Nederlandse scholieren zijn tot hun achttiende verplicht om een opleiding te volgen. Binnenkort wordt dat minimum wellicht verhoogd naar 21 jaar, aangezien je dan pas officieel volwassen bent volgens de wet. De vraag is echter of het wel helpt om dit te verhogen? Iemand die niet gemotiveerd is, zal het vermoedelijk alleen verzieken voor de andere leerlingen.
Uit het Onderwijsverslag 2012 – 2013 van de Onderwijsinspectie blijkt al dat Nederlandse leerlingen niet zo goed scoren. Ze zijn minder gemotiveerd en beleven minder plezier aan school dan leeftijdsgenoten in andere landen. Volgens scholieren is een reden dat de motivatie daalt het niet toebedeeld krijgen van een cijfer voor een opdracht of presentatie.
Het onderzoek wijst aan dat docenten de kinderen te vaak niet bij een les betrekken. In het voortgezet onderwijs is dit een groter probleem dan op de basisschool. Bij 9% procent van de lessen in het basisonderwijs worden leerlingen niet actief betrokken. In het voorgezet onderwijs gaat het om meer dan 1 op de 5 lessen.
Afstemmen op de leerling
Het onderwijs in Nederland is geen maatwerk, want iedere leerling zou dezelfde stof moeten krijgen op het basis- en voortgezet onderwijs. (afhankelijk van niveau) De inspectie stelt dat het belangrijk is dat scholen betrokkenheid afstemmen op een leerling. Niet iedereen heeft even veel begeleiding nodig en sommigen zouden juist meer uitdaging moeten krijgen.
‘Zwakke’ leerlingen zouden meer ondersteuning ontvangen. Bijvoorbeeld het aanbieden van een typecursus dyslexie om beter om te kunnen gaan met woorden. Op dit moment zie je al dat deze scholieren extra lessen krijgen in begrijpend lezen. Ze leren zo beter met woorden omgaan en het lezen zal uiteindelijk ook sneller gaan.
Anderen zouden meer uitdaging moeten krijgen en vaardigheden kunnen ontwikkelen. Op de iPad-scholen zie je bijvoorbeeld al dat leerlingen meer technische dingen geleerd krijgen. De komende maanden bekijkt de inspectie hoe scholen de motivatie kunnen opkrikken.