Een boekverslag schrijven is best moeilijk. Hier vind je en stappenplan om je alvast op weg te helpen.
Boekverslag
Stappenplan:
Een boekverslag schrijven wordt eenvoudiger als je je houdt aan dit stappenplan.
- Stap 1: Kies een boek uit en lees het boek
- Stap 2: Zoek informatie op over het boek (wie is de schrijver etc.)
- Stap 3: Wat is de genre van het boek
- Stap 4: Maak een samenvatting
- Stap 5: Controleer alles, maak eventuele extra opdrachten en lever in
STAP 1: kies een boek uit en lees het boek
Een boekverslag maken kan niet zonder een boek gelezen te hebben. Maar niet alle boeken zijn geschikt om een boekverslag van te maken. Het beste kun je kiezen voor een boek dat jezelf leuk vindt. Minder geschikt zijn: boeken met losse verhalen, boeken die heel ingewikkeld zijn en boeken uit een serie die niet los leesbaar zijn.
Omdat je het boek nog moet lezen is het belangrijk dat je op tijd aan een boekverslag begint. Het is niet mogelijk om in 1 dag het boek te lezen en het verslag te schrijven, je zult dus op tijd moeten beginnen
STAP 2: zoek informatie op over het boek
Het is belangrijk om een aantal dingen over het boek te vermelden in het boekverslag. Maak hier desnoods een appart hoofdstukje van. Dingen die je moet weten over een boek zijn:
- Wat is de titel van het boek (staat met grote letters op de voorkant en meestal ook op de rug)
- Wie is de schrijver van het boek (staat ook op de voorkant en op de rug), als je twijfelt wie de schrijver is, dan kun je dit in de bibliotheek vragen of aan je juf of meester.
- Wie heeft de plaatjes getekend, met een duur woord wordt dit de illustrator genoemd. De naam staat meestal op de voorkant van het boek en anders op de eerste pagina of de laatste pagina
- Wat is de uitgever: staat meestal op de eerste of laatste pagina en vaak ook op de voorkant of achterkant van het boek
- In welk jaar is het uitgegeven: staat meestal op de eerste of op de laatste pagina
- Welke druk is dit: staat meestal op de eerste of op de laatste pagina
- Als het boek vertaald is vanuit een andere taal meldt je meestal ook de oorspronkelijke titel en de naam van de vertaler
STAP 3: wat is het genre van het boek
Een genre is de catogrie waar het boek onder valt. Een aantal genres is bijvoorbeeld fictie (dat betekent dat het verhaal helemaal verzonnen is), educatief, informatief, enz. Vraag eerst aan je juf of meester of het de bedoeling is dat je het genre (spreek uit sjanre) weet.
STAP 4: maak een samenvatting
De moeilijkste stap. De bedoeling van een samenvatting is dat je in het kort opschrijft wat er allemaal in een boek gebeurt. Wanneer iemand die het boek niet heeft gelezen de samenvatting leest, dan moet die begrijpen waar het boek over gaat en wat er allemaal in staat. Een goede samenvatting is niet te lang (te veel details) en niet te kort (te weinig informatie). Als je een samenvatting maakt ga je op zoek naar de rode draad in het verhaal. Als je dus een verhaal leest over een zoektocht naar een schat, is het belangrijk om die zoektocht te beschrijven. Het is dan niet belangrijk om precies op te schrijven welke kleur de schatkist had.
STAP 5: laat alles nog eens lezen en lever in
Laat het liefst iemand die het boek nog niet gelezen heeft het verslag lezen. Als diegene begrijpt waar het boek over gaat en het jou weer kan uitleggen heb je waarschijnlijk een goede samenvatting geschreven. Verder is het altijd belangrijk om iemand mee te laten lezen voor spel- en tikfouten.
Soms moet je nog een extra opdracht maken bij je boekverslag. Dit kan bijvoorbeeld een opdracht zijn over de schrijver of iets anders. Deze opdracht kun je het beste als laatste maken.