kind in de wolken

Er komt steeds meer duidelijkheid omtrent hoog sensitieve personen (HSPers). Hoog sensitief betekend dat iemand veel gevoeliger is aangelegd dan andere personen. De gevoeligheid geldt vooral voor prikkels uit het dagelijkse leven. De Amerikaanse Elaine Aron heeft in 1996 als eerste onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Er is vastgesteld dat het bij HSP niet om een ziekte of stoornis gaat, maar om een sterk kenmerk van iemands persoonlijkheid. Uit verder onderzoek blijkt dat ongeveer 15-20% van alle mensen HSP is. In deze blog lees je meer over wat hoog sensitief precies is en hoe jij hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Is jouw kind hoogsensitief?

Kan jouw kind zich goed inleven in anderen? Raakt jouw kind snel overprikkeld en heeft hij/zij een bijzonder goed geheugen? Denkt jouw kind vaak lang en diep na voor het stappen onderneemt? Dan is jouw kind wellicht hoog sensitief! Hoog gevoelige kinderen merken over het algemeen meer op, dan andere kinderen. Soms uit zich dat in een teruggetrokken en rustig kind. Doordat het kind overgevoelig kan zijn voor geluid, merk je al snel dat jouw kind op zoek zal gaan naar een rustigere omgeving.

Niet alle hoog sensitieve kinderen zijn rustig. In sommige gevallen is een kind een High Sensation Seeker (HSS). Wanneer dit het geval is, leeft het kind juist van prikkel naar prikkel toe. Wanneer het kind dan te weinig geprikkeld raakt, kan het kind juist hyperactief worden. Dit kan misschien een beetje op ADHD lijken, maar een kind die HSS is, kan het drukke gedrag veel makkelijker onderbreken en inperken wanneer een ouder bijvoorbeeld aangeeft, dat het wel even genoeg is.

Hoe kan jij jouw kind het beste begeleiden?

Wanneer jouw kind hoog sensitief is, kan je het beste fijne rustmomenten door de dag heen creƫren. Op die manier kan jouw kindje alle prikkels verwerken en weer tot rust komen. Overprikkeling kan namelijk voor frustraties en misschien zelfs driftbuien zorgen. Zorg in ieder geval dat jij jouw kind altijd positief benadert en dat jullie samen leren om de verschillende emoties te herkennen en deze ook te uiten. Laat jouw kind merken dat je er voor hem/haar bent en dat het heel normaal is om even wat rustiger aan te doen.

Wat ook goed helpt, is om voor het slapen gaan jouw kindje over zijn/haar dag te laten vertellen. Daardoor worden al veel prikkels en emoties verwerkt en zal jouw kind van een betere nachtrust kunnen genieten. Wees vooral geduldig en duidelijk tegen jouw kind, want dan weet hij/zij altijd wat ze van jou kunnen verwachten. Een veilige hechting tussen ouder en kind, start namelijk wanneer jullie open en eerlijk naar elkaar toe zijn.