruiken binnen de school.
Het is vaak een grote stap voor ouders om hun kind van het reguliere onderwijs af te halen. Maar voor het kind zelf is het fijner om in zijn eigen tempo aan zijn ontwikkeling te werken. Kinderen maken gauw vriendjes en kunnen vaak sneller omschakelen dan de ouders.