Nog even en dan zijn er weer Open Dagen op het voortgezet onderwijs. Een goed moment om de mogelijk nieuwe school van je zoon of dochter eens goed van binnen te kunnen bekijken. Maar waar moet je tijdens zo’n Open Dag nou eigenlijk op letten? In dit artikel lees je hoe je de beste school voor je kind kunt kiezen.

De juiste school

De kans is groot dat jij en je kind al een voorkeur hebben voor een school. Toch doe je er goed aan niet alleen die school te bezoeken tijdens een Open Dag, maar ook scholen waarvan je nu wellicht denkt dat je kind daar niet heen wilt gaan. Je kunt er op zo’n dag namelijk achter komen dat die school veel leuker is dan je in eerste instantie dacht, of dat de school perfect aansluit bij de wensen van je kind. Tijdens een Open Dag krijg je veel indrukken; je let op veel verschillende dingen en de kans is groot dat je ook wel een aantal vragen hebt die je graag wilt stellen. Door deze dingen op te schrijven vergeet je ze op dat moment niet maar ook een checklist kan je hierbij helpen.

Stel vragen op de Open Dag

Tijdens een Open Dag kom je naast leraren ook heel veel leerlingen tegen. Zij helpen mee in ruil voor bijvoorbeeld een bioscoopbon. Maak hier gebruik van! In plaats van de leraar vragen te stellen en een perfect antwoord te krijgen kun je namelijk ook de leerlingen vragen stellen. Zij kunnen je vertellen wat de minpunten nou écht zijn op deze school maar ook wat ze juist heel erg fijn vinden. Ook kun je er op die manier achter komen hoe de leraren zijn in de les ten opzichte van wat diezelfde leraar jou net heeft verteld. Wanneer hij je bijvoorbeeld heeft verteld dat hij altijd helpt met de planning voor het huiswerk of het maken van een schema, en dit helemaal niet zo is, weet jij ook gelijk waar je aan toe bent en kun je zelf makkelijker een keuze maken.

Je kind maakt de beslissing

Het is erg belangrijk om goed te luisteren naar je kind, zeker voor zoiets belangrijks als het kiezen van een middelbare school. Het is dan ook verstandig goed naar hem of haar te kijken wanneer jullie op de Open Dag zijn. Kijk naar de houding, het humeur en praat samen over de voor- en nadelen van de school. Zijn er meer scholen, bespreek dan ook welke school de voorkeur heeft en waarom dit zo is. Wat je je kind wel mee kunt geven is dat vrienden leuk en belangrijk zijn, maar dat die niet belangrijk zijn voor het kiezen van een school. Dit is ook zo met familie. Het draait er niet om bij wie je op school komt te zitten, maar welke school het beste in jou naar boven kan halen.