Als je niet zeker weet of de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening iets voor jou is, is het zeker slim om dit even door te lezen! Vind je het leuk om mensen te helpen, sta je stevig in je schoenen, kun je goed luisteren en ben je praktisch ingesteld? dan is het werkveld van een maatschappelijk werker waarschijnlijk wel wat voor jou!
Wat is maatschappelijk werk?
Wanneer je een maatschappelijk werker bent ondersteun je mensen die problemen hebben. Er kunnen verschillende problemen zijn zoals financiële problemen, mishandeling, gezondheidsproblemen en conflictsituaties. Je probeert je cliënten te helpen door de problemen te verbeteren en op te lossen. Je kijkt hierbij niet alleen naar de persoon zelf maar ook naar de omgeving. Als maatschappelijk Werker werk je vaak samen in een team. Je overlegt regelmatig met collega’s over je cliënten om ze zo de beste hulp te geven. Je krijgt in je vak te maken met verschillende types, en dat maakt het vak ook zo boeiend.
Wat is het vakkenpakket van de opleiding Maatschappelijk Werk?
Tijdens je opleiding Maatschappelijk Werk zijn er een aantal vakken die je gaat volgen. Een aantal voorbeelden hier van zijn:
Psychologische stromingen.
Tijdens dit vak ga je bekijken welke therapie je toe kunt passen op je cliënten. Het gaat hier om 6 benaderingen die psychologen / hulpverleners gebruiken.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de systeemgerichte benadering, waarbij je niet alleen naar de problemen van je cliënt kijkt maar ook naar de omgeving van de cliënt, en de cognitieve benadering, die de denkprocessen van een cliënt bekijkt en probeert uit te zoeken waar het mis gaat bij de denkwijze van de cliënt.
Pedagogiek
Wanneer je maatschappelijk werk & dienstverlening gaat volgen krijg je ook opvoedkunde. Dit is natuurlijk belangrijk want je moet in staat zijn te vertellen wat een goede opvoeding is en wat niet. Je leert dingen over de ontwikkelingsfasen, opvoedstijlen en nog tal andere dingen.
Muzisch Agogisch
Muzisch Agogische is eigenlijk creatief werken. Hoe kun je mensen dingen leren door het doen van activiteiten die gaan van een gedicht schrijven tot een levend spel. Muzisch agogische activiteiten zijn bijvoorbeeld zeer leerzaam voor moeilijk lerende kinderen.
Basiscommunicatie
Goed kunnen luisteren en goed kunnen communiceren zijn twee vaardigheden die zeer belangrijk zijn in het vak van een maatschappelijk werker. Je moet een goede actieve luisterhouding hebben. Dit is een open houding waar je bevestigd dat je luistert naar de persoon. Je vraagt vragen na aanleiding van het verhaal van je cliënt en je probeert geen adviezen te geven. Dit leer je allemaal tijdens de lessen.
Toekomstmogelijkheden
Wanneer je de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebt afgerond zijn er meerdere mogelijkheden voor een beroep. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, vluchtelingen werk, werken bij een ziekenhuis of verpleeghuis en in de geestelijke gezondheidszorg.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na deze opleiding nog de universiteit te doen. Er is een grote kans dat je na je opleiding meteen een baan hebt. 85% van de afgestudeerden hebben na een jaar een vaste baan.
Tijdens je stage kun je al vast kijken hoe het is in het werkveld. Zo kun je er achter komen wat je wel en wat je niet leuk vind. Tijdens je stage kun je ook vast vaardigheden ontwikkelen die je later nodig zal hebben.
Weet je het nog niet?
Wanneer je er nog steeds niet uit bent of je MWD wilt volgen kun je er natuurlijk ook bij de open dagen van de hogescholen kijken of de opleiding wat voor jou is. Er worden vaak op scholen meeloopdagen georganiseerd waar je ook aan mee kunt doen.