Redoxreactie is een reactie waarbij elektronen overdracht plaatsvindt. Voorbeeld is een verbrandingsreactie. Een Redoxreactie vindt plaats tussen een oxidator en een reductor. Hier komt de naam redox vandaan.
Oxidator: dat is een stof die elektronen opneemt
Reductor: dat is een stof die elektronen afstaat.
Een Redoxreactie kunnen we splitsen in 2 half reacties. Hierin kunnen we zien dat de ene stof elektronen opneemt (oxidator) en de andere stof elektronen afstaat (reductor).
We schrijven de Redoxreactie in 4 stappen op.
Stap 1: de half reactie van de reductor.
Stap 2: de half reactie van de oxidator.
Stap 3: maak het aantal elektronen kloppend.
Stap 4: tel alle half reactie bij elkaar op.
Voorbeeld halve Redoxreactie:
(Al) + (Cl2)–> (Al 3+) + (2 Cl-)
Aluminium is de reductor en chloor is de oxidator
Een half reactie bestaat niet maar is een hulpmiddel.
Het oxidatie getal geeft de denkbeeldige lading aan van een atoom. Het oxidatie getal komt in waarde overheen met de covalentie en elektrovalentie.
Dit wil zeggen dat het aantal elektronen dat toegevoegd of afgestaan moet worden het oxidatiegetal is.
voorbeeld
We nemen Ca2+
Om van Ca2+ ion een atoom te maken moet je 2 elektronen toevoegen om het atoom Ca te krijgen. Dus het oxidatiegetal van calcium is 2+.
We nemen O2-
Om van O2- ion een atoom te maken moet je 2 elektronen afstaan om het atoom O te krijgen. Dus het oxidatiegetal van Zuurstof is 2-.
Hoe kunnen we het verloop van Redoxreactie voorspellen?
Stap 1: Bepaal de deeltjes in de oplossing. Let hierbij op de juiste notatie. K is bijvoorbeeld een reductor en K+ een oxidator.
Stap2: Bepaal van elk deeltje of het een oxidator of reductor is.
Stap 3: Bepaal de sterkste oxidator en de sterkste reductor. De sterkste oxidator is de oxidator met de hoogste standaardelektrodepotentiaal (de standaardelektrodepotentiaal is een maat voor de oxidatorsterkte. De sterkste oxidator heeft de hoogste standaardelektrodepotentiaal. Ze komen aan dit getal door de gemeten concentratie van de opgeloste deeltjes van 1 mol/l bij 25 C. Wat in de tabel staat komt niet overeen met wat het in werkelijkheid is, maar dit is meer een soort richtlijn.). De sterkste reductor is de reductor met de laagste potentiaal. Kijk waar de oxidator en de reductor in de tabel staat. Treedt een reactie op. Als de oxidator onder de reductor staat gebeurt er niets.
Stap 4: Schrijf de half reacties op, maak het aantal elektronen kloppend en tel de reacties bij elkaar op.