Het kan iets heel kleins zijn, een blik of een briefje, maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Meidenvenijn. Dit zijn meisjes die strijden met hun tong en niet zozeer met hun vuisten. Deze meiden pesten veel stiekemer. Dit ondergrondse venijn wordt vaak onderschat, terwijl de effecten zeer schadelijk kunnen zijn. In dit artikel lees je hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en krijg je tips over wat je er tegen kunt doen.
De Queen Bee en haar Wannabees
Het populaire meisje, aantrekkelijk en intelligent, laat anderen voor haar lopen. Ze weet zelfs volwassen in te pakken. Iedereen wilt in haar gunst komen en zo wordt zij de zogenaamde Queen Bee (bijenkoningin). Ze heeft een hele hofhouding, de Wannabees. Alles draait om macht. De hofhouding heeft er alles voor over om bij de Queen Bee te horen.
De hofhouding
Tussen de hofhouding zit altijd een trouwe adjudant. Zij is niets zonder de Queen Bee en doet alles om haar positie te behouden. Je hebt een bankier, zij beheert de informatie waarmee ze anderen kan manipuleren. Ze blijft buiten schot, en lijkt onschuldig. Er is altijd een slachtoffer. Zij is de zondebok. Ze zwijgt over de intimidaties, omdat ze liever geschopt wordt, dan er wordt uit geschopt. Dan heb je nog de omstanders. Ze schamen zich vaak voor het gedrag van de groep, maar durven er niets van te zeggen omdat ze bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. Ten slotte is er de drijver. Ze lijkt zich moeiteloos door alle groepje heen te bewegen. In elke groep heeft ze vriendinnen, maar hoort zelf niet bij een groep.
Relationele gerichtheid
Meiden durven de directe confrontatie vaak niet aan, bang om de relatie te verspelen. Daarom hebben ze deze indirecte agressie ontwikkeld, meidenvenijn. Meiden zijn erg relationeel gericht. Deze kracht, kan ook een zwakte zijn. Het maakt meiden kwetsbaar, afhankelijk van het oordeel van anderen. Hun meest gebruikte wapens zijn samenklitten tegen anderen, manipuleren, geruchten verspreiden, zichtbaar over anderen fluisteren, roddelen, negeren, belachelijk maken, met de ogen rollen, vuile blikken, fluisteren, handelen in geheimen, bijnamen geven, vriendjes afpikken, reputatie schaden, buiten sluiten en digitaal pesten. Aandacht krijgen van jongens is statusverhogend. Meisjes gaan hierdoor, soms terwijl ze er nog helemaal niet aan toe zijn, met zo´n jongen over hun eigen grenzen heen. Liever een fout vriendje dan helemaal geen vriendje.
Tips
Op basisscholen doet het verschijnsel meidenvenijn zich al in groep 5 voor. Hier wordt er vaak direct in gegrepen. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs speelt het ook, maar hier wordt er minder aandacht aan besteed.
– Neem meidenvenijn serieus, en doe het niet af als ‘typisch meidengedrag’, want er kunnen slachtoffer worden gemaakt voor het leven.
– Help de meiden om zich anders te gaan gedragen. Plan gezamenlijke activiteiten en geen gezamenlijke opdrachten. Wissel hierbij van groepjes. Ook in de klas, zet kinderen regelmatig in een andere opstelling.
– Afspraken maken binnen het pestprotocol. In de klas afspraken maken waarbij het ook gaat om ongewenst meidengedrag. Als kinderen hun eigen regels opstellen zullen ze zich er ook eerder aan houden.
– Over onderwerpen als ‘meidenintimidatie’ en ‘vriendschappen’ praten.
– Het sociale talent van meiden positief inzetten als bijvoorbeeld brugklasmentor.