blog placeholder

Wil jij graag later meer doen dan alleen aan auto’s sleutelen, dan is de opleiding technische specialist iets voor jou! Hierin ga je meer leren dan alleen maar sleutelen, ook storing zoeken en begeleiden hoort bij de opleiding!

De opleiding Technische Specialist Personen Auto’s word op verschillende scholen door heel Nederland gegeven. De opleiding is een niveau 4 MBO opleiding, dit is het hoogste niveau dat je op het MBO kan volgen. De opleiding duurt 4 jaar en is een BOL op leiding dit betekend dat je 4 á 5 dagen in de week naar school gaat en en dan soms stage moet lopen.

In de 4 jaar dat je de opleiding volgt ga je heel veel dingen leren, het 1ste jaar begin je met de basis van auto techniek je leert hoe auto’s in elkaar zitten en hoe ze werken. Dit is niveau 2 stof. Het verschil is dat een niveau 4 klas de niveau 2 stof in 1 jaar doet terwijl een niveau 2 klas dit in 2 jaar verwerkt.

In het 2e jaar ga je verder met de stof uit het 1ste jaar alleen krijg je dan boeken die wat dieper op de stof ingaan, nu ga je leren wat voor storingen er in en rond een auto kunnen ontstaan en hoe je die zou kunnen oplossen. Verder ga je dingen berekenen die met auto’s te maken hebben.

Voorbeelden:

1.Je krijgt een aantal gegevens van de motor, versnellingsbak, eindaandrijving en het wiel. Nu moet je met formules die in je boeken staan gaan berekenen wat het slagvolume van de des betreffende motor is.

2.Of je gaat bereken hoe hard je op het rem pedaal moet drukken om te zorgen dat de auto bij een snelheid van 50 km/h tot stilstand komt.

Enig wiskundig vermogen moet je dus ook wel op zak hebben!

In het 3e leerjaar ga je wat meer in de stof van nu zitten, innovaties die pas net gemaakt zijn ga je dan leren hoe ze werken en welke storingen er al bekend zijn. Je gaat veel op de computer onderzoek naar de onderdelen doen, uitzoeken hoe dingen werken. Ook krijg je al een beetje uitleg over de zakelijke kant van de auto’s. Want als je deze opleiding heb afgerond kan je namelijk ook bedrijfs manager worden. Je gaat alvast een opzetje doen naar het 4e jaar waar je nog dieper in het zakelijke deel gaat.

In het 4e leerjaar ga je alle stof die je de laatste 3 jaar hebt geleerd nog door kijken met de leraren. Ze gaan zorgen dat jij elk stuk stof dat je hebt geleerd volledig bezit en kan gaan gebruiken wanneer je klaar bent met de opleiding. Verder ga je het zakelijke deel van de autotechniek leren. Wat je allemaal moet weten als je bijvoorbeeld je eigen bedrijfje wilt gaan beginnen. Daarna moet je de opleiding afmaken door een praktijk opdracht uit te voeren en voldoende te staan op al je eindcijfers.

Tijdens die 4 jaar ben je ook verplicht Engels, Wiskunde en Nederlands te volgen. Voor Engels en Nederlands hoef je geen eind examen af te leggen voor je diploma maar vanaf 2013 moet je voor wiskunde wel een examen afleggen. Tijdens de opleiding ben je ook verplicht om aan een aantal stage dagen te komen. Sommige scholen zetten daar stage periodes voor in, dat je een paar weken per jaar 5 dagen in de week stage gaat lopen. Andere scholen laten je elke week voor 4 jaar 2 dagen in de week stage lopen.