Je moet of mag een spreekbeurt houden. Maar hoe bereid je het voor? Met dit stappenplan wordt dat alvast een stuk gemakkelijker
Een spreekbeurt houden
Je moet of mag een spreekbeurt houden. Met het onderstaande stappenplan kun je je spreekbeurt goed voorbereiden! In dit voorbeeld is er gekozen voor het onderwerp de hond.
- kies een onderwerp
- bedenk wat je wilt vertellen over het onderwerp en deel het onderwerp in in kleine hoofdstukjes
- zoek de informatie op
- maak aantekeningen bij je hoofdstukjes
- zoek er duidelijke plaatjes bij
- oefen je spreekbeurt
STAP 1: kies een onderwerp
Niet ieder onderwerp is geschikt voor een spreekbeurt en het is ook niet leuk als ieamdn anders een spreekbeurt over hetzelfde onderwerp houdt. Het beste kun je een onderwerp kiezen dat jou interesseert of waarover je al een beetje weet. Bijvoorbeeld over een hobby van je. In dit voorbeeld is gekozen voor de hond.
STAP 2: wat wil je vertellen over het onderwerp? Deel dit in in kleine hoofdstukjes
Het is onmogelijk om alles over een onderwerp te vertellen, dan duurt een spreekbeurt veel te lang. Dus het is belangrijk dat je van te voren alvast bedenkt wat je wel en wat je niet wil vertellen. Lange lijsten met opsommingen zijn niet geschikt voor een spreekbeurt. In het voorbeeld van de hond heeft het geen zin om alle hondenrassen op te sommen. Bij de hond zouden de onderwerpen kunnen zijn: sinds wanneer is de hond een huisdier, hoe kun je het beste voor een hond zorg, hoe kun je een hond trainen of trucjes leren en je kunt iets vertellen over je eigen hond.
STAP 3: zoek de informatie op
Nu je weet wat je wil vertellen kun je gericht de juiste informatie opzoeken. Informatie kun je vinden in boeken of op het inernet. Let op: niet alle informatie op het internet is betrouwbaar en er staan een heleboel dingen op internet die helemaal niet waar zijn. Je moet dus wel een betrouwbare site gebruiken. In de bibliotheek kunnen ze je vertellen welke sites wel en niet betrouwbaar zijn. Ook je juf of meester weet wat betrouwbare bronnen zijn en wat niet.
STAP 4: maak aantekeningen bij de hoofdstukjes
Helemaal uit je hoofd een spreekbeurt vertellen is erg moeilijk omdat je dan waarschijnlijk vanalles vergeet. Wat hiervoor helpt is de informatie in punten op een soort spiekbrieje zetten. Je kunt hier bijvoorbeeld jaartallen opzetten en de titels van je hoofdstukjes. Zo lees je niet heel je spreekbeurt voor van een briefje, maar heb je wel een leidraad om niets te vergeten.
STAP 5: zoek leuke plaatjes op
Als je plaatjes wil laten zien in je klas, dan moeten de plaatjes wel groot genoeg zijn om ook door de kinderen op de achterste rij te kunnen worden gezien. Je kunt ook dingen doorgeven (in het geval van de hond bijvoorbeeld een foto van je hond, of misschien mag je zelfs je hond wel meenenen!). De plaatjes die je laat zien moeten natuurlijk wel echt iets met je verhaal te maken hebben.
Het is ook mogelijk om je spreekbeurt te maken in powerpoint, als je hier goed mee overweg kan. Je kunt dan de plaatjes en de punten die je wil bespreken op sheets zetten. Ook bij een spreekbeurt met powerpoint is het niet de bedoeling dat je hele lappen tekst op sheets zet, want dan heb je eigenlijk niets meer te vertellen.
STAP 6: oefenen
Vraag of ouders, broertjes, zusjes of vrienden komen luisteren als jij je spreekbeurt oefent. Probeer net te doen alsof dit je echte spreekbeurt is. Je weet dan gelijk wat er allemaal goed gaat en wat je nog moet oefenen. Je kunt zo vaak oefenen als je wil.
Moet je een werkstuk maken, kijk dan hier! Moet je een artikel schrijven, kijk dan hier!
Heb je vragen of opmerkingen? Reageer dan op dit artikel door je hier in te schrijven, daarna kun je een reactie plaatsten…