blog placeholder

Je leert het al op de middelbare school. Molrekenen. De een vind het makkelijk en doet het zo. De ander heeft er veel problemen mee, en snapt er helemaal niks van!

Ik heb in het verleden veel moeite gehad met molrekenen. Ik bleef leren, oefenen en proberen, maar ik kwam er maar niet uit! uiteindelijk ben ik een studie Chemie gaan volgen, wat betekende dat ik het nu wel MOEST kunnen!

In dit artikel staat makkelijk en in stappen beschreven, hoe molrekenen werkt. En dit toegepast in voorbeelden, zodat het makkelijk te volgen is. 100% zeker!

Om te werken met mollen, moet je eerst weten wat de term Mol inhoudt:

Iedere stof heeft z’n eigen eigenschappen. Lood is een vaste stof, en water is een vloeistof. Deze hebben dus ook verschillende eenheden. lood in kilo’s en water in liters.

Nu is er in de scheikunde een term, die heet Mol. Iedere stof heeft een bepaalde molmassa, die te vinden zijn in scheikunde boeken, periodiek systeem en op internet. Molmassa betekent: het aantal gram van je stof/mol. Een massa van een stof omrekenen in mol, is niet zo moeilijk:

een simpel voorbeeld: Je hebt 16 gram lood op je tafel liggen. Nu wil je weten hoeveel mol dit is. Dit doe je als volgt:

de molmassa van lood = 207,2 gram/mol. Dit betekent dat 207,2 gram lood gelijk is aan 1 mol.

Als je dus wilt weten hoeveel mol 16 gram lood is, dan is de formule:

aantal gram van je stof /molmassa van de stof

16/207,2 = 0,077 mol.

Omdat deze waarde erg klein is, kan je mol omrekenen naar milimol (mmol). Dit is eigenlijk hetzelfde als je van van meter naar millimeter (mm) gaat. Een factor 1000 verschil.

0,077×1000 = 77mmol

Mol is een term, die in de scheikunde altijd wordt gebruikt. Dus het is belangrijk dat je deze termen kunt gebruiken en toepassen. Er zijn vele methodes op internet te vinden, om grammen automatisch om te zetten in mollen. Maar zoals je ziet, is het eigenlijk helemaal niet moeilijk!

Ik hoop dat het nu een stuk duidelijker is. Het is zo simpel als 1,2,3! Veel succes verder, en vergeet niet te oefenen! Oefenen is de basis van het leren molrekenen.