blog placeholder

Als je een keer in Drenthe bent geweest, heb je ze vast wel eens gezien. Grote zwerfkeien op elkaar gestapeld door mensen die zo’n vijfduizend jaar geleden leefden in de lage landen. We hebben het over hunebedden, je komt er alles over te weten als je verder leest.

Hunebedden kun je vergelijken met een begraafplaats, alleen dan helemaal gemaakt van grote zwerfkeien. Deze stenen begraafplaatsen kwamen vaker voor in die tijd, maar vooral in Noord-Duitsland, Groningen en Drenthe kwamen ze veel voor.

De mensen die zo’n vijfduizend jaar geleden in de lage landen woonden, hebben deze grote stenen op elkaar gestapeld. Deze zwerfkeien zijn tijdens de ijstijd, ongeveer 150 000 jaar geleden, terechtgekomen in deze landen. Deze stenen waren meestal erg zwaar, de grootste stenen konden wel 20.000 kilo wegen. Erg zwaar dus.

Hoewel de stenen erg zwaar waren, is het die mensen gelukt om ze allemaal op te stapelen. Hoe ze dit precies hebben gedaan is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat ze een oprit maakten van de aarde om vervolgens de stenen overheen te laten rollen door gebruik te maken van ronde stammetjes. Als de stenen op de gewenste plek lagen, werd de grond eronder weg gegraven. Zo ontstond de grafkamer.

Er is nooit een skelet gevonden van een mens die begraven werd in een hunebed. Dit komt doordat deze lijken waarschijnlijk allang waren vergaan. De archeologen hebben echter wel iets gevonden van de hunebedbouwers. Zo hebben ze potten en gereedschap gevonden. De mensen dachten dat je deze spullen allemaal nodig had op weg naar je nieuwe leven.

De archeologen hebben door al deze spullen een beeld gekregen over de leefwijze van de hunebedbouwers. Zo kwamen zij te weten dat zij de eerste boeren waren en zicht vestigden op één plek. Er zijn geen geschreven bronnen van deze mensen, omdat ze het schrift nog niet ontdekt hadden. Daarom weten we niets over hun regels en wetten.

Door de hunebedden, begraafplaatsen van steen, in o.a. Drenthe zijn de archeologen dus veel te weten gekomen over de leefwijze van de mensen die vijfduizend jaar geleden hebben geleefd, de hunebedbouwers. Zo weten ze dat ze de eerste boeren waren. Over de regels en wetten is niks bekend. Dit komt doordat ze in die tijd het schrift nog niet uitgevonden hadden.